Cei care conduc lumea, G20, au cerut OCDE sa publice lista cu statele/ teritoriile autonome ce gazduiesc paradisuri fiscale care nu respecta regulile mondiale cu privire la schimbul de informatii fiscale, cele unde s-au "refugiat" si se "refugiaza" de plata impozitelor (pana la zero!) atatea companii, atatia oameni de afaceri, unde exista si susceptibilitate de "bani negri".
Si la noi sunt destule astfel de cazuri de oameni cu averi mari care au apelat sau apeleaza la paradisurile fiscale, pentru a nu plati impozite statului roman (probabil si altora) pentru afacerile derulate, inclusiv Ion Tiriac, Dinu Patriciu, Cristi Borcea s.a., pastrand proportia. Averii, desigur :) .
Si la noi sunt destule astfel de cazuri de oameni cu averi mari care au apelat sau apeleaza la paradisurile fiscale, pentru a nu plati impozite statului roman (probabil si altora) pentru afacerile derulate, inclusiv Ion Tiriac, Dinu Patriciu, Cristi Borcea s.a., pastrand proportia. Averii, desigur :) .
Listele sunt impartite in 3 categorii:
- categoria ALBA : Africa de Sud, Argentina, Australia, Barbados, Canada, China, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Franta, Germania, Grecia, Guernsey, Insulele Virgine, Insulele Seychelles, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Jersey, Malta, Marea Britanie, Mauritius, Mexic, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovacia, Spania, SUA, Suedia, Turcia, Ungaria;
- categoria GRI (statele / teritoriile ce au semnat mai putin de 12 dintre acordurile de respectare a standardelor internationale) :
* subcategoria GRI inchis (paradisurile fiscale identificate de OCDE in anul 2000): Andora, Anguilla Antigua, Antilele Olandeze, Aruba, Bahamas, Bahrein, Barbados, Belize, Insulele Bermude, Insulele Cayman, Insulele Cook, Insulele Marshall, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine Britanice, Republica Dominicana, Gibraltar, Granada, Liberia, Liechtenstein, Monaco, Montserrat, Nauru, Niue, Panama, Samoa, San Marino, Sfantul Kitts si Nevis, Sfanta Lucia, Sfantul Vincent si Grenadine, Vanuatu;
* subcategoria GRI deschis : Austria, Belgia, Brunei, Chile, Elvetia, Guatemala, Luxemburg, Singapore;
- categoria NEAGRA (acele state / teritorii ce nu s-au angajat sa respecte standardele internationale): Costa Rica, Flipine, Malaezia, Uruguay.
Dupa cum (prea) bine se stie, Romania era considerata "buricul pamantului" in materie de profit imobiliar (si numai); nu mai e..., cel putin intr-ale imobiliarelor.
Asta nu inseamna ca (d)in alte domenii nu se (mai) scot bani frumosi (mai mult ori mai putin curati), vezi profiturile celor din industria petroliera sau farmaceutica, unde platim cel mai mult pe benzina/ motorina si medicamente din Europa. Ce e drept, la medicamente s-a (mai) redus pretul celor din import, prin decizia ministrului de la Sanatate. Cu ce efecte, vom vedea...
Dar, la reuniunea G20, n-a auzit pomenit nimeni despre "paradisul... (!)" numit Romania, unde practicile bancilor au permis profituri colosale acestora, de neintalnit niciunde, unde din "imobiliare" s-au...stors sume uriase pe fenomenul ultraspeculant aproape paroxistic si stimulat atatia ani (inclusiv de guvern!) etc..., unde se intampla "fenomene" precum Becali sau Voiculescu sau Popoviciu etc, ...nimic ?
2 comentarii:
S-au castigat multi bani din specula imobiliara dar acum gata :)
@ Alex:
100% da, s-au castigat enorm de multi bani.
Dar, sa stii ca si pe trend descendent se pot face bani. Mai multi, mai putini..., dar se fac. Din pacate, tot cei cu cash, care au castigat pana acum si n-au ramas cu investitii nevalorificate in epoca "vesnic in sus!", tot aceia castiga...
Sunt si oameni foarte potenti financiar (Patriciu si Ion Ion Tiriac s.a....), dar si altii cu sume mai mici care cumpara. E drept, nu orice, nu cu orice caracteristici (o locuinta la bloc/ o casa/ un teren) si, evident, nu la orice pret. Ceva ce "maine-poimaine"... Cine isi permite, desigur.
Trimiteți un comentariu