30 ianuarie 2009

Unde pot publica particularii anunturi in domeniul imobiliar, in online (gratuit sau nu) ?

Dupa ce a ajuns la 9 ani de activitate pe internet, un site de imobiliare (intaiul, ca trafic) s-a gandit sa faca...un "cadou" utilizatorilor particulari: anunturi doar cu plata :) ; deh..., in timpuri cand "creste" numarul de tranzactii imobiliare, piata e "in boom"...si "da bine" (pentru a publica) acolo unde oricine "beneficiaza de toata atentia care i se cuvine".

Unde poate un particular sa publice in online un anunt pentru o oferta (si/ sau cerere) imobiliara (fara site-uri de agentii imobiliare) ?

Gratuit:
anuntimobiliar ; imobiliare-terenuri ; tranzactii-imobiliare ; bursaterenurilor .

Gratuit, obligatoriu cu adresa personala (+cod postal): imobiliare-particulari ; fara-intermediari .

Gratuit, preinregistrarea obligatorie: anuntul ; homedirect ; az ; vanzari-case ; imobile-Basarabia .

Cu plata: imobiliare ; elephanto ; anunturiparticulari ; plp ; bursadeimobile .

29 ianuarie 2009

Salarii.

...Media salariului :
- la "particular", ceva mai mult de 1.000 lei;
- la "stat", aproape 2.000 lei.
De asemenea, avem si situatia unei discrepante dintre salariile (veniturile) mari si foarte mari si cele mici si foarte mici, la stat, anormala, anacronica.

Made in Romania!? ...in vest, raportul particular/ stat e chiar de 2-3 ori mai mare in favoarea salariatilor din sectorul privat.

Se "naste greu" bugetul..., cu multa precautie din partea guvenantilor actuali.

Presiunile sunt foarte mari, "groapa" lasata de actuala conducere pnl-ista, asemenea..., nevoile sunt stringente in multe sectoare ale economiei (invatamant, sanatate, infrastructura etc), primisiunile din campania electorala (ale niciunui partid) nu se mai potrivesc cu realitatea zilei si, mai ales!, cu perspectiva apropriata/medie (ca termen...). Exista si restante ale statului la plati sunt de 2 mld EUR pentru lucrarile efectuate (restante si de acum...9 luni!), iar statul va plati asta rapid, conform declaratiilor guvernantilor, altfel...se duce la falimentarea atator firme, somaj (peste 100.000 de oameni ar ingrosa numarul somerilor...) etc.

Aici poate ar trebui si identificate lucrari si "investitii" ale guvernului anterior cu "comanda", de genul celor in universitati, scoli etc, unde sunt firme de constructii ce au "prestat" si ar incasa...20.000 EUR pe o toaleta, 30.000 EUR pentru un gard, 15.000 EUR pentru "zugraveli" in 2 clase...etc (presa e plina cu exemple!), iar astfel de "prestatii" n-ar trebui decontate decat la valoarea lor reala (cu o pre-evaluare). Si unde primarii sau altii indreptatiti au semnat receptii aiuritoare...ca primaru', sa li se impute.

Nevoia pentru cresterea salariilor mici si foarte mici, a pensiilor similare, este reala. Si ar trebui aplicata. Asa cum, de exemplu, scaderea pensiilor securistilor si comunistilor de frunte, a slugoilor turnatori, a smecherilor bine-stiuti post-dec'89 ar trebui ar trebui discutata si adioptata! Cum este in majoritatea tarilor foste socialiste si actuale membre UE.

Legi care permit aberatii de genul situatiei idioatei de judecatoare gasita beata in trafic, din Dambovita, care se "aruca" la o pensie peste actualul salariu al presedintelui tarii ar trebui schimbate rapid; e inadmisibil ca, unii, "mai presus de lege", sa aiba..."legi" care sa le perimita sa iasa la pensie avandu-se in vedere salariul din ultima luna/ media din ultimele 3 luni...

27 ianuarie 2009

Oprescu, nu se (mai) "face" ca lucreaza; cateodata."Zgomot" si "verdeata" in Bucuresti.

Oprescu, iata..., dovedeste ca nu se ocupa doar cu cârnăţăria, cu demolarea de cateva carciumi la TV..., plimbari pe la Bruxelles (sa vada cum "o sa..." faca "suspendata :) ...) sau Praga (sa vada cum s-ar "reface" centrul istoric si cum sa ceara tramvaie de la Skoda; "saracu'...", de ce sa comande asa ceva din Romania, cand avem si specialistii si mijloacele de a construi tramvaie in cateva locuri din tara asta..?!), cu "Mos Craciun"-ii in ziua cand romanii isi aduceau aminte (pe 21 decembrie 2008) de sfarsitul dictaturii ceausiste, de mortii din decembrie 1989 (Asociatia 21 Decembrie 1989 etc comemorau in preajma zonei lu' "Mos Craciun"- pardon, Oprescu...) etc.

Recentul proiect de hotarare care prevede "Planul de Actiune pentru Reducerea Nivelului de Zgomot Ambiental in Municipiul Bucuresti" e deja supus debaterii publice de Primaria Capitalei, iar dupa data de 3 februarie, va fi inaintat si supus aprobarii Consiliului General. Toate masurile ar urma sa se intinda pe 5 ani (cu fonduri din bugetul Primariei Generale exclusiv).

De asemenea, exista inca un proiect in lucru, prin care se intentioneaza o "inverzire" a orasului. Cum? Cei care se casatoresc sau inscriu o masina, vor trebui obligatoriu ca, inainte de evenimentul in sine..., sa "dovedeasca" faptul ca au plantat un copac :) , Primaria Generala urmeaza sa identifice si sa stabileasca acele zone unde sa se intample fenomenul.
Poate ii spune cineva, poate vede si Primarul General al Capitalei ... TER-ul !

Wikipedia schimba foaia.

Pe Wikipedia, nu mai poate (chiar...) oricine sa publice/modifice. Se schimba, asadar,...foaia: totul va fi validat inaintea publicarii, de catre utilizatori cu experienta...
Propunerea a fost a fondatorului celei mai cunoscute enciclopedii din on-line, Jimmy Wales. (NewsIn)
Wikipedia a ajuns la peste 6 mil utilizatori pe zi, iar in limba romana exista de aproape 6 ani.

Florin Piersic, "cel mai iubit dintre pamanteni"...

Marele nostru actor Florin Piersic implineste astazi 73 de ani.

LA MULTI ANI! ...cu dragoste, respect si MULTUMIRI !!
...orice superlativ este parca epuizat pentru a-l califica pe "cel mai iubit dintre pamanteni", dintre actori si nu numai.
Pentru atatea spectacole de teatru minunate, pentru atatea filme memorabile de pe "marele ecran", pentru toate aparitiile sale in casele noastre (pe "micul ecran"...), pentru prezenta sa, care (ne) LUMINEAZA, in viata noastra...

26 ianuarie 2009

Nastase...e "tigan"?!

Nastase... este "tigan"?! ...zice-se. E neam-prost? Calitatea umana a omului nu depinde de rasa/sexul/cantitatea de "carte" la activ a oricaruia...(vezi si mizeria umana din cazul decesului varstnicului de la spitalul din Slatina...). Desigur.
Dar, daca tot te stii si sustii ca esti nevinovat, corect, de ce "fugi" si te tot ascunzi, ba sub poalele lui Iliescu, ba sub ale lui Tariceanu, ba sub ale lui Geoana...? Zici ca esti curat, cand esti acuzat si chemat in justitie? Mergi si te lupta, in justitie, conform legii, demonteaza acuzele DNA.
Ofticat ca nu i-au "iesit" pasentelele, cu guvernarea cu PNL (aceea noua, dupa 30 noiembrie, nu cea veche :), care abia si-a incheiat mandatul) si altele..., Nastase fuge de procese ca "necuratu' de tamaie". "Tigan"?!

Dupa ce a fost "tras...pe dreapta" (pardon, stanga!) de PSD, a reusit sa se "strecoare" iarasi in conducerea PSD si, acum, resuscitat, ajuns chiar vicepresedinte la Camera Deputatilor, nu vrea sub nicio forma sa mearga "la bara", pentru "case", "terenuri", "bani - contul BRD/ sotia Dana", "matusa Tamara", "Zambaccian", " operatiunile comerciale fictive", "Trofeul Calitatii" si care or mai fi...
" Nimeni nu e mai presus de lege ". Nimeni.
De ras !?

Imobiliare...de periferie a orasului, in ploaie.


Si..."daca ploaia s-ar opri"?!...

"Scaderea" imobiliara (si la birouri), falimenteaza...

Daca "treburile" in economie nu (prea) mai merg, in genere, la nivel european si national, daca in toata Europa investitiile in spatiile de birouri in 2008 au scazut cu 61 % (apreciere Atisreal), iar suprafata inchiriata in locatiile tip office a fost cu 25% mai mica in 2008 in raport cu 2007 (la o valoare de aproximativ 320.000 mp)..., spre ce sa ne indreptam (si) in acest an?...

Nu numai companiile direct implicate in piata imobiliara (agentiile imobiliare/ de consultanta/ evaluare/ creditare...), dar si sectoare economice pe "orizontala" si "verticala" in raport cu constructiile/ imobiliarele au de suferit de pe urma "scaderii" din piata imobiliara, in genere.

De exemplu, de curand, I.Lixandru, vicepresedinte UNTRR ( "transportatorii rutieri"), aprecia ca, urmare a..."numarului mare de proiecte imobiliare care s-au sistat", va avea loc o "diminuare a cerinţelor de transport pe acest segment" (Gandul). Circa 10% din companiile de transport vor da faliment pana la 1 februarie (aprecierea este a FORT - Federatia Operatorilor Romani de Transport), circa 600, ca numar; cifra pare actualmente sensibil inferioara realitatilor...

...Si cate incasari la bugetul de stat se pierd (impozite, TVA s.a.), locuri de munca si altele...?!

Din efectele "perverse" ale "scaderii" din piata imobiliara..., dincolo de necesara si inevitabila corectie (sensibila!) a preturilor practicate (la orice tip de locuinta, materiale, manopera...)...

24 ianuarie 2009

Unirea (cea "mica"): 150 de ani. "Ocaua lui Cuza". Istoria de care avem nevoie.

Ales domnitor in Moldova la 5 ianuarie 1859, colonelul A.I.Cuza este recunoscut domn si in Tara Romaneasca la 24 ianuarie 1859, realizandu-se astfel Unirea Principatelor Romane, cea "mica", fara Transilvania si Basarabia (care aveau sa sufere in continuare regimuri de ocupatie, austro-ungar si, respectiv, tarist, pana la Marea Unire de la 1 decembrie 1918).

Unirea de acum 150 de ani a fost posibila si datorita conjucturii istorice favorabile, mai ales beneficiind de influenta si sprijinul ferm al imparatului Napoleon al III-lea (cu care Cuza a si fost comparat in actiunile sale, chiar si in cele negative...), ce ce era denumit "campionul autodeterminarii popoarelor mici"; si asta cu toate ca, la intern, existau si anumite cercuri conservatoare sau radical-liberale ce se impotriveau. Unirea era dorita insa de toate paturile sociale romanesti, iar generatia pasoptista a avut o contributie esentiala la realizarea ei.

...Si cum sa nu ne amintim de "rateul" istoric (Basarabia) "infaptuit" de...Iliescu-Snegur, in anul cand Germania se unifica, tarile baltice si alte foste state comuniste scapau de inregimentarea sovietica...etc)...Alte vremuri, cata diferenta ! (harta de alaturi e din vremea Unirii de acum 150 de ani)
Unirea a fost acceptata oficial de puterile Europei in urma Congresului de la Paris, in 18 octombrie 1858. Totusi, timp de 3 ani, domnitorul a fost nevoit sa lucreze cu doua guverne, doua adminstratii (Iasi si Bucuresti), abia la 24 ianuarie 1862 formandu-se un singur parlament al Principatelor Romane Unite, ca si un singur guvern (primul prim-ministru fiind Barbu Catargiu), iar statul national roman a luat denumirea de Romania.

Printre reformele si initiativele domnitorului A.I.Cuza s-au numarat si cele legate de terenuri, pamanturile agricole: secularizarea averilor manastiresti (Cuza a luat terenurile agrigole controlate de biserica si a improprietarit taranii), in decembrie 1863 si reforma agrara (s-a desfiintat sclavia taranilor, pamantul s-a redistribuit, taranii primind titlul de proprietate pe terenurile muncite, iar mosierii au ramas cu o treime din suprafata), in 1864.
De asemenea, in vremea lui Cuza (care-l avea drept consilier cel mai intelept si apropiat pe Mihail Kogalniceanu) au fost si alte legi si reforme foarte importante: Legea educatiei (scoala primara devenea obligatorie si gratuita (1864) si infiintare Universitatilor din Iasi (1860) si Bucuresti (1864), Legea codului penal si Legea codului civil (1864).

!...si pe atunci erau smecherii, afaceri odioase, supraevaluari, inginerii financiare, escrocherii. De pre vremea aceea a ramas legenda Ocaua lui Cuza, ca o confirmare a atitudinii ferme si necrutatoare a lui A.I.Cuza contra celor ce inselau. Ocaua era unitatea principala de masura in Principatele Romane: 1,291 kg in Moldova si, respectiv, 1,271 kg in Tara Romaneasca.

Poate ca de legenda asta avem nevoie si actualemnte, asa incat sa se masoare corect, in tot si in toate, atat in valorile umane, cat si in cele materiale.

23 ianuarie 2009

..."romaneste": hopa- hop! "Hopa, Mitica"...,(p)ARAI !

...Ca un cetatean sa dovedeasca statului ca nu lucreaza si nu are "niciun venit", pentru a primi alocatia pentru copil..., acest stat (roman) impune sa se dea o "declaratie pe propria raspundere"...Nu e "tip", la un ghiseu de functionar public etc, ci trebuie data la un notariat public. Care costa la notar 42 lei, iar alocatia lunara e...tot 42 lei !

"Camatarii":) (pardon, bancile si institutiile de credit nebancare, consultantii/intermediarii de credit..., patronatul/managerii) concediaza (mai pe sest, mai...pe ici/pe colo, prin puncte esentiale ori ba). Despre situatia din agentiile imobiliare, am mai postat, nimic nou: restrangere de activitate, concedieri/demisii, falimente, inchideri...(chiar si firme mai mari, romanesti/straine sucomba sau sunt la limita de avarie). Asta in timp ce...Cleciu Ruxandra (sefa A.R.A.I.) "se piaptana": "Cand sa-mi cumpar o casa? Ca si cumparator pe masura ce astept, voi avea acces din ce in ce la mai putine oferte. In mod sigur este o perioada buna sa achizitionezi in primul semestru al lui 2009" (Capital, ieri).

Azi, insa (la Antena 3), intr-o insipida emisiune, aceeasi R.Cleciu spunea, "sfatuind" ...: "Ce ar trebui sa faca cineva care vrea sa cumpere un apartament, sa cumpere acum, sau sa mai astepte? ...Pai, cred ca sa mai astepte cateva luni".

