18 noiembrie 2008

Grandoare si decadenta: balonul imobiliar s-a spart! BABILONUL IMOBILIAR continua...

...Prin urmare, cum s-au dumerit in sfarsit si cei mai naravasi si/sau nesimtiti sustinatori ai faptului ca nu are cum "sa cada..." (am dat exemple cu duiumul de-a lungul timpului si aici...), invocand tot felul de tertipuri si "artificii"...(gen "e vara, e ca si in alti ani, e lumea in vacanta..." s.a.m.d.), doar-doar s-ar mai "lungi" astfel...boala, iata ca suntem deja in faza nu a punerii unei coji peste buba si nu a dezumflarii unui balon in babilonul imobiliar romanesc, ci a spargerii...acestora.
Cu consecinte dintre cele mai diverse (nu le mai reiau...). Si de bine, dar si de rau. Depinde CE esti in aceasta piata si cum te-a "prins" valul evolutiei din babilonul imobiliar romanesc: cu costum de scafandru si tub de oxigen, doar cu costum de scafandru..., fara costum si cu colac de salvare, fara colac de salvare sau, mai grav, nici macar cu un costum de baie...Mai grav, daca nu ai invatat (sa inoti, desigur...! :) ...), e si mai grav!
In toti acesti ani de "imobiliare"..., am asistat la cateva suisuri si coborasuri vav de pret. Totusi, cu adevarat piata a avut o dinamica si cu adevarat multi romani au avut posibilitatea sa aiba o locuinta abia cand creditarea ipotecara (cu imobilul pe care il cumperi, nu cu altul pe care il ai si...,de obicei, nu era!) a intrat cu avant in piata imobiliara. Rolul bancilor a fost foarte important, esential as zice. Bineinteles, problemele au fost atunci cand bancile s-au lacomit, au inselat chiar, au profitat de neinformarea clientilor si aviditatea lor pentru a-si dobandi o locuinta...Si, mai departe, cand speculatorii pietei au dus totul spre niste preturi astronomice, in majoritatea cazurilor nejustificate, nemeritate.
Fiind insa intr-o societate ce se defineste a avea o economie de piata capitalista, de tip concurential, speculatorii nu pot fi impiedicati sa participe la piata. Asa e si in alte domenii (exemplul burselor...).
Nu ne putem pretinde a fi noi "buricul pamantului" (gen Tariceanu, pana mai acum cateva zile...), dar nici "democratie (si economie) originala" (gen Iliescu, in alea trei mandate ce le-a avut...). Consecintele s-au vazut, se vad si..., din pacate, se vor mai mentine/vedea si de acum inainte. Mostenirile, atat pasivul, cat si activul, nu dispar (poate doar cand iti sunt confiscate de comunisti...,in atatea cazuri), se transmit mai departe (politic, economic, social etc; inclusiv...imobiliarele!).
Carevasazica, se manifesta acum o tendinta a multora care au avut prevederi care au fost confirmate...mai mult ori mai putin, cu mai mult ori mai putin profesionalism (unii doar de dragul zicerii "da-i naibii, o sa scada..., na, zic asa, ca poate-mi 'iese' si...")...de a poza in "Mesia" sau care vin si zic "eu am zis in iunie 2007, tu in august, na, vezi...eu mai 'zis' inainte...?!", de a lansa sterilitati sau stereotipuri in ceea ce se deruleaza in imobiliare, mai ceva ca in limbajul de lemn comunist, conservat parca de multi politicieni post-decembristi.
Sunt chiar multi oameni care au porfitat ei insisi de oportunitatile oferite de dezvoltarea pietei imobiliare, de dinamica ei, si-au vazut "sacii" in caruta (cont), apoi de prin anul trecut...pe ici, pe colo, au zis ca "gata, se duce...!", fara insa sa aiba habar "de ce" si "unde". Fara sa aiba insa o acoperire profesionala in asta, fara sa stie ce e aia analiza a riscului, fara sa cunoasca despre ce a fost si e in lume in domeniu, despre ciclicitatea pietei imobiliare etc. Doar "gargara" de "Gica contra" care, intamplator (pentru ei...) "a iesit".
Prin urmare, poate ca si acestia...sa ne mai lase! Cat de cat...
De apreciat insa acei care au tras semnale de...alarma, in timp, privind aparitia "umflaturii pentru balonul imobiliar", excesiva, periculoasa, provocatoare si nu numai...(ex: Arthur Silvestri, agentul imobiliar cu acelasi nume de blog cu balonul imobiliar, Alex Dumitrascu, Aristotel Costel s.a.).
