9 februarie 2009

Bancile REFUZA sa ofere credite...

Dupa ce, anterior, bancile comerciale acordau "in cascada" prea multe imprumuturi in valuta, actualmente, acestea "nu doresc sa ofere credite", chestiune care incepe sa-l deranjeze inclusiv pe Guverantorul BNR, Mugur Isarescu (6 februarie, NewsIn).
Acesta este adeptul, in lipsa "lichiditatilor...", unui imprumut, nu de FMI, ci de la UE, unde conditiile creditarii sunt mai favorabile...(desi, din cate se stiu..., imprumuturile prin Comisia Europeana sunt "girate" tot de FMI). Azi, la Institutul Bancar Roman, Isarescu a afirma ca a discutat si cu presedintele tarii si crede ca Romania nu are "capacitatea de absorbtie a 6-7 mld EUR prin fonduri europene, iar prin aceste considerente, o finantare de la Uniunea Europeana nu ar strica"...
Nevoia de lichiditati financiare (si) in Romania (la nivel de stat, de companii, de cetateni...), mai "necesara" ca aerul...
Dupa toate discutiile de azi de la IBR, creditarea pare-se ca e privita si de BNR si de Guvern mai importanta pentru a fi directionata catre companii, IMM etc, accentul necazand pe creditarea catre persoanele fizice (credit ipotecar sau nu...).
Inflatia nu mai este actualmente o problema in Romania; si nici datoria de 1,5 mld EUR ce urmeaza a fi achitata (din rezerva BNR de 25 mld EUR) nu e un factor de ingrijorare... Lipsa de bani, da .

2 comentarii:

Anonim spunea...

stati tu linistit ca la cat au acumulat si la cat vor incasa in continuare sunt fericiti.
uita-te cum se chinuie astia de la banci sa cerseasca la banca nationala prelungirea executarii silite de la 3 luni restanta la 5-9 luni, nu de grija oamenilor ci doar pentru conturile lor.
trist ca se intampla situatii de restante la necaz, dar trebuie analizata de la caz la caz situatia, nu sa plateasca toti romanii pentru obsesia opulentei unora!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ rei:

"Interesul poarta fesu'...", nu?

Nu se va putea ca restantele catre banci sa fie achitate de toti ceilalti cetateni, din buget etc.

Banca insa are posibilitatea sa prelungeasca perioada "pasuirii" la plata curenta/ restanta. De discutat daca ar fi un lucru bun ca un om aflat intr-o dificultate sa nu i se ia bunul imobiliar (sau mobiliar), sa nu sa se scoata la licitatie si sa ramana fara el. Si...pentru cine... :)

Depinde si de cat mai are de plata pentru acel imobil respectivul restantier, de pretul cu care l-a achizitionat etc.

Dar fiecare trebuie sa-si analizeze exact conjunctura, atat a contractului respectiv de credit, cat si cea actuala.

Daca a luat ...100.000 EUR din banca pentru un apartament de 110.000 EUR, de 2 camere, de exemplu, la inceput de 2008, iar azi acea locatie mai este vreo 60.000 EUR, poate ca daca renunta la acea proprietate nu e tocmai rau. Pentru creditat. Pentru banca, sigur e.

Discutia necesita, evident, particularizari si concretizari, analiza.
Pierderea (daca e), fiecare si-o analizeaza, contabilizeaza si...decide in consecinta.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web