Cata "profunzime", de la o zi la alta, "cata precizie", "profesionalism"...! :) . Mai bine taci sau spui "nu stiu", decat sa vorbesti abureli-aiureli si sa te schimbi in declaratii, aprecieri, de la o zi la alta...

Tot de "schimbari" in job (parlamentar acum, dezvoltator/vanzator pe persoana fizica, inainte...) si de declaratii am avut parte (aceeasi emisiune) si de la R.Negoita, parlamentar in Teleorman de la PSD si co-patron la RIN Hotel, ziarul ring ce sa da gratis, "am iesit din afaceri, fratele meu se ocupa, 4 ani eu sunt in politica"..., apoi "stiu ce inseamna, eu cu asta ma ocup...". In cadrul aceleiasi emisiuni! "Arama pe fata": asa se si stia, ca se ocupa si acum (mai ales) de afaceri imobiliare.

"Hopa, Miticilor", mai hotarati-va..., mai ganditi; de pe o zi pe alta, de la...o declaratie la alta, de la...minut la minut !
:)

Asadar, revenind, ce sa faca actuala "masa" de disponibilizati din "creditare"/imobiliare? Majoritatea companiilor de profil/bancilor se extindeau non-stop, cum aparea un mic spatiu la parterul unui bloc, cum..."hop" cate-o dintr-asta..., iar angajarile se tineau lant, "banda mergea". In fisa postului, mai toti angajatii aveau "target"-uri, "sarcini...", care - pana nu de mult - erau atinse sau chiar depasite.
Actualmente, nu mai "tine" si, conducerile, invocand "neatingerea target"-ului, dau afara, "hopa"...out ! Interesant ar fi daca vreuna dintre persoanele din respectivele conduceri le-ar atinge...(acum) :)

...Ca o (potentiala) solutie de angajare chiar si pentru astfel de proaspat sau viitori disponibilizati ar fi la o companie aeriana din E.A.U. (Emirtatele Arabe Unite) care doresc insotitori de zbor din Romania. Vreo 2.000 ! Plata? 2.500 USD (plus "bonusuri"!).

Daca pe la noi se concediaza in multe sectoare economice, iata ca "afara" inca mai pot fi solutii. Ce, un bun "manager de credit" nu poate fi si un bun steward (sau buna stewardesa)? Arabii, dupa ce au la(n)sat tema celor din Cluj Napoca (Agentiei Judetene a Fortei de Munca), revin intr-o luna "pentru finalizarea discutiilor, iar in martie sau aprilie am putea organiza o bursa a locurilor de munca pentru posturile oferite..." (dir.Daniel Don)-Mediafax.

In orice caz, situatia pierderii locului de munca nu poate fi confortabila pentru nimeni, mai ales pentru cei din top management, obisnuiti cu castiguri salariale mari, situatii care deja "au dus la un val de divorturi venite din partea sotiilor fostilor directori executivi" (Daily Telegraph). Nu mai produce..., nu mai e (cu) banu', nu mai e acces la casa de moda, lux, croaziera, icre de Manciuria/ fructe de mare etc, pai de ce sa "mai tina femeia" un asemenea barbat pe langa casa?! :)

De remarcat si ca, in piata imobiliara, majoritatea bancilor sisteaza practic finantarea pentru noi proiecte imobiliare, mai mult..., chiar si pentru cele vechi ("crizate" ori ba...) bancile "preseaza" pentru a-si primi banii, oprindu-le finantarea. Semn ca dorinta de lichiditati primeaza (si) pentru banci.
...Mai sunt si exceptii, banci (de exemplu Volksbank) care continua angajamentele contractuale cu dezvoltatorii imobiliari, indiferent din ce sector imobiliar ; ma rog, care...continua si gandesc la piata, care si-au analizat corespunzator A-Z, marja de profit etc, pentru ca altii vand sau incearca sa vanda cu totul, la stadiul in care e dezvoltarea azi...).

22 ianuarie 2009

Cum se poate "da" o casa foarte repede ?

Iata cum, foarte repede, (si) actualmente se poate...da (NAIBII...!) o casa ?!

Tare..., tipu' :) (ca si reclama) !

21 ianuarie 2009

Utile...(si) in imobiliare.

...Doua chestiuni (si) imobiliare , interesante...foc :) :

Prima chestiune, vazuta la o romanca din Statele Unite, citandu-l pe "idealistul" Marx: "Detinatorii de capital vor incuraja clasa muncitoare sa cumpere din ce in ce mai multe bunuri scumpe, case si tehnologii, impingand-o sa ia din ce in ce mai multe credite scumpe, pana cand debitele lor vor deveni insuportabile. Datoriile neplatite vor duce la falimentele bancilor, care vor fi nationalizate, iar statul va trebui sa o ia eventual pe calea care duce la comunism."

...Dictaturile, de tipul comunismului (ideea era...una, realitatea regimurilor comuniste dictatoriale...alta), nu se mai pot repeta, insa. Dar citatul din Marx (1867!), senzational! :).

"Omul e supus greselii", dar si...lacomia sa e mare!! Intr-atat incat, voit sau nu, tinde sa ramana...singurul animal de pe Terra, la cat ii (mai) pasa de mediu...

(O) solutie ...?! Ia uitati-va la rusi, de la "alcool sanitar", vodka bauta precum...apa, la... psihologie/ psihanaliza/ psihiatrie ?!

"De la declansarea crizei financiare, principalul institut de psihiatrie din Rusia a inregistrat o crestere de patru ori a numarului de solicitari de consiliere. Acum o luna aveam doar pacienti ocazionali. In scurt timp, insa, jumatate dintre oamenii care cer ajutor au probleme ce au legatura cu criza. Rubla s-a depreciat cu aproape 7% saptamana trecuta, reamintind de deprecierile care au facut ravagii la nivelul economiei dupa colapsul din 1991 al Uniunii Sovietice si problemele economice din 1998. Rusii sunt in mod particular vulnerabili, sunt foarte sensibili la propriul lor esec...Rusul Ivan simte mai multa responsabilitate fata de familie si fata de sine, pentru felul in care ar putea esua si dezamagi familia. Acesta este motivul pentru care in Rusia sunt mai multe sinucideri.

Cel putin doi oameni de afaceri din Rusia care s-au sinucis au lasat bilete in care au scris ca si-au luat viata ca urmare a actualei crize (in topul mondial al sinucigasilor, pe locul 1 este Lituania, urmata de "pomenita" Rusie...)" . (dir. T.Dmitrieva)-Reuters; NewsIn.

De-aia se mai "supara" si Putin, cu gazele...(miliarde de EUR/USD are datorie colosul Gazprom !, la care se adauga inca 1,1 mld EUR pierderi de pe urma recentei crize a gazului...), cu petrolul (una era la vreo 150 USD/ baril, alta e la...sub 33 !), cu bursele in "prapastie", cu bancile...

...A doua chestiune, de la Fulgerica: zone/ strazi (bulevarde/ soele...)/ blocuri/ case-vile s.a.m.d. ...din Capitala si alte cateva orase.
Nu stim cine sunt autorii, stim ca e ceva ...a la Google Maps, nu avem imagini "la zi", nu sunt foarte multe dintre strazile secundare/ aleile ..., in cartierele clasice, mai vechi sau in zonele mai noi, ca dezvoltare imobiliara (cel putin in Capitala); da' pot fi foarte utili in "imobiliare", tuturor.

