Azi este, iata..., "sarbatoarea, atat de asteptata de copii, a Sfantului Nicolae. Cati dintre noi nu au asteptat cu infrigurare dimineata de 6 decembrie pentru a se uita daca Mosu' a lasat ceva in ghetele pregatite de cu seara?
Mos Nicolae este o personificare la varsta senectutii, a timpului imbatranit care a preluat din Calendarul crestin numele si data de celebrare ale Sf. Nicolae (6 decembrie), personaj real (episcop din Myra, mort probabil in anul 342), aparator al dreptei credinte in Iisus.
In traditiile romanesti Mos Nicolae are atributii straine de statutul sau ierarhic: apare pe un cal alb, aluzie la prima zapada care cade la inceputul iernii, pazeste Soarele care incearca sa se strecoare pe langa el spre taramurile de miazanoapte pentru a lasa lumea fara lumina si caldura, este iscoada lui Dumnezeu pe langa Drac, ajuta vaduvele, orfanii si fetele sarace la maritat, este stapanul apelor si salveaza de la inec corabierii, apara soldatii pe timp de razboi, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor. www.crestinortodox.ro
"Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in a doua jumatate al secolului al III-lea (in jurul anului 280), in localitatea Patara, pe teritoriul de astazi al Turciei. Astazi orasul este un centru turistic in care unele asezaminte poarta numele Sfantului Nicolae.
Stim ca s-a nascut intr-o familie bogata si credincioasa, in conditiile in care crestinismul nu era, inca, o religie acceptata in Imperiul Roman. In anii tineretii, a suferit persecutia autoritatilor romane, sub conducerea imparatilor Diocletian si Maximilian. A fost, chiar, intemnitat pentru credinta sa.
Dupa Edictul de la Milano (anul 313) prin care Imparatul Constantin legifereaza religia crestina, Sfantul Nicolae devine preot in orasul natal iar mai tarziu, Episcop in Mira Lichiei. In anul 325 participa la Sinodul Ecumenic de la Nicea, intrunit la cererea Imparatului Constantin in scopul de a lamuri unele dispute teologice din sanul Bisericii Crestine. Una dintre controverse privea natura umana sau divina a Fiului lui Dumnezeu, unitatea sau deosebirea celor doua fiinte sacre.
Arie, un mare preot din cetatea Alexandrei sustinea teorii care, in cele din urma, au fost calificate ca eretice. In timpul discutiilor, Sfantul Nicolae s-a aprins atat de tare, incat i-a dat o palma lui Arie. De aici credinta ca cel bun, in bunatatea si credinta lui, stie sa si pedepseasca atunci cand greseala merge prea departe si cand nu sunt semne de indreptare. De aceea, alternativa la darul de Mos Nicolae este o nuia, pentru copiii obraznici. Ne place sa credem ca nuiaua a ramas astazi doar un simbol.
Ceea ce a facut ca Sfantul Ierarh Nicolae sa intre in traditie ca cel care aduce daruri este bunatatea si darnicia Sfantului care si-a folosit averea ajutand orfanii, vaduvele, fetele fara zestre si familiile nevoiase. De ce trebuie sa-si pregateasca cei mici incaltarile in care se strecoara darurile?
Cea mai cunoscuta poveste despre el este cea legata de modul in care a ajutat trei fete harnice dar sarace punandu-le noaptea in sosete cate o punguta cu aur, drept zestre.
Sfantului Ierarh Nicolae nu-i placea sa faca parada cu binefacerile sale. El venea in ajutorul celor sarmani in anonimat, fie din dorinta de a nu-i umili, fie pentru ca alesese ca rasplata pentru faptele bune sa o primeasca de la Dumnezeu in vesnicie, si nu in aceasta viata trecatoare.
Pe data de 6 decembrie, Sfantul Ierarh Nicolae este sarbatorit nu numai dupa calendarul crestin ortodox, dar si dupa calendaraele catolic, anglican, protestant, luteran si greco-catolic. Biserica crestina ortodoxa de rit vechi (pravoslavnica) il sarbatoreste pe data de 19 decembrie, data corespondenta in calendarul iulian". www.psychologies.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu