17 noiembrie 2008

300 miliarde euro datorii in banci...Scaderea din piata imobiliara trimite in somaj multi participanti la ea.

Cum postam anterior, bancile si-au pus in conturi profit de 1 miliard EUR, la 9 luni de activitate in Romania anului 2008.
Cat avem (persoane fizice si juridice) datorii catre banci? 300 (treisute) mld EUR! Mama-mama...
Pe fondul lipsei acute de lichiditati si a acutizarii crizei imobiliare si la noi, piata imobiliara scade, atat la nivel de preturi practicate, cat si ca activitate.
Se preconizeaza ca, pana in ianuarie inclusiv, numarul persoanelor trimise in somaj sa ajunga la peste 105.000, conform aprecierii lui Laurentiu Plosceanu, presedinte la Asociaţiei Romana a Antreprenorilor din Costructii (ARACO).
Fenomenul e similar si in agentiile imobiliare, la companiile de consultanta imobiliara si de creditare etc...
Mai mult, sindicatele preconizeaza, per total, o dublare a numarului somerilor in anul 2009, numar care va ajunge la 1,2 mil persoane (pe fondul sosirii si a aprox 500.000 de romani ce se vor intoarce din Spania si Italia...).
In acest timp, are loc o intrerupere sau chiar sistare a activitatii unor dezvoltatori, precum Fabian, TriGranit, RED Management, River Invest, mai ales din cauza lipsei de finantare.
Mai nou, RomReal, subsidiara a Westhouse Group, a anulat practic lucrarile la doua dintre cele trei proiecte in derulare in Constanta si va returna banii celor 25 de clienti ce au platit avans pentru apartamente in Central Apartments, suma care se ridica la 625.000 EUR (fara tva)...
Pe plan mondial, iata ca Grupul G20 s-a intalnit si a creat deja un organism care va discuta cu FMI si alte institutii, inclusiv cu cele apartinand UE, pentru a putea resuscitarea activitatii financiar-bancare si a putea face fata crizei economice. De asemenea, se pune problema chiar a reformarii Fondului Monetar International... Acolo, intre "granzi" se cam decide totul.

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web