12 februarie 2009

Ce (mai) fac agentiile imobiliare?...scapa cine poate?!

Actualmente, stagnare in tranzactiile imobiliare, in general.

Agentiile imobiliare se bazeaza (cele ramase...) pe inchirieri, numarul de tranzactii imobiliare a scazut vertiginos. Chiar si companii cu numar mare de agenti imobiliari, romanesti/ straine, au incheiat in luna ianuarie un numar de intermedieri de vanzari care se pot numara pe degetele de la o mana...

La sfarsitul anului incheiat, totalul soldurilor creditelor ipotecare a ajuns la 5,3 mld EUR, crescand cu 33,6% intr-un an (Z.F.).
Lucrurile insa s-au schimbat abrupt...Dinamica acordarii creditelor ipotecare, accesibilitatea lor (sau nu...) au fost si sunt factori decisivi in situatia pietei imobiliare, in incheierea de vanzari (nu mai comentam asupra situatiei anterioare generatoare de preturi aberante, actiuni speculative s.a.m.d....).

Imposibilitatea accesarii unui credit (ipotecar, de obicei, dar si de alt tip) le-a creat unora pierderi importante.
Astfel, dupa ce au incheiat un antecontract (printr-o agentie imobiliara, indeobste) pentru o locuinta intr-un complex imobiliar nou, mai mic, mai mare..., in diversele stadii ale acestuia (de la "din plan" pana la chiar "finalizat"), achitand sume importante ca aconto (10.000-15.000-20.000-25.000 EUR si chiar mai mult...), nu au mai putut plati finalmente, nu au mai putut primi sustinere de la vreo banca si, in cele din urma, au fost nevoite sa piarda 70% din suma data ca aconto sau chiar integral suma data la antecontract (functie de termenii acestuia...).

Exista situatii (localizate in Baneasa si in Prelungirea Ghencea) in care au fost plati de "pachete" de achizitii imobiliare cu aconto de 70.000 EUR, 135.000 EUR si, resp, 190.000 EUR care au generat pierderi directe potentialilor cumparatori (doi, persoane juridice, unul - persoana fizica) foarte consistente, datorita sistarii finantarii continuarii achizitiilor.

Unii dezvoltatori s-au transformat chiar ei in "banci", girand cumparatorii..., esalonandu-le banii..., prelungind perioada de plata... etc, in incercare de a face sustenabila plata pentru cumparatori si, evident, de a-si asigura tranzactionarea locuintelor. Cei care au deja finalizate locuintele, incearca replierea si oferindu-le pe piata inchirierilor.

Cert e ca in intermedierea si consultanta imobiliara disponibilizarile au continuat si la inceputul anului, multi angajati in domeniu (dar si personal auxiliar) fiind nevoiti sa se indrepte spre alte sectoare de activitate, in speranta intoarcerii la acest job in vremuri viitoare (unii...). E clar ca piata nu va mai permite (re)intoarcerea oricaruia..., fara o pregatire, fara o prestanta etc, doar cu rol de "taximetrist" pentru client, in "imobiliare". Ceea ce e un lucru bun pentru piata imobiliara, in general.
E de remarcat ca "lumea imobiliara" are, in general, alta atitudine in raport cu notiunile de strategii de adaptare la piata si analiza a riscului.

...si "scapa cine poate..." (?!)...

2 comentarii:

Anonim spunea...

E adevarat.Dar e asa greu sa scrii bine... Cred ca numai cei alesi o pot face!

O zi buna iti doresc,

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

E..., esti utopica :) ...
Cine sa (mai) aleaga...? Scrie sau spune cine vrea, ce vrea (si) in imobiliare. Atat in presa, cat si in blogosfera. Mai bine..., au ba.

Acum, "binele" asta trebuie cuantificat..., vazut si punctul de referinta (vezi sondaju' meu) al persoanei "impricinate".

Agentiile imobiliare, ce (mai) fac? Pai, pana acum, "faceau" clientii (unele...); servicii...? Subtire! Acum, "cerne" criza.

Nevoie de profesionisti este. Ca in orice domeniu. Acum, selectia agentilor imobiliari este alta.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web