Vicepremierul D.Nica s-a lasat. De "M.I.R.A." De "imobiliare", s-ar...mira si "Mititica" (pardon, Mititelu) ! :)

...Cu M.I.R.A.re (sau nu...) aflam ca onor domnia sa dl D.Nica, al doilea om in Guvernul Romaniei, recent predător al sefiei M.I.R.A. (desi pana la vreo 12 noaptea..., inaintea zilei "Z" a anultului noului ministru, era...ministru, Dragnea lasandu-se...greu!), s-a mai ocupat si de imobiliare. Ca un...predator. Cum reiese din relatarile de mai jos:
Vicepremier şi ministru interimar de Interne pentru o săptămînă, pesedistul Dan Nica e sărac, după propria declaraţie (de avere), şi necinstit, după faptele de rapt. În numărul trecut, Academia Caţavencu i-a stricat începutul de guvernare lui Nica, după ce a dezvăluit că vicepremierul are o vilă de cîteva sute de mii de euro pe faleza Dunării, la Galaţi. Pentru că e pesedist, Nica nu şi-a trecut vila pe numele lui, ci pe al propriei sale mătuşi Tamara. Care nu e o doamnă în vîrstă, ci un domn tînăr şi în putere, pe numele lui de no name, de nimeni absolut, de om mărunt, Valentin Mititelu.

Aparent, între Mititelu şi Nica nu există nici o relaţie. De fapt, după cum veţi citi mai departe, Mititelu i-a mai fost paravan lui Nica la o mega-afacere, în 2004. Cînd actualul vicepremier era ministru al Comunicaţiilor, iar Mititelu era tot un sărac, ca şi acum.

Vicepremierul Nica se piteşte de mititica după Mititelu lui. Mai scriam în numărul trecut că vila de pe faleza Dunării, de facto a lui Nica, a fost plimbată, în acte, aşa: mai întîi la socrii lui Nica, apoi la finul actualului vicepremier, iar acum a ajuns pe numele lui Valentin Mititelu. Acesta din urmă nu e vreun bogătan şi nici măcar vreun reprezentant al clasei de mijloc româneşti, ca să-şi permită o vilă de lux de 300 de metri pătraţi pe Dunăre. Nu, e un amărît din sectorul 6 al Bucureştiului, care stă într-un bloc vechi, are datorii la întreţinere şi o nevastă care se îmbracă modest. Şi care nevastă s-a panicat cînd am întrebat-o de vila de la Galaţi. Mai elegant, soţul a refuzat să răspundă la orice fel de întrebare privitoare la banii cu care ar fi cumpărat vila de la Galaţi. Totuşi, deşi un om mititel, paravanul vilei lui Nica nu a apărut chiar din nimica. Ci s-a născut ca intermediar şi om de încredere al actualului vicepremier dintr-o ditamai mega-afacerea.

Şmen clasic de campanie: statul cumpără la preţuri exorbitante. În 2004 – deci înainte de tranzacţia cu casa lui Nica –, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) a cumpărat un teren. Nevoia de teren a izbit Autoritatea cu pricina (instituţie subordonată Ministerului Comunicaţiilor, condus atunci de ministrul Dan Nica) prin luna noiembrie, adică în plină campanie electorală. Autorii scenariului nevoii de pămînt au fost ministrul Dan Nica şi Ion Smeeianu, şeful ANRC. Motivul oficial al investiţiei a fost intenţia de a se construi un centru de perfecţionare – gen casă de odihnă, conferinţe şi şpriţuri pentru angajaţii din sistemul comunicaţiilor. Locul ales este lîngă Zărneşti – şi ne grăbim să precizăm pentru gălăţeni că localitatea asta se află în Ardeal, pe lîngă Braşov. Terenul necesar pentru proiectata casă de odihnă a avut 35.000 de metri pătraţi. Cum în zonă nu existau proprietăţi care să însumeze suprafaţa asta, a fost nevoie să fie achiziţionată parcelă cu parcelă. Preţul terenului în zonă, în acea perioadă, a fost de 1-2 (unu-doi) euro pentru un metru pătrat. Ei bine, ANRC a achitat pentru suprafaţa cu pricina 450.000 de euro, adică de aproximativ 12 ori mai mult decît preţul real.

Mititelu a traficat pentru Nica 450.000 de euro. Aici, o persoană de bun-simţ se poate bloca: cum a putut un ardelean din Zărneştiul Braşovului să accepte de peste zece ori valoarea unui bun pe care vrea să-l vîndă? Păi, vedeţi că v-aţi blocat corect? Nici nu s-a pus problema să ajungă banii ministerului la ardeleni. De la fraierii de ardeleni, pămîntul a fost cumpărat de un intermediar. Un intermediar pe care îl cheamă? Ei?… Da-da-da-da: Valentin Mititeluuu! Domnul Mititelu a adunat 35.000 de metri pătraţi, i-a cumpărat cu 40.000 de euro, apoi a vîndut ANRC suprafaţa respectivă, cu o sumă uşor indexată, şi anume 450.000 de euro!
Deci, da, amărîtul de Mititelu a încasat 450.000 de euro de pe urma unui teren vîndut la stat, dar trăieşte şi acum ca vai de capu’ lui. Iar la un an după ce ministerul condus de Nica i-a făcut mizeria asta, Mititelu i-a mai cumpărat şi vila lui Nica, în care nu a călcat niciodată. Pe scurt, domnule vicepremier: ori ne trimiteţi drept la replică (cum nu aţi făcut săptămîna trecută, cînd aţi tăcut ca mortu-n păpuşoi), în care să infirmaţi totul, ori ne spuneţi ce relaţie aveţi cu Mititelu, să n-o mai lungim. Şi dacă nu ne spuneţi, oricum aflăm. Să nu ziceţi că nu v-am zis, nu de alta. ("Academia Catavencu")
Ne mai M.I.R.A. ceva...? Mitica..."Mititica"? Nici onor acest domn de (mare) incredere, V.Mititelu, nu...

20 ianuarie 2009

Statele Unite au noul presedinte in functie: "E timpul sa ne ridicam si sa refacem America"!

(foto A.P.)
Ceea ce vizionarul reprezentant al negrilor americani Marthin Luther King credea in anii '60 ("America va avea un presedinte de culoare in mai putin de 40 de ani"), s-a infaptuit in 2008 si, iata, s-a desavarsit azi: cel mai iubit si stimat dintre americanii de azi, Barack Obama, a depus juramantul ca presedinte al celei mai puternice tari din lume, Statele Unite ale Americii.

"E timpul sa ne ridicam si sa refacem America"!

Nu numai in America s-a privit sau s-a trait (live...) instalarea celui de-al 44-lea presedinte american, ci si in intreaga lume.
Primul presedinte afroamerican, cu un discurs impecabil, crede cu adevarat in sarcina sa, in ceea ce spune: "Parteneriatul si cooperarea intre natiuni nu reprezinta o alegere; este calea, singura cale de a proteja securitatea noastra comuna si de a avansa din punct de vedere al umanitatii noastre comune. Nu exista provocare prea mare pentru o lume unita".

Sperante, asadar, in intreaga lume...De bine! De incetare a focarelor de conflict in lume, de oprire a recesiunii economice, de dezvoltare, de conlucrare internationala, de pace...Si, bine ar fi, de aplecare cu mare atentie asupra problemelor de mediu, de oprire a degradarii acestuia, de protejare a naturii.

A avut emotii chiar la depunerea juramantului..., a creat emulatie si emotii in intreaga lume, a dorit sa dea speranta americanilor si lumii, dar si un indemn la mobilizare, munca si conlucrare pentru a "reface America"/ Si lumea !

