28 noiembrie 2008

500.000 de romani restantieri ai bancilor. Exemple de solutii concrete pentru restantierii cu probleme: inainte de "limita", nu "dupa"...

...deci, 500.000 de romani au restante catre banci. Nasol..., cu criza care "vine peste noi"...
Pe langa diversele solutii generaliste, de si cu tangenta...la problemele din piata imobiliara, inclusiv restantele la creditele ipotecare, oferite de partidele politice (reesalonari, re...re..., reducere la tva/ anularea ei la constructii noi, cand beneficiarul ia prima locuinta sau trece la "spatiu mai mare", pana in 100 mp s.a.m..d.), inclusiv ceea ce postam acum ceva vreme legat de subventionarea partiala a dobanzii pentru anumite situatii..., restantierii la credite ipotecare care sunt in imposibilitate de plata si/ sau intampina probleme de restituire a intregii plati lunare ar trebui sa se gandeasca la alte solutii...(si) mai practice. Si mai cu sanse rapide de indeplinire. Pe...concretul fiecaruia, de la caz la caz.
Viitorii guvernanti ar trebui sa se gandeasca la faptul ca e anormal, de exemplu, ca toti romanii sa plateasca paguba suferita de putini, in integralitatea lor...Nimeni nu procedeaza asa in lume, chiar si in criza.
...Acei putini (per total...) care, de exemplu (1), au fost (si) atat de lacomi sa-si ia 4 camere in Unirii, crezand ca le merge totul..."in sus", la castiguri, iar acum nu mai au...de unde (caz concret).
Simplu! Ia...renuntati voi la 4 camere in Unirii si mutati-va prin Berceni la 3 camere sau 2, ca sa nu mergeti in boscheti!
Exemplul pe care-l dau este intr-o situatie in care actualii locuitori ai apartamentului au luat un credit de 50.000 EUR pentru completarea la suma ce o aveau.
E adevarat, preturile au scazut pe piata imobiliara. Era normal. Unde sunt situatii de o potentiala subventionare de catre stat (de discutat cum si la cine), OK, sa se rezolve, sa se gaseasca solutii concrete...de sprijinire.
Multi au castigat substantial in imobiliare. Asa era piata. Au speculat. Ca sunt iata si unii care azi pierd, mizand gresit pe evolutia pietei imobiliare si/sau propria evolutie salariala sau de afaceri, cine e de vina? Si de ce ar suporta un salariat dintr-o garsoniera cf2 (de ex) o subventionare a bugetului statului si alte...alea, pentru cineva care are restante la un apartament de 4 camere in Unirii, in Bucuresti?!...
Dar, unde asa oameni iresponsabili si care au mizat gresit la un moment dat pe propriile resurse, prezente si viitoare, au ajuns intr-o situatie limita..., sa se gandeasca si sa actioneze: pot sa-si vanda bine-merci apartamentul din zona Unirii de 4 camere, sa restituie imprumutul bancii si sa-si mai ia si un apartament de 2-3 camere prin Berceni sau chiar mai semicentral. Nu mai zic ca raman, daca ai minte si..., inclusiv bani de trai, alimentatie etc, de traversare a situatiei problematice, personale, in contextul situatiei particulare a fiecaruia, coroborate cu cea generala din economie (cu toate conexiunile, inclusiv in "social").
Este?!
Acelasi calcul poate sa si-l faca si altii, care stau (2 persoane) in 3-4 camere si nu (mai) au surse de existenta decenta sau dincolo de limita ei...
Un alt exemplu (2): un cuplu are un apartament de 3 camere in zona zona Colentina-Tei, achizitionat prin credit bancar. Ea si-a pierdut locul de munca, somaj (restrangere de activitate). Nu mai pot plati ce au catre banca, deci sunt restantieri. Dar parintii lui stau in apartament de 3 camere intr-o vila din zona Parcului Carol. Deci, la limita..., vindeti, nenica si scapati! Sau mutati-va impreuna cu toti in 3 camere si inchiriati apartamentul din Colentina.
A..., daca se asteapta "din cer..." si "moca", ehe...Culmea, parintii vor, dar cuplul in sine "se mai gandeste"...Trei luni, ca dupa aceea banca "actioneaza", atentie!
...Ce sa mai zic de cazul cand- alt exemplu, (3) - au apartament de 2 camere luat prin credit ipotecar in zona Dristor si pe care-l plateau din inchirierea altuia in proprietate in zona apropriata (Titan)? Acum, fiind familie cu 2 copii, nu pot plati nici jumatate din rata si dobanda catre banca, deoarece firma lor a dat faliment, doar el gasindu-si un loc de munca momentan.
Si atunci? Ce ar fi: vanzare la apartamentul din Titan, achitare a platilor catre banca (integral/partial) si cumpararea unei garsoniere....cf 1 (sau 2, cat "tin" finantele...), asta e. Dar...nu e "Gara de Nord" si pierdere totala..., nici cersela la stat si (potentiale) sperante desarte s.a.m.d.! Si, astfel, raman si surse de existenta, de alimente, trai, pe care fiecare trebuie sa si le administreze chibzuit, cu precautie...
Nu e prea placut, nu e confortabil pentru nimeni sa i se intample asta, e adevarat, dar...

Un comentariu:

Anonim spunea...

DA-I MA IN MA-SA DE IDIOTI, SA PLATESC EU PENTRU NESIMTIREA LOR? NICI GAND! SA-I FEREASCA DRACU PE ASTIA CARE VOR INDRAZNI SA IA DIN BANII NOSTRI SA LE DEA LA MAFIOTII DIN IMOBILIARE SAU LA PROSTII CE SI-AU PUS VIATA IN PERICOL, CA ASTIA DE CARE POSTEZI!

SI LA MINE PE SCARA SAUNT DOI CARE FAC FOAMEA RAU CA SA-SI DEA RATELE LA BCR, LI S-A MARIT SI DOBANDA, SE TOT VAITA. SI CE DACA?

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web