Foarte multa miscare pe aceasta...ultima suta de metri a creditarii ipotecare pe vechea situatie. De la 1 octombrie, gata ! Cum se stie, BNR a introdus, cu valabilitate din aceasta data, restrictii, esentialul fiind luarea in calcul ca venituri la creditare de catre banci doar a acelora declarate de client la fisc in anul anterior + 20%.
..Numarul tranzactiilor a mai crescut in septembrie, in raport cu "groapa" anterioara. Ceea ce s-a intamplat pana acum in acest pe piata imobiliara a condus si la ingrosarea numarului somerilor din randurile agentilor imobiliari, dar si a personalului auxiliar din agentiile imobiliare, in mai toata tara inregistrandu-se falimente, inchideri ale multor agentii imobiliare, fenomen dublat de inregimentarea multor agentii la "caruta" unor companii straine (fenomen nu totdeauna soldat cu succes sau aprioric garantand evitarea sucombarii agentiilor in speta...).
Cert e ca, in luna septembrie mai ales, a fost si e, cat de cat, de munca in agentii...si nu numai.
Aproprierea zilei de 1 octombrie a creat emulatie in piata imobiliara, atat pe cea a vanzarilor (datorita, cum spuneam, intrarii in vigoare a noilor norme de creditare aprobate de Isarescu), cat si pe cea a inchirierilor (ca urmare a inceperii cursurilor universitare de catre studenti, de la aceeasi data), in municipiile si orasele unde functioneaza institutii de invatamant superior.
Fenomenul a fost stimulat si de ademenirea clientilor de catre banci, stimularea prin chichite si "superoferte" (ce sa mai zicem de faptul ca veniturile bancilor au ajuns sa aiba consistenta mai cu seama in comisioare, decat sa fie sustenabile in dobanzi, si alea...mari ?!), in disperarea evidenta a bancilor de apuca efectiv o feliuta..., acum, la spartul targului. Pentru ca e evident ca 1 octombrie e o zi de cotitura. Mai precis, de accentuare a evidentei.
...Ce de agentii bancare de cartier au impanzit Capitala in ultimii ani ! Ia sa le vedem ce vor face dupa 1 octombrie !? Cu multe agentii imobiliare din si de cartier (erau imobilie unde, din 4 scari ale acestuia, trei aveau agentie imobiliara...), am vazut si am specificat cum au evoluat anul asta.
O dilema ramane: cum e mai bine sa procedeze un cumparator, sa cumpere o locuinta la preturile actuale, pe legislatia actuala sau sa i se ia in calcul salarizarea pe normele noi ale lui Isarescu, dar la preturile...ce vor fi? Pentru ca, logic, mai to(n)ti specialistii ori...smecheri din imobiliare, cu interes, refuza sa recunoasca deschis
sau sa ia in calcul evidenta: nemaifiind atatia cumparatori si cerere, ivindu-se atatea crize financiare mondiale, probleme pe mai toate sectoarele economice legate de constructii si imobiliare din UE, nu mai poate creste pretul locuintei din Bucuresti (si nu numai...), nu are cine sa o cumpere. Fie ca-i veche, fie ca-i noua.
Acesti "specialisti", unii chiar cu 10 clase ori liceul sau treziti in piata imobiliara activand printr-o agentie mai acatarii...sau "rezultati" dintr-un "tun imobiliar", direct "analisti"/ "analiste" pentru fenomenul imobiliar...( precum puiul lui Ion Cristoiu, nascut direct din ou..., in fostul "Evenimentul zilei" de acum cativa ani), uzitand si de banii pompati de sponsori sau de propriile interese,... au inselat, au mintit tot anul cum ca nu e nicio sansa sa se ieftineasca locuintele in Romania, apoi...abia au acceptat sa spuna cu greutate (cand deja fenomenul ieftinirii era instalat),...dintr-un scrasnit de dinti: "in periferie, oarecum...". Of, of, mai, mai ! "Mai, animalelor"!... :)
Chiar de si-ar mai permite sa cumpere, multi clienti prefera sa "stea la cutie" sau sa analizeze cu mul mai mult discernamant si precautie decat pana acum.
S-au mai maturizat si oamenii, nu mai "musca" la orice...
Mai zilele trecute citeam cum "Neocasa" (cu Ruxandra Clenciu boss...) afirma cu nonsalanta idioata cum ca "preturile la imobilele constructii noi vor creste "..., acusica, mintenas! :) Pe Luna, cumva?! E de vanzare "teren pe Luna", e un idiot care "vinde" asa ceva la naivi, dar "locuinte", n-am auzit! Poate la "Neocasa"..., cine stie, gasiti asa ceva.