Orice s-ar putea zice, America ramane cea mai mare democratie a lumii, este cea mai influenta natiune dintre toate (din pacate, nu numai in ce e "de bine", cum am vazut cu si in criza financiar-bancara...), este exemplul ca, oricine, ca individ,...poate reusi! Visul american! Implinit (si) de noul presedinte, Obama.

Bucuresti: sustin (TER) !

SUSTIN !...

19 ianuarie 2009

Santier de constructii...; "in partid" (?) ! "Granarul Europei", "micul Paris"...

"Dupa 30 noiembrie, viitorul guvern va trebui să transforme România intr-un imens santier, pentru ca Romania trebuie sa construiasca pentru tinerii sai..." , spunea Geoana, "inainte...". Adica, "Romania sa devina un imens santier de case !"
Acum, "...avem un santier de constructii in partid amplu si...", spune azi seful PSD, M.Geoan, anuntand noul ministru la Administratie si Interne (dupa ce a negociat pana la miezul noptii pentru a-l convinge pe Liviu Dragnea, dupa vreo 10 zile de la "iesirea" lui Oprea, sa lase Teleormanul pentru postul de ministru).
Poate, totusi..., se mai gandeste si incepe cumva si acel "santier" de constructii de case pe care-l anunta cu emfaza, "inainte...".
Poate se incheie si ciolaniada, se termina cu numirile in functii si se apuca guvernul de...guvernare efectiva si...de constructii (reale, nu "gargara"!) ; in toate domeniile economiei.
...Situatia e problematica, dilematica, chiar dramatica, in agricultura. Institutiile aferente domeniului, inclusiv ministerul, zac "in adormire".
Agricultura e blocata, practic, agricultorii, micii fermieri, producatorii, sunt paralizati de actuala situtatie, subventii nu sunt sau nu sunt date, programe nici atat..., informare si implementare de strategii in mod real, sprijin direct la producator, zootehnia...s.a., dupa ce PNL a trecut prin "foc" (si) acest sector economic, cu "caltabosii" lor cu tot...!
Germania e cel mai mare importator de produse agricole din lume, dar isi hraneste 2/3 din populatie din productia proprie. Noi, la conditiile mult mai prielnice pentru practicarea agriculturii, importam aproape 3/4 din necesar!
E adevarat, e si diferenta a aproape 50 de ani de comunism (la noi) si, respectiv, aproximativ juma'-juma' capitalism-comunism..., la ei (partea fosta Bundesrepublik, partea fosta DDR), de civilizatie, de mentalitate...
Macar acum, cand "suntem" cu cutitul la os ar trebui intreprinse demersuri, directe si eficiente, inspre...agricultura, inspre agricultori!
In ritmul in care decurg lucrurile/ lucrarile actualmente, cu suprafete insemantate cu culturi agricole sensibil mai mici in raport cu 2008, e clar ca recolta va fi mai slaba ca in acest an. E drept, au ajuns oamenii sa arunce...varza, pepenii etc pe camp, datorita preturilor ridicol de mici, in urma recoltelor foarte bune din anul 2008, pe care nu au putut sa si le valorifice adecvat.
De exemplu, la grau (candva, eram "granarul Europei", iar Bucurestiul..."micul Paris"!; o tempora!...), desi pretul a scazut substantial (0,3 lei/kg!), painea e la preturile tot vechi, deoarece producatorii de paine au stocuri mari de grau in urma achizitionarii anterioare la preturi mult mai mari. Si atunci..., cultivatorii stau cu graul in hambare, in toata tara, nu au bani pentru a infiinta noi culturi s.a.m.d.
Despre costurile per hectar de teren agricol infiintat cu orice cultura in Romania, raportat si la veniturile agricultorilor, despre faramatarea suprafetelor de teren agricol, distrugerea irigatiilor si hotiile mari cu terenuri la care s-au dedat multi primarii si alti alesi din administratia locala, la astea...suntem nr 1 in lume!
Asigurarile culturilor agricole? De 4 (patru) ori mai putine decat media in UE !
Noul ministru al agriculturii, Ilie Sarbu, trebuie sa urgenteze toate cele necesare, altfel...

Terenuri.

Terenuri,..."in sus" sau "in jos" (cu conexiuni inerente si la rezidentiale/ retail, in 2009) ?

"In jos.../ stagnare" :
"Procentele de scădere ale preţurilor vor fi între 30 şi 60% ..., la terenuri ". (I.Ciocan, DTZ Echinox- Gandul).
"Odata cu disparitia componentei speculative in cazul achizitiei unui lot de teren, principalul scop al achizitiei ramane, in acest moment, dezvoltarea lotului prin constructii vandabile. Cei care vor achizitiona terenuri o vor face pentru a aduce valoare adaugata acelui teren printr-o dezvoltare care sa aduca venituri si care sa asigure un randament, pentru ca doar aceste produse imobiliare vor mai fi cautate. In acelasi timp, sunt destule persoane cu lichiditati care vor incerca sa achizitioneze terenuri, dar la preturi mult diminuate..." (I.Ciocan, DTZ Echinox- Bussines Standard).
"Este de aşteptat ca cea mai mare parte a achiziţiilor de terenuri din 2009 să fie în scopul dezvoltării imediate, şi mai puţin în scop speculativ. Cei care cumpărau până acum terenuri şi aveau ca obiectiv vânzarea la suprapreţ după o perioadă de timp vor fi mult mai rezervaţi în astfel de plasamente. De asemenea, vom vedea o intensificare a unei tendinţe apărute încă din 2008, aceea de a achiziţiona terenuri şi de a construi proiecte la comandă". (reprezentant Eurometropola- Gandul).
"Chiar si cei care au acces la bani sunt reticenti in prezent...". (E.Chis, Rasig- Ziarul Financiar) .
"La proiectele imobiliare noi..., pana in vara acestui an preturile vor scadea cu inca 10%. (M.Alexandroiu, Bastion- dailybusiness.ro).

"In sus.../ resuscitare" :
"O primă condiţie pentru a începe tranzacţiile în piaţă este relaxarea condiţiilor de creditare. Apoi, preţurile vor avea perioade şi perioade, ca la bursă (evident, nu cu aceeaşi dinamică). (N.Răduţ, Unic Imobiliare).
Potrivit specialiştilor, în 2009, piaţa imobiliară va cunoaşte o revigorare.(...) Cele mai bune investiţii vor fi terenurile. Dacă se schimbă condiţiile de creditare şi se înlesneşte creditul (dobândă bună şi prelungirea termenului de creditare), şi apartamentele vor aduce beneficii, (T.Popescu, Dorcas Imobiliare)...dacă vor fi credite, preţurile vor creşte.
Dacă în alţi ani au fost profituri şi de 100%, şi de 50% pe acest segment, în 2009, acestea se vor ridica la 25-30%...(B. Buzatu, General Imobiliare)
În 2009, evoluţia creşterilor înregistrate la terenuri va fi influenţată de dezvoltarea infrastructurii - cu cât se va dezvolta infrastructura, cu atât va creşte valoarea terenurilor, şi implicit profiturile. " (Gazeta de Sud)
"Valuta se va scumpi, iar piaţa imobiliară îşi va reveni în 2009 (R.G.Ghetea, presedinte A.R.B.- RealitateaTV ) ,...în anul 2009 va fi mai puţină valută pe piaţa din România, iar afacerile imobiliare vor reîncepe", ..."preturile se vor aseza undeva"...
"Dacă oamenii au nevoie de case şi au şi bani, vor cumpăra. Această îngheţare nu poate dura pentru totdeauna. Băncilor le-a luat destul de mult timp să găsească formele de finanţare potrivite în acest moment pentru populaţie, dar au început în sfârşit, aşadar eu cred că primul pas pentru deblocarea pieţei a fost făcut". (N.Zvik, Romania Invest -NewsIn).

