5 februarie 2009

Chiriasi...; si (poate, ulterior) cumparatori.

...desi doar vreo 10% dintre romani nu-s proprietari, avand in vedere actuala situatie de criza economica, vrand-nevrand romanii incep sa ia in considerare inchirierea, ca o varianta de locuire.
Frustrarea de a nu putea fi proprietar (aceasta fiind apanajul "societatii socialiste", ..."la comun") de pana in decembrie 1989, a contribuit mult la dorinta romanilor de a fi proprietari pentru propriile locuinte, aceasta e o mentalitate aproape incetatenita azi.
Iata insa ca lucrurile incep sa se schimbe..., multi romani redescopera inchirierea (piata imobiliara fiind actulmente dominata de inchirieri)... Asta, desigur, nu pentru ca multi dintre cei care inchiriaza nu si-ar mai dori sa fie proprietari, ci pentru ca pur si simplu situatiile proprii si economia, in genere, nu sunt de natura sa creeze cadrul favorabil (si) pentru ei pentru cumpararea unei locuinte (inclusiv din imposibilitatea pentru multi de a accesa, actualmente..., un credit ipotecar).
Mai mult, exista chiar dezvoltatori care au optat, ca oferta..., pentru o varianta de tranzactionare care include inchirierea (pe perioada de pana la 4 ani, cum e de exemplu cazul dezvoltatorului Impact), cu prima optiune acordata chiriasului respectiv in achizitia locuintei in care sta.
BNR a redus rata de dobanda monetara la 10%, ceea ce poate fi un semnal de (inca...) o relaxare a politicii monetare, chiar de reimpulsionare a creditarii. Inca bancile comerciale ezita in a actiona in sensul acesta, inlusiv pe segmentul creditarii cu ipoteca imobiliara.

4 comentarii:

renderman spunea...

Nu inteleg de ce ii tot dai inainte cu "reimpulsionarea creditarii". BNR-ul poate sa puna si dobanda negativa bancile nu mai au bani pentru ca oamenii nu mai economisesc,trebuie sa-si plateasca rata la banca bineinteles. Si din putinul care le ramane trebuie sa mai si traiasca. VA FI DE RAU

Anonim spunea...

Poate a venit si la noi momentul in care nu toata lumea poate sa fie proprietarul unui imobil. In multe tari mai dezvoltate, procentul celor care stau in chirie este mult mai mare decat la noi. S-au facut multe studii de comparatie pentru a determina care varianta este mai convenabila si profitabila: a plati chirie timp de 20-25 ani pentru o locuinta sau a plati creditul necesar achizitonarii acesteia pentru aceeasi perioada de timp. Tine si de mentalitatea noastra. Daca avem o locuinta a noastra (chiar daca in mare parte este a bancii - multi fac abstractie de la acest important aspect) avem o oarecare siguranta. Acest lucru insa nu rezolva situatia. Problema este nu avem venituri lunare sigure, iar lipsa lor ne poate afecta in ambele cazuri. La fel cum ne poate da afara proprietarul locuintei asa poate proceda si banca pentru neplata ratei lunare. Este foarte important sa ne gandim bine inainte de a face un pas sau altul mai ales in perioada de criza financiara.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ R:
...simplu: fara creditare (nu numai ipotecara...!), economia se "duce"!
Bancile nu mai au bani... Da? Intreaba-te unde e profitul urias luat de bancile ce activeaza in Romania, ani de zile?!

Cei care au restante la creditul ipotecar sunt putini, mult mai putini in raport cu numarul de restantieri ai bancilor. In genere, romanii platesc..., platesc, "nu gluma"! Inclusiv furtisagurile, comisioanele ascunse, smecheria si tertipurile ( x EUR pt o hartie A4 s.a.) care nu se regasesc nicaieri in lume!

E adevarat, matrapazlacurile practicate de banci s-au (cam) stins, odata cu...ANPC si BNR. Insa..., hm... :) !

Va fi de rau, corect, si pentru cei care nu au invatat ca "lacomia strica omenia", pentru cei care s-au lasat pacaliti si...
Din pacate, cei care au "vandut" astfel de produse bancare, momind si "vrajind", nicio problema... Ca doar "e" economie de piata...Si in State, si oriunde si...la noi (bine, adica...rau: "ca la noi, la nimenea"...!).

@ Monika:
...tine de fiecare, de propia-ti analiza, inclusiv de cea a riscului.
Nevoia de o locuinta (prima sau alta, mai mare, la bloc/curte) este in continuare consistenta in Romania.
Redescoperirea cuvintelor chibzuinta, prudenta..., n-ar strica.

Anonim spunea...

Piata imobiliara de la noi inca se afla in chinurile nasterii, vad mii de apartamente construite care seara nu au nici o lumina aprinsa, e cel mai simplu studiu de piata. Faptul ca un imobil este vandut in totalitate unui speculator imobiliar, nu inseamna ca exista o cerere mare de locuinte in Romania.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web