Sunt insa si persoane (as zice unele chiar personalitati ale vietii economice si sociale) care, desi au avut pareri foarte pertinente si au manifestat reticenta (cel putin...) vav de cresterea in regim de non-stop a preturilor, a pietei imobiliare, au preferat sa ramana in spate, neiesind cu declaratii, postari in on-line sau alte aparitii publice cu aprecieri in sensul (de)caderii.
Cand, de exemplu, la Euroest citeam pe coperti-afis "In imobiliare, profitabil inseamna...azi!"si eram indemnati apoteotic sa cumparam "oportunitati unice" pe fiecare pagina...etc, existau voci care mai trageau de manecuta...
Asa atrage atentia ca, in orice piata in scadere, exista oameni care...speculeaza si aceste momente. Nu mai revin acum, dar pentru cei cu capital, am mai spus-o, sunt anumite zone in care se pot face investitii ce poty si vor fi profitabile in timp...Nu zic neaparat de companii mari (grupul Israel Land Development Corporation a cumparat un teren de peste 40.000 mp in orasul Giurgiu, platind 6,5 mil EUR, dupa ce anuntase ca mai achizitioneaza jumatate dintr-o firma ce are un teren similar in Ploiesti...)...
In fine. Se zice ca piata le regleaza pe toate...Corect. Insa, uite ca, fara interventia statului, multe ar sta sa se prabuseasca, daca nu s-au prabusit deja, in Europa si la noi...
E adevarat ca s-au intamplat inclusiv pe piata imobiliara si anomalii, altfel decat se spun in studii (ex: dezvoltarea continua a creditarii ipotecare ar fi treuit sa implice o micsorare pentru pretul platit la inchirieri, la noi insa...nici vorba). Acum insa, intr-adevar, apar si normalitati, in sensul aparitiei unei mai mari oferte "aruncate" pe piata chiriilor, ca urmare a micsorarii cererii efective de pe piata cumpararilor (cerere care, in fapt, este foarte consistenta..., dar...nu mai e "cu ce"). Multe piete sunt, inclusiv imobiliare, victima a unei proaste gestionari a resurselor proprii prezente, dar si a unei analize a riscului accesarii unui credit ipotecar complet deficitare (dupa "ureche"...) sau inexistente, pe fondul exaltarii pentru o ipotetica urcare vesnica a pretului imobilelor..., a consumului exacerbat si a lacomiei si/ sau inconstientei bancilor...
Ce trebuie facut? Asa cum mentionam mai inainte, nu mai are sens sa ne dam noi "destepti" (chit ca si pe vremuri ca astea...au actionat si actioneaza o sumedenie, in diverse cercuri ale puterii politice/economice)...Gata cu vaicareala, gata cu "desteptaciunea" de mucava..., gata cu "originalitatea" iliesciana sau "buricareala pamantului" insuflata de Tariceanu!
Nu poti, ca stat, sa stai ca prostul si sa...zici ca "asta e, sunt vicisitudinile vremii..."
La CONCRET! Este nevoie de fapte, de trecere la concret, nu de logoree desantata si "poze" de "salvator" etc! Nu mai departe de ieri..., vine Basescu si zice ca "trebuie anulata taxa de poluare la masini noi", hop si Tariceanu "da, la fel si eu, dar mai inainte cu 5 minute am zis eu..., am spus-o eu la...". Ce ti-e si cu politica asta...
Solutiile sunt in CE au facut si altii inaintea noastra, ce fac si alte state care deja sunt "virusate" mult mai mult ca noi, unde pietele sunt in scadere in multe domenii ale economiei, iar locurile de munca se imputineaza. La noi, inca!..., "necuratul nu e asa de negru" (in vestul UE, cu exceptia Frantei cu o infima crestere, restul tarilor...sunt in descrestere economica), dar se prea poate sa devina, mai cu seama din pricina unei proaste gestionari a momentului (campania electorala creeaza o mare disfunctionalitate, ea "pica" asa cum nu se poate mai prost pentru Romania...).
Se pot lua si trebuie luate masuri de sustinere a economiei si preintampinare a virusarii ei in punctele esentiale, masuri care sa fie eficiente inclusiv pentru domeniul imobiliar, cum ar fi sustinerea de catre stat a unei parti din dobanda creditelor ipotecare (si nu numai), de care am mai pomenit...Foarte multi romani cu credite bancare vor avea probleme in viitorul apropriat cu rambursarea creditelor, numarul datornicilor crescand in continuu. Bineinteles, asta nu inseamna ca noi toti, bugetul..., sa sustina prostia si lacomia multora, insa in cazuistica sociala, acei oameni care aveau un loc de munca si acum, odata cu cresterea sensibila a dobanzilor creditelor, fie din actualul salariu sau din somaj nu mai pot face la nivelul cerut plati catre banca, nivelul lor devenind o povara care nu mai poate fi sustinuta, ar trebui sprijiniti, dupa modelul adoptat deja de state din UE.