De toate..., pentru toti (?!). Interesul personal al "implicatului" direct (cumparator/ vanzator/ beneficiar de credit), trebuie fiecare sa si-l analizeze, cu atentie, cu analiza a vreunui risc potential, a nevoilor, a perspectivei (si) a evolutiei profesionale/ de viata etc; cu resursele (de orice tip) care-i stau la indemana.

18 ianuarie 2009

Turism, cu Elena Udrea si...Ion Tiriac.

...Uzitand ca sursa de inspiratie o postare pe un blog simpatic (unde am si publicat un comentariu), completez: daca era ministru la Turism, de exemplu..., o persoana precum Oprescu, Blaga, Hasoti, Vanghelie, Mitrea..., era un rezultat mai bun pentru standul Romaniei la Targul de Turism de la Stuttgart?
Asta e..., Elena Udrea are si ea "farmecele" ei ( :) ...), iar in marketing (si nu numai), conteaza si prezentabilitatea, conteaza si prezenta de spirit..., sarmul s.a. S-a stat la coada la standul Romaniei, iar prezenta ministrului turismului actual a fost mai mult decat benefica, inclusiv in presa germana.
Am mai zis: important e ceea ce realizeaza, nu supozitiile, subiectivismele si altele...similare.
Oare nu ne-am bucura de am avea, intr-un crescendo..., peste 4 ani, mai bune servicii in turism, mai multe alternative (la munte sau la mare...) de petrecere a timpului liber in afara zapezii, respectiv vremii insorite, daca am avea o infrastructura rutiera, dar si de cazare, mult imbunatatite (si ca numar, dar si ca zone turistice, cu impact inclusiv in scaderea preturilor!), daca ar fi mai multi turisti straini si din ce in ce mai multumiti de ce VAD si AUD la noi..., in sejurul lor?

Ca sa nu mai zic de bugetul statului..., si el (prea) important, dupa cum vedem.

...Iar despre preturile hotelierilor de la noi, in comparatie cu ceea ce se vehiculeaza afara uzual, ce am mai putea spune? Doar stim de ce cautam an de an (si) Balcanii (pentru mare...) sau Austria, Croatia si chiar (mai nou) Bulgaria (pentru schi, munte...) !
Si, inca o remarca: de am avea...doi precum Ion Tiriac, cu relatiile sale, cu influenta sa..., cu vanatoarea sa etc, eram cert mult mai bine! Ma rog, dincolo de...vila primita (cam) moca de la Petre Roman, pe cand era premier :).

Grigore VIERU..., un "Isus Cristos" al Neamului nostru, s-a dus in ceruri.

Poetul rezistentei basarabenilor contra comunismului sovietic, al Basarabiei instrainate..., poetul nostru iubit, al dragostei eterne pentru limba romana si pentru ROMANIA, simbol al culturii romanesti, marele Grigore Vieru s-a stins...
Ideile pentru care a militat, memoria scrierilor sale, a poeziilor sale, niciodata!

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Ar fi bine, poate..., ca autoritatilor statului roman (de la Partidul Comunist din Moldova, ce sa ne mai asteptam...?) sa decreteze doliu national. Se merita!

..."Invierea" lui Grigore Vieru, un "Isus Cristos" al Neamului Romanesc:

17 ianuarie 2009

Vremuri (noi?!): 45% din IMM, falimentare dupa...UE!

Stalin si poporul rus, libertate ne-au adus...! ("libertate" comunista pe care abia am reusit s-o alungam...dupa 50 de ani, in decembrie 1989), circulau aceste vorbe, odata, prin Romania..., in perioada instaurarii regimului comunist (foarte multe dintre caminele culturale, C.A.P.-urile, institutiile, institutele etc ale tarii aveau adaugat numele "tatucului" bolsevic...).
Chiar si memoria "imobiliara" a Romaniei are urme...staliniste (!.. :) ), Brasovul fiind orasul ce a purtat numele "marelui conducator" sovietic (nicidecum rus, Stalin fiind gruzin, georgian adica..., Ioseb Djugaşvili, tocmai din poporul pe care Rusia l-a calcat in picioare, la propriu si la figurat, peste...Marea Neagra de noi).
Dupa atatia ani, cativa tacniti rusi s-au gandit ca "le prinde bine...", ca si actualei puteri din Rusia, ca un criminal al atator natiuni si popoare sa ajunga nici mai mult nici mai putin decat "Sfant". Desi abia spre sfarsitul anului trecut s-a concretizat ideea propunerii unor comunisti (relatare aparuta si in media de la noi), incercarile de resuscitare (nu a cadavrului imbalsamat al lui Stalin, desigur...) au vechime: iata una din 2007 .
Acum...
Dupa 2 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, 45% din firmele din servicii, turism si industria alimentara au dat faliment (Dumitru Pelican , director executiv la A.M.O.F.M., membru supleant in C.A. al Societatii Romane de Televiziune, dar si...fost crainic radio si presedinte de club sportiv). Din cele cu activitati in domeniul imobiliar, sunt aprecieri ca peste 75% dintre agentiile imobiliare care activau inainte de acutizarea crizei isi vor inchide, finalmente si...fatalmente, portile; in sensul fie al falimentului efectiv, fie al opririi activitatii pana ce piata va reincepe sa se "miste" sensibil (unii, mai incearcau si altfel..., altii au mai incercat ).
De asemenea, un fenomen este si el demn de remarcat: companiile (inclusiv cele imobiliare si de consultanta) cu capital, cu "front de lucru", pot selecta si angaja azi mai usor persoane cu competente, pregatite in domeniu, cu o salarizare mai mica sensibil in raport cu anul trecut. Au...(si) de unde :) ; inclusiv selectia...naturala!


...dupa furtuna (da' nu s-a terminat...?; melodia, normal) :) !

16 ianuarie 2009

"70%". Si cum (trebuie) sa ajute Guvernul sa ajute economia,romanii: cash in economie,stop risipei,absorbtia fondurilor UE,constructiile,agricultura.

Fraude, furaciuni din bugetul statului, ilegalitati, unele chiar inlesnite de lege… Iata ca ai lui Geica si altii ca ei, inca stau linistiti si incaseaza sute si sute de milioane lei vechi, pensii, salarii, chiar consilieri ai propriei...persoane (!...).
Poate ca actualul Guvern, in afara anularii/ reducerii salariilor/pensiilor privilegiatilor din legile speciale si a sporurilor adaugate prin fel de fel de chichite...si smecherii (chiar legale!), la stat, ar trebui, de exemplu, sa se gandeasca si la procentul vehiculat de 70% ! din ce se vehiculeaza in industria carnii, tot cam atat in panificatie (grau etc), care este…la negru (TVR- ieri, “Interes general”).

