21 mai 2009

Prima casa (+/- ?) , fara pesimism feroce / exaltare desantata.

O masura guvernamentala ce ar putea fi buna (in doua luni devine operationala, conform prim-ministrului E.Boc), atat pentru cei care efectiv au nevoie de o locuinta, cat si pentru piata imobiliara: "Prima casa" .

Creditele ce vor fi acordate prin acest program sunt pentru cumpararea atat a locuintelor noi, cat si a celor vechi, iar pentru potentialii beneficiari nu se cere o limita anume de varsta, insa exista (in afara conditiilor bancare...) conditiile ferme ca acestia sa nu mai fi avut vreo alta locuinta, sa nu mai aiba alt credit ipotecar si sa se incadreze in maxim 60.000 EUR pentru creditul respectiv.
....Practic, "statul s-a angajat sa preia riscul, pentru a debloca piata" (G.Pogea, ministrul finantelor). Masura, dorita si sociala si economica, a indus si o anume doza de scepticism, vav de potentiala "aruncare" a bancilor in a da credite oricui...(daca statatul garanteaza...!), un (alt)fel de subprime.
Bancile, dupa ce s-a intamplat de foarte curand, in actuala situatie financiara..., am vazut prea bine ce se intampla de luni de zile, au (majoritatea, sa zicem) o alta abordare, mai "aplicata", dar in mod evident si logic si-au pastrat scopul profitului, acesta a fost, este si va fi esenta activitatii lor.
Fara creditare insa, orice economie are mari probleme, dupa cum se vede, oriunde in lume...Practicile lor de curand insa trebuie sa apuna! Pe langa acest lucru, fiecare dintre clienti ar trebui sa invete ceva din cele intamplate de curand...Accesul la informatie este liber, depinde de fiecare cat si cum poate sa gandeasca (la propriu!), sa se informeze.
Se spera, asadar, ca bancile vor avea insa un imbold in a relua creditarea ipotecara, stiuta fiind reticenta actuala a lor.
Procedura bancara se va aplica, oricum; doar garantia o va lua (acoperi) statul. Cumparatorul care va fi rau-platnic va suporta consecintele, ca si pana acum, iar cel care va fi bun-platnic..., va avea locuinta in continuare.
Problemele ar putea apare in momentul cand beneficiarii n-ar mai putea efectua platile aferente creditului catre banca si, atunci, locuinta respectiva ar trebui scoasa la vanzare. Beneficiarii pierd astfel sumele achitate pana atunci de ei, insa statul/ banca se vor alege finalmente...cu ce, la momentul acelei potentiale re-vanzari?
Asta desigur depinde de evolutia preturilor din tranzactiile imobiliare aferente locuintelor. Ca si pana acum: daca preturile vor creste, vor recupera integral si chiar incasa suplimetar, iar daca preturile vor scade, vor pierde.
Si...cine stie in acest moment CUM vor evolua preturile CERT in imobiliare in ...pana la 5-10-X ani? Cum spuneam si alta data, si in vremurile de acum 2-3 ani si...alta data, piata imobiliara are ciclicitatea ei, nimic nu e vesnic IN SUS / IN JOS in dinamica tranzactiilor imobiliare si in preturile aferente lor!
Ramane de vazut daca suma de 1 mld EUR destinata programului e sau nu suficienta.
...Deja pe diverse forumuri / bloguri s-au facut fel de fel de speculatii si calcule...Multe, din pacate, nu realizeaza nici macar un calcul elementar, afirmand ca "programul acopera maxim 16.000-17.000 de locuinte...", "limita pretului locuintei e 60.000 EUR" etc... sau chiar debordeaza de scepticism-critica in exces / optimism-lauda cu desantare.
Un anume echilibru ar trebui sa existe in abordari, mai ales in cele ce se pretind profesioniste.
Reluarea creditarii este o masura economica esentiala pentru econimie, inclusiv (sau mai ales!) in imobiliare.
Ca ea trebuie sa fie realizata cu cap, fara a se incerca repetarea unor gandiri si practici bancare (de ani de zile, asupra carora s-a tot postat si aici...), dar si ale clientului (gen: "lasa ca iau si eu apartament de 2 camere la 140.000 EUR, deoarece...poate castig maine la loto sau 'cert' mi se dubleaza salariul intr-o juma' de an sau 'cert' dau lovitura si-mi triplez profitul in afacere etc !" ) ...
Progamul poate acoperi cumpararea de locuinte pana la valoarea de 75.000 EUR , nu 60.000 EUR (suma de 60.000 EUR reprezinta maxim 80% din valoarea imprumutului) !
De asemenea, numarul de locuinte maxim ce vor putea fi achizitionate astfel va fi de aprox 13.350 (nu..."16.000-17.000"). Dar, cu siguranta majoritatea celor ce vor aplica in acest program vor merge spre locuinte mai ieftine, asa incat numarul lor ar putea fi mai mare, de 25.000-30.000. Suficienta sau nu pentru nevoia potentialilor beneficiari ai unei prime locuinte?
Teoretic, cert nu. Practic, ramane de vazut care vor fi rezultatele efective.
PS: ...Prima casa cu zero-carbon, ecologica: in Marea Britanie, ridicata inca de anul trecut. Peste 5 ani, la ei, se vor mai putea construi doar astfel de case !
...La noi?! Hm... :) !

Un comentariu:

Lucian spunea...

"Teoria ca teoria dar practica ne omoara" spunea cineva...
Mi se pare frumoasa si totusi greu de realizat ideea,întrucât cred ca politicienii nostri vor ramane doar la stadiul de declaratii frumoase cu scop pur electoral.Nu îi vad dornici de relansare economica,mentinerea locurilor de munca existente,reluarea fluxului financiar-bancar.As vrea sincer sa mă fi înselat şi peste câteva luni să pot spune:m-am înşelat...

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web