Pentru vanzarea locuintelor deja construite ori in curs, dezvoltatorii imobiliari ar putea adopta solutii precum au adoptat marii comercianti de electrocasnice (Altex, Flanco, Domo), odata cu eliminarea "creditului cu buletinul". Si anume...esalonarea in rate lunare, direct la vanzator (bine..., costurile dobanzii, "all inclusive" !). Insa, e o repliere ce poate avea efecte...Nu comentez asupra pretului mare initial, de la care dezvoltatorul trebuie sa-si ia gandul..., el trebuie logic sa suporte corectii importante, altfe...nu vinzi (cu consecintele de rigoare). Sunt dezvoltatori insa care, de voie-de nevoie, au trebuit sa se adapteze si au "marjat" la o astfel de potentiala vanzare (gen Emerald Residences, Saphire Residence etc).
Poate fi o solutie si acordarea de reduceri la tva si chiar eliminarea ei (cum se vehiculeaza) pentru locuinta construita/achizitionata prima data, poate ca ea ar trebui eliminata pentru toate constructiile... pentru o perioada, evident, pentru impulsionarea pietei si sprijinirea celor ce au real nevoie de o locuinta. Discutia insa comporta mai multe aspecte: cine si cum, materiale de constructie, locatii etc. De exemplu, mi se pare o ineptie ca unui om care si-a luat o garsoniera confort 2 anterior si acum ar vrea sa-si construiasca o casa pe pamant (deci, a doua locuinta) sa nu-i dai reducere de tva, iar altuia care sta cu parintii intr-un viloi de P+4 sa-i oferi facilitatea asta...
Scaterea pentru o jumatate de an (stie cineva ca "doar" o jumatate de an "tine"...?) a taxei de poluare pentru masinile noi se impune rapid, altfel, riscul sucombarii pietei autohtone auto este foarte mare. In loc sa achizitioneze Jeep-uri si alte masini de lux, Parlamentul (asta, duca-se !...), Guvernul si orice institutie a statului roman, Agentie etc..., trebuie sa-si indrepte atentia spre investirea in achizitii de bunuri produse in Romania, inclusiv masini, pentru orice nevoie. Este elementar, este necesar si e conditie principala ca, in astfel de momente, investitiile din bugetul statului sa fie cele care sustin daca nu revigorarea multor sectoare economice, cel putin stoparea declinului si aparitia de probleme sociale grave.
De asemenea, sprijinirea angajatorilor spre a putea mai usor trece peste problemele de finantare si refinantare a activitatii (inclusiv prin scutirea de impozit a profitului reinvestit), stoparea birocratiei excesive cu care acestia se confrunta (vezi sumedenia de taxe si impozite nemaintalnita in Europa, cifrata la aproximativ 45o!..., un cod fiscal "suplu" si eficient, fara schimvari in medie de 6/ an, cum au fost sub "umbrela" lui Vosganian in guvernul Tariceanu etc) sunt chestiuni ce trebuie sa se aplice odata..., sa se treaca de la vorbe la fapte!
Prin urmare, e nevoie de investitii, aport de capital din surse ale statului, asa incat ceea ce a colectat in acesti ani de activitate economica sustinuta (cu sustenabilitate importanta si de la domeniul constructiilor, al "imobiliarelor"), precum si fondurile UE (de miliarde EUR neconsumate...de acest guvern!) pentru a functiona si construi economic in si pentru Romania. E nevoie de actiune, cu discernamant si prudenta insa...
Cheltuilirea banului public trebuie sa nu mai fie efectuata in dispretul cetateanului si al bunului simt...A fost un adevarat prapad in acesti ani in domeniul acesta.
Vrem nu vrem, suntem legati de politicienii care vor guverna si cum o vor face dupa alegerile ce urmeaza. Pentru ca, fara "intrarea" in paine a noului guvern, Romania nu are buget si nu se poate directiona, economic si din alte puncte de vedere, nu pot exista in mod real investitiile de care este rapid nevoie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Babilonule, eu nu as fi foarte entuziast cum sunt multi pentru ca s-a intamplat recesiunea si in constructii si imobiliare. Nu sunt nici convins ca nu e o lucratura ce se intampla.

