18 februarie 2009

Criza, "inceputul sfarsitului" ei (anuntat de Obama) si preturile imobiliarelor in Romania.

Dl Vasilescu, "secund" al lui Isarescu la BNR (cel putin ca imagine...) spunea zilele trecute ca "...la nivel de preturi, vor avea loc cresteri in economie, inflatia va mai suferi ajustari pozitive, e normal..." (Realitatea tv).

Deci, creste pretul, in genere. Nu doar la produse alimentare...(romanii sunt cel mai ingrijorati de cresterea preturilor la alimente, in proportie de 65,8 %, conform recentului sondaj INSOMAR).
Si...imobiliarele, se "aliniaza"...la crestere? Deocamdata, sa consemnam prima colapsare de amploare a unui dezvoltator imobiliar prezent (si) in Romania, Immo Industry Group, cu "origini" belgiene, care si-a anuntat intrarea in falimentare.
...Asta dupa ce acum cateva luni "ciuguleau" peste 23 mil EUR de la rusi..., incepusera si o constructie pentru Adidas in Ucraina etc. Grupul urma sa ajunga la 18 dezvoltari pe logistica si industrial, in state central si est-europene, iar la noi urma sa dezvolte parcuri industriale in zona Fundulea (jud. Calarasi) si in Satu Mare (cu investitii de aproximativ 100 mil EUR). Pierderi... (si pentru Romania).
...Asadar, de unde sa creasca "imobiliarele"? Dan Pascariu, "sef" la Unicredit-Tiriac: "Numarul executarilor silite va creste, dar romanii vor face tot posibilul sa-si pastreze casa. Nu exista un interes de-a executa silit, cu orice pret, pe toata lumea, pentru a nu aglomera si mai mult oferta de pe piata imobiliara si sa duca preturile si mai jos" (Business Standard) ...adica, onor bancherii "mor" de (o) grija... : sa nu scada pretul in imobiliare !
Pai, e ceva nou? Cine a avut ceun interes primordial pentru evolutia "vesnic" (cica!)... "in sus" a preturilor tranzactiilor imobiliare?
Si adauga Pascariu: "Ne putem astepta insa ca bancile-mama sa nu aduca, cel putin pentru moment, fonduri suplimentare. De altfel, in conditiile in care cererea de credite este foarte mica, iar oamenii se retin de la consum, deocamdata, nu este nevoie de fonduri suplimentare importante"... "Curat-murdar" (si asta!)...
Tocmai ce BNR, guvernul si presedintia Romaniei criticau si indemnau in sens diferit, adica economia romaneasca are nevoie stringenta de lichiditati, bancile nu ofera linii de creditare companiilor etc..., prin urmare, refuza practic sa sustina economia. Si Pascariu sustine acest refuz...!
Asupra "specializarii" lui Dan Pascariu intr-ale imobiliarelor...se stiau deja; mai multe ... Dar, si in genere, tot asa?
Cu toate ca mai sunt si aprecieri ca piata imobiliara romaneasca se va confrunta cu reduceri ale investitiilor "cu pana la 80% in 2009 fata de aceeasi perioada a anului trecut" (Cushman & Wakefield), iata ca lui Bjorn Hauge, Country Manager Romania Invest, pentru care a achizionat si are un stoc masiv de locuinte (la preturi care azi sunt...depasite), i se pare ca...Schimbarile la care a fost supusa piata imobiliara din Capitala in acest timp nu i se par impresionante (Adevarul).
Asta cu toate ca Hauge spune ca n-a mai cumparat "apartamente noi anul acesta. Criza financiara si stagnarea pietei ne-au facut sa luam aceasta decizie".
...De-ar sti aia din Norvegia carora le administreaza banii ca abia prin ianuarie 2009 a "vazut" si acest "Toma necredinciosu'..." ca e criza..

Unii, zic ca "va fi explozie "... in imobiliare :) ...

Ideea ar rezida (si) din faptul ca bancile au crescut gradul de indatorare al clientului de la 25%-35% deja la 70% (Piraeus Bank) sau 50% (Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca), iar "Carpatica" si BCR au anuntat si ele ca se vor alinia curand la libertatea oferita de BNR, mergand pana la un grad maxim de indatorare de 60%, respectiv 70%.
Astfel, beneficiarii creditului au posibilitatea de a obtine mai multi bani si isi maresc sansele de a cumpara o locuinta (cat) mai buna. Evident, "dupa buget"...
Sa ne intelegem, una e marirea numarului de tranzactii imobiliare (potentiala...), cu totul alta este marirea preturilor in imobiliare!

Prin urmare, sa creasca preturile in imobiliare doar din (potentiala) resuscitare a creditarii ipotecare (dincolo de faptul ca jucatori importanti, precum Volksbank, Raiffeisen Bank sau BRD "n-au marjat"...)?
...Sau din recenta semnare de catre presedintele Statelor Unite, B.Obama a planului relansarii economice, anuntand chiar ca e un pas spre "inceputul incheierii" crizei?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pascariu e smecher,el ca si alti directrori de la banci nu vor sa scada preturile pentru ca ei au interes sa incaseze luna de luna comisioane grase si nu sa vanda la licitatie la preturile scazute de acum.
Foamea, pretul la alimente, astea sunt probleme adevarate.
Azi a anuntat Sirbu, ministrul, ca o sa scada preturile in supermarketuri peste o luna. Nici daca vad nu mai cred ca hotii astia vor accepta sa nu mai fure din buzunarul romanului, cum au facut de 20 de ani incoace.

Anonim spunea...

Da frate eu am nevoie de credit sa iau apartament intr-un bloc bun, de 3 camere, am de avans am salariu si ma tot invart la smecherii astia din banci sa scot cat mai mult, sa ajung la 70 de mii.

Tot zic ca umbla si ei la normele alea sa pot sa iau si eu si altii care chiar avem nevoie si doar vorbe. Criza necriza, dar daca am nevoie ce fac, stau dupa astia?

Isarescu de ce nu sta cu presiunea pe bancheri mai mult nu imi dau seama. Sa scoata banii de la tescherea, corect! Ca au de unde, nu?

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web