3 decembrie 2008

Si pe criza imobiliara mai sunt escroci, manipulatori. Dar...li s-a cam inchis! PS: schimbul imobiliar, la moda.

"Piata imobiliara localava depăşi actuala stagnare doar atunci cand marjele de profit generate de proiectele imobiliare vor scădea pana la 30%-40%, sunt de parere specialiştii companiei Neoland Real Estate" www.capital.ro .
Ce vorbesc "specialistii" astia... ?! Dar de ce nu se gandesc ca procente de 5-10%...ar putea fi (prea) mari sau normale? E?...Doar asa e intr-alte parti. Ma rog..., era, inainte de a navali criza. Inclusiv sau mai ales...cea imobiliara!
Prin urmare, nici vorba ca asa ar sta lucrurile!
Prima conditie a deblocarii este posibilitatea clientului de a se imprumuta, fara riscul de a fi escrocat de banci sau alte institutii de credit (nebancare).
A doua este ca sa aiba curajul de a se imprumuta, societatea, economia si...mersul treburilor (chiar si din punct de vedere politic, al "asezarii treburilor") sa-i dea un imbold in acest sens.
Evident, ambele conditii sunt in stransa legatura cu existenta unui loc de munca platit binisor---bine sau al unei activitati economice a unei firme care sa-i genereze profit care sa permita accesarea respectivului credit.
In plus, cei care real chiar ar avea sau au nevoie de o "schimbare" in viata lor, referitor la spatiul de locuit (si nu numai...) au descoperit deja un alt mod de incerca macar...rezolvarea: schimbul imobiliar. Instrumentul acesta a cunoscut o mare resuscitare, in conditiile bine stiute ale situatiei actuale din domeniul tranzactiilor imobiliare. Mai ales ca taxele sunt...suportate la egalitate, de obicei, prilej de micsorarea a costurilor tranzactiei la aproape jumatate, "bucurie" pentru coschimbasi.
...Si, de asemenea, pentru cei care au cash si vor sa cumpere, fiecare analizeaza ce anume decizie sa ia: acum...sau maine...? Depinde, de multi factori, personali sau generali, obiectivi sau subiectivi.
Cert e ca sunt si oameni care chiar cumpara si in astfel de momente. Fie ca "le crapa buza", cum se zice, nevoia e chiar...nevoie, n-o poti amana "ca e criza"... :) sau care chiar doresc sa investeasca (intr-un teren si/ sau locuinta mai mica, la bloc sau la curte, in Bucuresti sau in imprejurimi cu mijloace de transport si drumuri ultilizabile, sosele), pentru a le oferi momentan pe piata chiriilor si, ulterior, cand si cand..., a le putea chiar valorifica, dupa un anume timp (clar "nu maine"..., cum era pana in octombrie in piata imobiliara romaneasca).
De la caz la caz..., de la nevoie la nevoie..., de la analiza imobiliara (profesionista sau...amatoare) la alta asemenea. Etc.
Cu siguranta ca, daca inca mai spera la "100%..." sau..."40%..." profit, s-astepte clientii-dezvoltatori pe care i-or reprezenta ai lu' Neoland...mult si bine (rau?) ! :)
Piata imobiliara este insa departe de efervescenta ultimilor ani (vezi si numarul de someri in continua crestere din domeniile constructiilor imobiliare si intermedierilor/ consultantei in domeniu...). Iar banii care se platesc efectiv pe proprietatile imobiliare au scazut, de la sensibil la substantial.
In orice caz, unii dintr-astia precum cei vehiculati la inceputul postarii, de-ai lu' Neoland..., destul de multi, din pacate..., "filosofi" intr-ale imobiliarelor, "specialisti" (cica!) si cum i-or mai numi ziaristii si nu numai..., mai bine tac. Macar in astfel de vremuri. Macar acum...
Bunul simt si simtul masurii sunt "floari rare" nu numai in politica, se pare...

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web