Se pierd foarte multe locuri de munca, se pierde o sursa importanta de venituri la bugetul de stat, dezvoltarea economica in general va avea suferinta mare. Cumulat peste atatea probleme interne si internationale, foarte multi dintre noi vor avea direct probleme serioase de existenta, de inrautatire a traiului zilnic, de acces la o locuinta dorita de fiecare.

Adaug ca nu am activitati legate de acest domeniu al imobiliarelor, dar ma afecteaza si direct, si indirect, si ma preocupa, pentru ca studiez la constructii.
Era de asteptat ca sa se intample si o scadere, se urcasera preturile chiar mai sus decat se asteptau oamenii, nu doar intermediarii sau astia care ridicau cast si blocuri. Da, nu multi insa sustineau asta, Babilonule, asa-i, insa au venit in Romania si criza din lume cu creditele si alte probleme legate de banci, dar si ratingurile in scadere ale tarii si bancilor din tara noastra, ruptura in acordarea de credite ipotecare, teama si gata!

Eu, sincer, nu as miza ca toate astea se vor perpetua mult. Odata cu instalarea oricarui viitor guvern, exista posibilitatea atat a reluarii creditarii, cat si a blocarii problemelor din economie, cu toata afectarea unor fabrici si domenii de activitate, afectare adusa de ceea se intampla acum in lume.
Prea mult caz se face de scaderi, somaj, probleme etc! Da, sunt, dar e si un joc de-al multora din actorii economici si politici, internationali si interni, de a influenta in directii dorite. Eu mi-l amintesc pe ungurul ala ce a stors miliarde de dolari din scaderea dolarului, daca nu ma insel, de acum vreo 7 sau 8 ani, tot pe fondul sperierii oamenilor.

Si oare nu vor sa cumpere unii pe nimic, ca apoi sa revanda scump?

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web