1 martie 2008

"Ce-o sa fie, ce-o sa fie?" pe Litoralul romanesc/ bulgaresc in 2008?

La noi, fel de fel de..."specii" de asa-zisi "investitori" au luat pe (mai) nimic hoteluri, alte cladiri, plaje etc in statiunile de pe Litoral si apoi ori le-au transformat in blocuri de locuinte "de vara" ori le-au dat "o pompa" si cam atat...ori le-au lasat vai-de-ele (si de...turisiti). Cu exceptiile de rigoare. S-au realizat si cateva investitii private serioase, e adevarat ("fara nume"; "fara numar",...nu prea).

Mai mult, s-a dat hotelul cuiva, piscina...a luat-o altul, iar restaurantul o a treia persoana (fizica/ juridica). Pai, ce..."all inclusive" sa mai fie, cum sa existe "servicii" in atari conditii? Privatizare tot ca democratia noastra post-1989, "originala"! Nu mai vorbim de personal, e alta discutie, desi "directia" discutiei ar fi pe acelasi calapod.
In Bulgaria s-a "mers" pe management performant, investitii serioase, marketing destept, preturi rezonabile, curatenie, "all inclusive", servicii de calitate, spatii de distractie, pe crearea de facilitati investitorilor reali (majoritatea, nemti, dar si englezi etc)...Rezultatele s-au vazut.

La inceput de primavara, la noi e mizerie de nedescris in toate statiunile, gunoaie, plajele surpate sau care arata groaznic, totul e amortit intr-o nepasare si nesimtire incetatenita la noi v-a-v de ce se intampla pe Litoral, o traditie de care nu se dezminte nimeni acolo, an de an.

La bulgari, acum totul e in miscare, renovare, planuri..., imbunatatiri, se mentine curatenia, se curata si intretin plajele, programe pentru straini, prezenta in cataloagele de prezentare turistica straina (cu prisosinta pe filiera germana si engleza, cum spuneam si mai inainte), asa incat au toate sansele sa aiba si in 2008 mult mai multi turisti si incasari de rigoare in raport cu ce se va intamla pe litoralul nostru.

...Cica se intentioneaza ca, "in acest an, sa fim cu preturile la mare sub cele din Bulgaria"...Da, dar daca diferenta de pret e de 5-10 %, iar serviciile si conditiile de pe litoralul nostru vor fi tot ca pana acum, impactul va fi nul. Iar scuze fen: "n-avem munti pe langa mare..., cum au bulgarii" s.a., sunt ridicole. N-am avut nici "inainte", cand ei erau departe de a atrage atatia turisti si a le oferi conditii peste litoralul din Romania. Insa, ei "au gandit-o" ! Si pentru prezent, dar si pentru viitor.

Care sa fie solutia? In afara de preturi puse cu cap, de curatenie, servicii si distractii oferite turistilor, ar mai fi si (cele de mai jos...) ...

...Mai tineti minte ce se spunea despre Combinatul Siderurgic Galati? "O gaura neagra in economia romaneasca", "paguba mare..." etc. Acum, luat de indo-englezii de la Mittal, e pe (foarte) mare profit !!! De ce? S-a terminat cu capuseala, cu jafurile aranjate de politicieni si/ sau mafioti locali, s-a terminat cu lenea, cu "ei se fac ca ne platesc, noi...ca muncim" sau cu "platile compensatorii" de ani si ani...Etc.

PS: "Antibiotice" Iasi mai ramasese de "praduit", singura fabrica romaneasca de profil, culmea, care face si profit consistent. Petrol, gaze, apa (de la canalizare, pentru locuinte, dar si cea minerala), medicamente, telefonie fixa, curent elecric etc...,"tot inainte"! Cum de suntem atat de prosti incat toate resursele naturale ori alte surse certe de bani ale tarii le dam altora? Si, culmea, la preturi "moca" !
Asta in timp ce Rusia produce miliarde de euro (si miliardari "agreati", evident, de "politic"...) si tine la respect Europa cu gaz si petrol.... Si alte porcarii: telefonia am dat-o la companie de stat greceasca, apa la companie de stat frantuzeasca s.a., adica alte companii straine de stat au luat de la statul roman tot ce avea el mai bun de oferit la nivel de obtinere profit...Suntem penibili ! Cati n-or ranji si nu s-or amuza de reclamele cu "nu da spaga" din nu stiu care insule sau viloaie?! No comment.

Mai producem ceva?! Doar piata de desfacere...Pana si-n agricultura e dezastru, mancam numai din import, legumele, fructele si lactatele romanesti au ajus "rara-avis" prin piete si supermarket-uri..., subventii nu exista sau sunt infime sau se dau dupa...2 luni de la incheierea campaniei de insamantari (ori se trezeste cate un functionaras din minister sa puna pe tapet "platile pentru irigatiile" cand recoltele ajung arse si afara sunt 45 grade C ); si agricultura e la pamant. Pardon, pamantul s-a cam...dat/luat si el "investitorilor" :)...!

Cui protestam?

Un comentariu:

Anonim spunea...

e foarte interesant blogul, scrie mai des ca mereu revin sperand sa vad ceva nou si... de pe 1.. nimic.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web