Sa stim numai noi: ...nu se mai vinde mai nimic pe la unele anuntate sau in lucru dezvoltari imobiliare. La alea in stadiu de hartie au scazut acontarile/ vanzarile cu 70% in raport cu 2007. Nu mai spun ca multi dezvoltatori au amanat de cateva ori finalizarea imobilelor din cauza lipsei de lichiditati, iar dupa ce bancile au inceput sa-i stranga cu usa sau cetatenii care au platit locuinta au remarcat ca nu se lucreaza si sunt intarzieri mari ale termenelor de finalizare, au inceput sa scada si preturile, inerent, inclusiv cu..."va platim jumatate din tva" etc.
Sunt cunoscute deja tepele "trase" de fel de fel de dezvoltatori / constructori / promotori cu suprafetele reale ale locuintelor vandute sau cu contructia ca atare, unde te auzi la vecin ca la tine in apartament...ori instalatiile lasa de dorit, garajele "cu utilitati" sunt lasate la stadiu de...pereti publici (fara usi macar).
...In "Curierul National" din data de 19, luna aceasta:
Scăderea tranzacţiilor imobiliare din ultimele luni comparativ cu perioada similiară a anului precedent este comentată de reprezentanţii din real estate ca un semn de maturizare a pieţei autohtone şi nicidecum o îndreptare către o criză imobiliară. "Suntem într-o perioadă de maturizare a pieţei imobiliare din România, moment de maturizare care se transpune şi în formatul târgurilor imobiliare. De aceea, am gândit un eveniment care să fie, în principal, accesibil investitorilor şi celor care sunt foarte decişi pentru achiziţie imobiliară. Suntem într-un moment în care vom vedea cu adevărat câţi români şi câţi străini sunt interesaţi de achiziţii imobiliare", a declarat...în cadrul ediţiei de toamnă a Târgului Imobiliar Naţional (Timon) directorul Timon, Vlad Vlăsceanu.
La astfel de oameni, cand e crestere a preturilor si a numarului de vanzari (si a comisioanelor incasate de banci si agentii), e..."crestere, dezvoltare" etc, gargara de rigoare. Cand e scadere evidenta, ori o dau...cotita si cu greu accepta o vorbulita de scadere, ori zic ca e "semn de maturizare" si "asteapta sa vada..." ce straini si romani sunt interesati sa (mai) cumpere". Tot sa iasa ei bine. Pai, ce mai "organizezi" mataluta Vlasceanu, daca..., ai ? Si "ai vazut" ce (te) ai "scos" la "targ", ce de vanzari si "interese" au fost?! Sa te prapadesti de ras, nu alta!... Daca n-ai (-ar) fi de plans.
Ce va fi din 1 octombrie, vom vedea. Dar...semnale si semne sunt; cu duiumul.
S-au "maturizat" si romanii, ca sa fim in asentimentul termenologic al multor "reprezentati din real estate", desi in DEX cuvantul scadere nu e sinonim cu maturizare. Nici macar sau mai cu seama in tranzactiile imobiliare. Valabil inclusiv pentru (re)numitul Vlad Vlasceanu. Mai si gandesc, nu doar...muncesc romanii. Mai ales cand dau bani.
3 comentarii:
Sunt multi papagali care au influentat piata imobiliara la comanda, pe bani.
Televiziunile si ziarele le-au dat concursul mafiotilor ani de zile. Probabil si ele interesate, au pus botul.
Inevitabilul s-a produs. Preturile e normal sa revina la realitate, nu la aberatiile care au fost ani de zile in Romania. Si in Cluj, la noi, a fost jaf la drumul mare.
Daca recesiunea din SUA se abate direct asupra Europei, cum se preconizeaza, dublata de problemele din Uniunea Europeana deja existente, si la noi va fi rau. Multe sunt deja rele. Doar Tariceanu vede in roz totul. Penibil. Ca toti guvernantii nostri.
E bine, si eu zic, ca preturile vor scadea.
frate,e coapta buba,gata!
tavalugul vine si la noi,numai prostii au ignorat si inca mai ignora realitatea asta.
e clar ca multi mafioti s-au aciuit si prin tara asta.
inclusiv dezvoltatori imobiliari si acesti mascarici pe post de trompete care au dorit sa influenteze piata de multe ori in favoarea unor interese mafiote.
sa le fie rusine!
din pacate,ei si-au umplut conturile si romanii achita ce nu face.
chiar zeci de ani.
Niste hoti dispar.Banci,agentii,speculanti etcaetera.Si?!Nu-mi pasa.Nici nu ma bucur,nici nu imi pare rau.
Trimiteți un comentariu