17 decembrie 2008

Deci, "scade in continuu..."...

...piata imobiliara in urmatorii 1, 2, 3 ani.
Asa ati zis majoritatea dintre dvs, 60% dintre cei care ati trecut pe aici.
Asa zic si multi altii, actualmente.
Insa, nu trebuie uitat ca tot "multi..." altii, mai bine/ prost informati, mai bine/ rau intentionati, mai bine/ slab pregatiti, spuneau si in ultimii 1, 2, 3 ani ca "piata imobiliara din Romania poate inca suporta cresteri de... x %", "investitii masive, profituri mari, cerere la cote mari in Romania..." s.a.m.d.
E clar insa ca in anul ce urmeaza vor fi scaderi, pe fondul anuntatei crize (din atatea puncte de vedere...) ce se instaleaza si la noi, inerent. Ramane de vazut care vor fi influentele potentialelor masuri de resuscitare din domeniul creditarii ipotecare si, de asemenea, rezultatele demararii programului "locuinte pentru tineri", anuntat de Guvernul a carei investitura urmeaza sa se intample in 22 Decembrie (zi cu conotatii deosebite in istoria recenta a Romaniei)....
Ar fi poate de mentionat si ca scaderea este si va fi totusi diferita, in "transele" ei..., una e sa tranzactionezi o proprietate intr-un bloc comunist, vechi sau ceva mai noi (dupa cutremurul din 1977) si alta e sa ai o proprietate intr-o zona centrala sau intr-un ansamblu nou (evident, zona conteaza mult...). Oricum si locuintele construite nou sunt mai putin tranzactionate; sunt cum am mai postat pe aci multi dezvoltatori ce intampina dificultati majore in a-si vinde proprietatile si au recurs la oferirea lor pentru inchiriere sau, altii, care sunt in mare impas de lichiditati, nu mai au finantare, au intrerupt ori redus substantial lucrul- de exemplu, oprirea dezvoltarilor Sunset Residences, Sigma Residence si Quadra 2, ale companiei pitestene Conarg, care are in constructie si Complexul Rasarit de soare din Titan).
Au aparut chiar dezvoltatori ce au redus preturile cu 50% (de exemplu, Adnana Residence, complex de vile dezvoltat la Buftea de QCM). Si tot au un mic, foarte mic procent de castig..., pentru vilele oferite la disperare cu aceasta reducere, cu scopul atragerii de lichiditati stringente...). Asta inseamna inca o confirmare a faptului ca preturile erau masiv umflate, speculativ. Ce sa mai..., stim prea bine cum se incasau profituri chiar de 100% si peste in babilonul imobiliar romanesc din ultimii ani...!
Pericolul din anul ce urmeaza insa este foarte mare, recesiunea ameninta puternic Romania si populatia, inclusiv de la capitalurile speculative, active din plin la noi.
Si, cu o economie fragila, Romania este si mai expusa problemelor ce vor urma, cumulate si cu efectele nocive ale situatiei create deja in economie, cu vistieria aproape goala a tarii si imprumuturi mari, efecte ale fenomenului "guvernam cat e specula si totul creste cu consumism, imprumut, imbuibare pentru foarte putini, saracie pentru majoritate, cat e totul umflat speculativ la nivel de preturi in imobiliare si nu numai, cat vanturam duduire falsa a economiei si..., apoi, dupa alegeri, bir cu fugitii, lasitate, ingamfare, ochelari de cal si...opozitie", fenomen girat de actuala conducere PNL care a "guvernat" smechereste in acesti ani...
Analistul Ilie Serbanescu spune azi (www.romania-libera.ro): "Toate marile prabusiri financiare si apoi economice din ultimele doua-trei decenii s-au produs in tari fara piete financiare si monetare profunde si consistente, dar care au fost puse sa-si liberalizeze contul de capital, adica miscarile de capitaluri cu strainatatea. si care, in asemenea conditii, au devenit frunza-n vant pentru capitalurile speculative, care le-au pus la pamant dupa un scenariu unic, copiat parca la indigo.

S-au napustit pe pietele tarilor respective, au impins in sus cursul monedelor nationale ale acestora, au facut bani pe seama aprecierii lor artificiale, dupa care si-au luat talpasita, lasand tarile cu pricina fara lichiditati si cu presiuni enorme in directia devalorizarilor monetare. si, ca un corolar, au marit sistematic aceste presiuni pentru a face bani in noua situatie prin specularea deprecierii monedelor in cauza.
Pe pietele financiare internationale exista cateva sute de miliarde de dolari (euro) care, profitand de liberalizarea schimburilor valutare, zburda pur si simplu din floare-n floare in cautarea valorificarii maxime, trecand de pe o piata pe alta in functie de oportunitatile oferite in ce priveste nivelul dobanzilor si ratele de schimb valutar. Termenul anglo-saxon le numeste extrem de nimerit: hot money (bani fierbinti).

Acestia cauta profitul direct, si nu intermediat prin plasamente in activitati aducatoare de profit, cum este cazul investitiilor directe. Capitalurile fierbinti sunt volatile – acum sunt, acum nu sunt! – spre deosebire de investitiile directe, care, fiind plasamente in activitati productive, au in mod obiectiv o mai mare stabilitate (nu pot nici veni intr-o clipa, nici pleca intr-o clipa!). T
ari cu mult mai dezvoltate si mai puternice decat Romania au cunoscut avatarurile volatilitatii capitalurilor speculative. In urma cu cativa ani asa a cazut economia sud-coreeana, care se afla in primele randuri ale competitiei mondiale. Cadere care a obligat FMI la un program de sustinere de aproape 60 miliarde dolari. Coreea de Sud s-a redresat rapid pentru ca ramasese doar fara lichiditati, dar nu si fara economia sa reala solida si competitiva pe care capitalurile speculative nu au putut-o lua cu ele. Este insa greu pentru Romania – fara o economie reala solida si asezata – sa se lupte cu problemele puse de capitalurile speculative".
Subscriu...!
Revenind la piata imobiliara in mod direct, as mentiona ca, actualmente si...rapid, dezvoltatorii care au realizat si nu au vandut (prea) mult din ce a realizat sau cei care au in constructie proiecte adresate clasei superioare / medii superioare, pentru a traversa criza si a se adapta actualei situatii din piata imobiliara, vor trebui sa-si schimbe stratagia pentru a face vanzari.
Si anume, vor trebui sa configureze suprafata pentru ceea ce vand, micsorandu-le (dintr-un apartament mare...sau foarte mare sa "iasa" 2-3-4 apartamente mai mici...) si devenind astfel cat de cat mai usor vandabile, mai atractive.
In plus, in baza OUG care micsoreaza la 5% tva-ul pentru apartamente de maxim 100.000 EUR si pana la 120 mp, pot beneficia si de aceasta facilitate (evident, cu "ceva" costuri adiacente legate de reactualizarea corespunzatoare noii situatii pentru autorizatia de constructie aferenta proiectului respectiv). Totusi, ordonanta in sine poate suferi modificari/ adaptari ale noilor guvernanti, deja programul de guvernare PD-L cu PSD-ul (fara aripa Iliescu-Nastase, desigur :) ...) are anumite prevederi ce vor influenta direct piata imobiliara, dar nu le evoc intrucat pana la forma "oficiala"...mai sunt doar 2 zile.
De remarcat si ca, iata, peste 30% din santierele de constructii sucomba, ceea ce nu mira, desigur...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bine imi pare!
Cu vreo 20 de mii de euro,hai isi ia si subsemnatul o garsoniera!!! Corect!

Mafia imobiliara a luat teapa la final, desi s-au imbogatit multi.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web