"In capitalism nimic nu e sigur", spunea azi dimineata la TVR Stere Farmache, seful bursei bucurestene, pentru prima data in istoria sa inchisa efectiv ieri...
Are dreptate. Sigura e doar "concurenta, care duce la progres". De cele mai multe ori..., cel putin in carti..., cel putin pentru unii...
Ca acum plateste orice contribuabil (din UE sau american) pentru prapadul din sectorul acordarii de credite ipotecare, al falimentelor si nationalizarilor bancare, asta-i alta treaba...
Vedem, insa, ca pana si in State, care formeaza cea mai capitalista...capitalista tara din lume, Obama sustine ca persoanele care au venituri anuale de peste 250.000 USD sa contribuie mai mult la buget, la cele 700 mil USD "injectate" de americani spre a incerca a iesi la liman..., cu aceasta criza financiar-bancara.
La noi, 16% ramane "cheia" optiunilor economice la dreapta politica. Poate ca e necesar sa se umble, cat de cat..., in viitorul nu prea indepartat, sa se ajusteze varfurile (de jos si, mai ales, de sus !), fara periclitarea in fundametul ei a cotei unice de impozitare in economie.
Romania a ajuns sa plateasca din buget salarii si, mai grav, pensii nejustificat de mari, strigatoare la cer, absolut jignitoare pentru masa de romani, de 200-300-350 mil lei vechi, unii magistrati isi dau legi proprii pentru salarii uriase, parlamentarii sunt inventivi si isi bat joc cu practici de casta mafiota cand vine vorba de salarii si pensii proprii etc.
In fine... Cert e ca e prea mult haos, prea multa mizerie morala, ingamfare si tupeu, legislatie neconforma cu normele europene si bunul simt, coruptie si dezechilibre, inechitati mari in domeniul salarizarii/ pensiilor bugetare dupa acesti ani de guvernare liberala.
Despre salarizarea/ pensionarea in sectorul privat, nu se comenteaza mai nimic...Asta cu toate ca sectorul privat trimite grosul banilor din care se formeaza bugetul statului si, de asemenea, salarizarea e in multe sectoare chiar mai mizerabila decat minimele constatate la stat.
In orice caz, este clar ca e o criza generala de sistem, iar incompetenta acestui guvern s-a vazut si prin nepasarea in a rezolva salarizarea in sectorul public romanesc, in toti acesti ani de guvernare...
In alta oridne de idei (desi...), oficialitatile europene salta, iata, garantiile pentru depozitele bancare de la 20.000 EUR la 50.000 EUR. Si Romania, evident, urmeaza sa adopte acelasi lucru. Alte tari europene au mers chiar pana la 100.000 EUR (ex, Grecia si Irlanda).
Isarescu s-a si grabit ieri sa re-re-super-ultra-garanteze ca..."daca se va ivi o problema, avem capacitatea...", "nicio banca din Romania, la ora actuala, nu are probleme de lichiditati". Guvernatorul a adaugat ca e bine ca romanii sa nu se ia dupa zvonuri si sa nu-si lichideze depozitele bancare, pentru a nu crea probleme... (sunt create deja?).
Avem incredere? Memoria noastra a retinut multe dintr-astea cu "dormi linistit...", iar a doua zi..."te trezesti lefter".
Precautie si chibzuinta, astea-s cuvintele de ordine azi. Avem, totusi, cea mai mare rezerva minima bancara (la BNR) din Europa...
Bancile incearca din rasputeri sa reduca si chiar (actualmente) sa nu mai dea, practic, credite...(mai cu seama in franci elvetieni, chiar si in euro), marind chiar dobanzile de creditare la valori foarte mari. Ele incearca in special sa adune bani de la populatie, prin cresterea dobanzilor.
Tariceanu ne spune si el ca, privitor la bursa, "o sa recuperam ce am piedut". A..., CINE "o sa..."? Asta pentru ca stim foarte bine ca premierul si alti "prieteni" au sume mari vehiculate pe bursa, chiar au castigat foarte bine in trecut din astfel de plasamente (nu numai din plasamente bursiere cu tenta petroliera...).
Va fi o toamna agitata, economic si politic. Este deja...
Un comentariu:
Tariceanu si-i pune la sigur, cica in titluri de stat, deci nu depuneti in banci. Si zice ca ne garanteaza?
Garanteaza pe ma-sa.
Trimiteți un comentariu