Barilul de petrol scade, ajunge la ceva mai mult de 35 USD, la noi pretul benzinei…creste (ex: LukOil), fiind la aproape aceeasi valoare precum era cand barilul era la 150 USD/ baril. Fura, da’ fura “pe fata”, legal…

Actorii, alte categorii sociale cu salarizare redusa, nu au de ce sa se teama de reducerea incasarilor lor lunare ca urmare a viitoarei Legi ce va fi supusa aprobarii Parlamentului privind imposibilitatea salarizarii simultan cu pensia de la stat.
Discutiile de multe ori in necunostinta de cauza ale multora au adus in discutie nu jaful, furtul din banul public si bugetul din ce in ce mai fara vlaga al statului, la multe din institutiile statului (precum Justitia, Armata, Internele, unii functionari de rang inalt din Administratie, din Regii s.a.), ci tocmai au scos in fata actorii, profesorii, mamele sociale s.a…

De exemplu, actorii pensionari (a dat exemplul sau personal elocvent marea actrita Draga Olteanu-Matei…, la RealitateaTV) incaseaza in afara pensiei si/sau salariului ori banii din
dreptul de autor, in plus, cat li se cuvine din fondul national de la buget pentru aparitiile/ rolurile lor jucate intr-un an (teatru/ film/ tv); nu mai zic de cei care isi vand vocea/ imaginea in spoturi (gen Rebengiuc, Caramitru, Magda Catone s.a)…
Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: "Sunt categorii care treceau de pe un post mai mic pentru o luna inainte de pensionare, cu ajutorul colegilor, pe un post mare, bine platit, ieseau la pensie de pe acel post mare si, imediat ce ieseau la pensie, pentru ca pensia se calcula fată de ultimul salariu, luau si pensia si se reangajau pe postul de la care au plecat…, ceea ce e profund incorect."…"Nu catre actori a fost gandul nostru. Daca cumva, din greselile noastre de exprimare, intra si actorii, o s-o scoatem imediat." Asa sa fie!

Cum ordonanta…a murit (fiind declarata neconstitutionala pe forma de CCR), traiasca Legea ! …in traducere, declaratia premierului Emil Boc de ieri. Va fi, deci, o lege. De dorit a fi mult mai clara, mai explicita si fara a mai putea exista vreo confuzie. Prin urmare, marii incasatori si escroci…legali (sau nu) de la stat (deh!, Tariceanu nu a dorit...), au de ce sa-si faca griji. Dar trebuie o reglementare unitara, principial fiind foarte corecta initiativa Guvernului.

Pasul urmator? Atacarea si a legilor speciale de salarizare date cu dedicatie de guvernele lui Nastase (5) si Tariceanu (2)…Cum se spune si in motivatia Curtii Constitutionale de respingere a Ordonantei guvernamentale cu speta, trebuie reglementata salarizarea si pensionarea in mod unitar, pentru toata populatia, cat si cumulul/ necumulul de pensie cu salariu.

Ministrul Muncii, M.Sarbu, a si anuntat ca urmeaza sa interzica a se cumula doua salarii (de orice natura) de la stat…, iar chiar de la sfarsitul lunii in curs, conform unui Ordin al Ministrului de Finante, Gh.Pogea, toti cei care lucreaza la stat si indeplinesc conditiile vor trebui sa treaca la pensie.

Astazi, presedintele Basescu a sustinut la intalnirea cu Patronatul Roman ca 3,5 mil de oameni ce muncesc in domeniul privat in industrii, servicii etcasigura salarii pentru 1,5 mil de cetateni salarizati de la buget si, cu contributia acestora impreuna…, se achita 4,5 mil asigurari sociale de stat si peste 1 mil de pensii agricultorilor…".
Atunci, de UNDE ?…, inclusiv o continuare in jupuirea bugetului si a huzurului unora in incasari de bani de la buget?
Trebuie sa asiguram lichiditati in economie” (ieri…, pentru creditele imobiliare, BNR!) si “trebuie un buget de austeritate”.
Prin urmare, inclusiv in salarizarea bugetarilor, trebuie cumpatare, mai ales in conditiile de prapad bugetar “lasate de guvernul Tariceanu, gen deficitul ajuns la 5,2%, datorii enorme lasate de fostul govern " (aproape 2 mld EUR, ce trebuie achitati rapid, "pentru a nu ucide guvenul aceste firme"!), dar si de ceea ce se intampla in lume, cu criza actuala.
Fundurile de la Uniunea Europeana trebuie absorbite, pana acum suntem foarte departe de asta!

Agricultura, una dintre marile probleme ce le avem! Avem potential de productie…, dar nu reusim sa ne hranim populatia! Pana nu legam productia de industria alimentara, nu e bine.
Agricultura reactioneaza rapid. O politica de asezare a IMM-uri pentru valorificarea productiei agricole in mediul rural ar fi o solutie extraordinara si pentru mediul rural
”, crede Basescu.

Geoana a avut si el interventii pertinente, afirmand ca “trebuie sa avem un raspuns eficient la criza”. “Creditarea economiei reale e practic paralizata " si "trebuie solutii urgente de stimulare si sprijin pentru IMM-uri, ca sa nu se sufoce (prin capitalizarea CEC si Eximbank).
Cum sa stimulam consumul? Trebuie resurse pentru cresterea veniturilor cetatenilor care le au mici (salarii/ pensii), sa spunem celor cu venituri mari sa mai astepte”.

Trebuie un program sectorial pentru industriile-pivot: industria auto si sectorul de constructii”, cu “formule de stimulare”, cu “100% subventionare a anvelopei termice a blocurilor”, “credite pentru familia tanara, pentru constructii, pentru locuinte sociale”.

Jumatate din populatie (la sate si in orasele foarte mici), e in afara circuitului economic al lumii capitaliste actuale. Programe de scoatere la lumina a acestei celeilalte jumatati a tarii!”…, deci, agricultura!?

E inacceptabil ca dialogul social si Consiliul Economic si Social sa nu functioneze de 2 ani!”…Tariceanu si guvernul lui a fost facut praf social de Geoana (dupa ce fusese criticat dur si economic de Basescu).
Adevaratul sprijin trebuie luat si din dialog social”, crede Geoana, care a adaugat: “Guvernul precedent, oarecum infatuat, a renunţat prea devreme la relaţia cu Banca Mondiala şi cu BERD; chiar daca nu sunt bani gratis, ca banii strcuturali şi de coeziune europeni”…, sunt necesari.

Geoana crede si faptul ca actuala "criza este o oportunitate si pentru reformare…, a statului…, a Constitutiei.”
Pai, aveti 70% ! (in Parlament); la munca, la concret, la eficienta, la decizii prompte si clare!

15 ianuarie 2009

BNR da voie bancilor. Bancile dau voie clientilor de credite ipotecare?!

Regulamentul nr. 11/2008 al BNR, cel care a fost invocat de catre banci ca instituitor al blocajului in creditarea ipotecara si de catre agentiile imobiliare in scaderea substantiala a numarului de tranzactii imobiliare, mai cu seama dupa intrarea invigoare a acestui Regulament (in luna octombrie 2008), cel care limita in fapt riscul de creditare pentru persoanele fizice, a fost azi schimbat de catre BNR.

"Analiza efectuata releva ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (de exemplu, credite de consum si de nevoi personale negarantate). Avand in vedere aceste evaluari si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, CA al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite, si in consecinta amendarea Regulamentului ". (NewsIn)
BNR a pastrat prevederea privind acceptarea veniturilor in raport de cele declarate anul anterior in fisa fiscala (cu marja de 20%). De asemenea, va fi pastrata si obligativitatea avansului (20%-25%, minim) si s-a introdus notiunea de "proprietate imobiliara de buna calitate" cu care se va garanta. Probabil asta ar putea fi "o locuinta cat mai noua...", "in care locuieste creditatul", "proprietate imobiliara care acopera cert creditul primit", "teren intravilan" etc... E de asteptat ca aceasta sa fie lasata tot la acceptabilitatea bancii...

