11 noiembrie 2008

"Mamicilie" BCR si, respectiv, Raiffaisen Bank, cu miloaga la statul austriac.

Dupa ce a fost nevoita sa nationalizeze banca Kommunalkredit, specializata in finantari municipale, Austria a fost nevoita sa "bage" 2,7 mld EUR in capitalul participativ de la Erste Group ("mama" Bancii Comerciale Romane).
La putin timp dupa ce Standard & Poor's a revizuit in scadere, de la "stabila" la "negativa" (ca urmare a riscului ca presiunile macroeconomice mondiale sa afecteze operatiunile grupului bancar din Austria, Europa Centrala si de Est) perspectiva ratingului Raiffeisen Zentralbank, aceasta cere si ea statului austriac o suma apropriata de cea primita de Erste Group, ceva mai mica, e drept (nedata publicitatii inca).
Sa le fie de bine...! Si romanilor ce au sau iau bani la si de la astea doua banci.
...S-a anuntat si ca ratingul Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta a fost scazut de agentia de evaluare Fitch cu doua trepte, de la "BBB" la "BB+", Romania iesind astfel din categoria statelor cu calificativ "investment grade". u doua trepte, de la "BBB" la "BB+". Astfel, iesim din categoria tarilor cu calificativul "investment grade". Nici Standard & Poor's nu ne-a "gradulat" prea bine... E adevarat ca agentiile de ratind internationale au cam luat teapa cu prognozele premergatoare crizei financiar-bancare si se pune problema supravegherii lor, la nivelul Uniunii Europene, dar...vrem nu vrem, trebuie sa tinem cont de ele, de influenta lor. Pentru ca investitorii si creditorii internationali tin. Si asta costa; ne costa deja, ca tara, ca indivizi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

bancile, ah bancile romanesti...Astea iau de la noi, cara afara profitul, ca si multi mari afaceristi, supermarketuri s.a.m.d.
Cea mai mare spalare a fost in tranzactiile imobiliare, au carat bani...Dar lasa ca si astia care au bagat sperand ca se imbogatesc ca Soros au luat-o in...

Am vandut toate bancile moca, bine ca a mai ramas cecul ala vechi.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web