Prin urmare, creditarea ipotecara/ imobiliara va fi resuscitata (cel putin, se incearca), bancile avand posibilitatea sa dea credite ipotecare cu gradul de indatorare pe care-l considera de cuviinta (evident, in prealabil va avea un cuvant de spus BNR, conform profilului de risc al bancii); probabil gradul de indatorare permis ar putea sa ajunga la 50%-60%, fiecare banca urmand sa-l calculeze dupa considerentele si posibilitatile proprii.
...Se (poate?) ridica ceata?! Lucrurile sunt inca destul de complicate, in actualul context intern si mondial de recesiune economica. Totusi, e o masura buna a BNR.
In mod cert, oamenii care iau credite cu garantii ipotecare imobiliare (locuinte si terenuri intravilane), care chiar au nevoie si care chiar pot...sunt ajutati de aceasta.
In conditiile mediatizarii si existentei cat mai multor site-uri/blog-uri lamuritoare, ajutatoare, clientii au actualmente toate mijloacele de informare pentru asumarea unui credit ce face obiectul noii modificari a BNR, de protejare impotriva abuzurilor ce le practicau bancile (decizii ale BNR, ANPC, legislatie interna si a UE...), inclusiv prin obligatia ce o au bancile privind explicarea si notificarea din start a tuturor costurilor creditului acordat clientului (DAE).

Respect, multumiri...pentru EL !


Curentul secu-pcr castiga: CCR da...

...liber la renaţionalizare!

...Inca un motiv de modificare a Constitutiei: la CCR (Curtea Constitutionala) sunt vreo 7, pare-mi-se, judecatori fosti inregimentati in PSD; ce sa te mai astepti de la ei?
E logic ca ar fi foarte bine ca persoanele care vor sa fie in aceasta Curte nu trebuie sa fie membre de partid cu cel putin 10 ani inainte de a ajunge aici (poate chiar mai mult ar trebui...). Probabil va fi un referendum, candva..., pentru a ne pronunta in privinta mai multor modificari, constitutionale si administrative care, pana atunci, vor fi supuse unor dezbateri publice. Desigur, vointa partidelor parlamentare va fi decisiva; desi si 500.000 de cetateni pot semna pentru o astfel de solicitare.

...Deci, in materie de respect pentru proprietate, suntem in Romania anului 2009, dupa cei "20 de ani pentru a invata democratia" ai lui Silviu Brucan, intr-o tara din Uniunea Europeana, tot la nivelul " proprietatea este un moft " specific lui Iliescu. Clanul lui Felix Motanu', de la PCR, Partidul Conserva Roman s-a "scos", iar, dupa ce Voiculescu s-a aciuit vice la Senat, pe "coama" pesedista, iar aghiotanta lui, D.Popa, vice la Camera Deputatilor...

14 ianuarie 2009

...mobiliare (Dacia!), imobiliare, in vremuri "crizate".

...Mobiliare (auto) :
Dupa ce s-au confruntat cu scandaluri si greve ale angajatilor (si la sfarsitul anului trecut si acum), cu discutii "infinite" pentru sau contra taxei de inmatriculare/ mediu / poluare sau cum i-o mai zice..., in loc sa gandeasca pur economic, sa vada ca au crescut si ei mult (precum piata imobiliara), ca piata poate nu mai poate "absorbi" la infinit masini, ca e totusi criza atat pe piata auto nationala, cat si in zonele ce constituie piete de desfacere pentru marcile Dacia, iata-i - in sfarsit! - si pe francezi (cei de la Dacia) gandind !
Prin vocea romanului C-tin Stroe, vicepresedinte, se anunta (NewsIn): "Dacia va aplica un procent de reducere din marja sa de profit. Tinta noastra este o reducere de pret la clientul final de 1.500-2.000 EUR".
Pai, CUI sa mai vanda? Si asa...
Oricum, salutar (cel putin pentru cei ce muncesc acolo si au...credite :), inclusiv imobiliare!) gestul decizional care urmeaza sa fie adoptat. "Da-i, Doamne romanului (si...frantuzului !) mintea de pe urma!"...
...Imobiliare:
... "35 - 40% din firmele de constructii risca sa dea faliment in cazul in care sectorul de profil din Romania nu va beneficia urgent de finantarea proiectelor din domeniu", conform ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii), prin presedintele sau, Laurentiu Plosceanu, care "crede ca piata ar putea inregistra...o comprimare de pana la 80 - 85% din valoarea de anul trecut, sau o crestere de pană la 10% in conditiile adoptarii unor masuri urgente." (Mediafax)
Bine..., toti asteapta o deblocare si o mai mare accesibilitate la creditare, masurile BNR urmand (pare-se...) a fi date publicitatii in curand. Masuri dupa care, practic, bancile vor avea ele insele o putere largita in a decide bonitatea si gradul de indatorare a clientului (persoana fizica/ juridica).
Poate ca n-ar strica ( ! :) ... ) sa-si puna si fondurile proprii la contributie, din profiturile fabuloase de pana mai ieri..., sa-si creeze chiar bancile fonduri anti-criza cu care sa resusciteze creditare; sau macar sa incerce.
Chestiunile favorabile ce se doresc a se intampa cat mai urgent sunt (conform sefului ARACO):
-dinamica (evident, o crestere substantiala) pentru lucrarile de infrastructura;
-cofinantare pentru lucrari din surse de la bugetul de stat;
-reducere de TVA pentru lucrarile de reabilitare termica;
-constructie de locuinte sociale;
-reducere/ eliminare a impozitului pe profitul reinvestit.
Evident, cea mai afectata parte a domeniului constructiilor actualmente e, de departe, cea imobiliara.
...Pana nu demult, cautau antreprenorii ca nebunii personal, meseriasi pentru constructii, cu costurile aferente. Acum, fenomenul e invers, muncitorii cauta disperati un loc de munca. Inca un motiv de ieftinire a construirii de imobile, atat pentru beneficiu direct (ex: regie proprie), cat si pentru pretul locuintelor (case/ apartamente) livrate pe piata ulterior.
Ma rog, cine construieste...Cum ar fi Tiriac Imobiliare. Grup care si angajeaza specialisti, dar si crede, conform afirmatiilor lui Ion Ion Tiriac, reprezentanul actionariatului in Tiriac Imobiliare (cu o valoare estimata a investitiilor de 900 mil EUR pana in 2010), ca, "pe termen lung, nu ai ce pierde aici. Depinde cat de urgent ai nevoie de bani...”. (Money Express).
I.I.Tiriac crede ca "terenurile care sunt inaccesibile astazi vor deveni interesante, pe masura ce orasele se vor dezvolta si infrastructura va fi imbunatatita"...Cumparati terenuri ?!
...De exemplu, la nivel de terenuri destinate agriculturii, suntem mult sub ceea ce exista in Europa, ca pret.
Acum vreo doi ani, erau terenuri agricole de 300-600 EUR/ha, azi sunt la 1500- 2000 EUR/ha (chiar mai mult, mai cu seama in cazul comasarii), oricum sub ce e in Europa (de exemplu, Ucraina, +/- 7000 EUR/ha, Serbia, 8000 EUR/ha, Franta 6000 EUR/ha, Italia 10000-15000 EUR/ha s.a.m.d., pana la +/-50000 EUR/ ha in Irlanda).
La terenurile intravilane din localitatile rurale/ orasenesti din Zona Metropolitana Bucuresti preturile sunt mai scazute, evident, ca acum un an, insa scaderea este totusi foarte diferita de la caz la caz, dupa pozitionare (locatie), infrastructura (rutiera si de utilitati), vecinatatile zonei (pozitive/ negative) s.a.; sunt chiar zone unde pretul a ramas aproape nemiscat (gen Pantelimon, Dobroiesti / Ciorogarla, Bolintin/ Mogosoaia).
 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web