Neasteptate si agitate sunt apele politicii romanesti (si) la acest sfarsit de an!
Dupa ce premierul desemnat Th.Stolojan, poate prea specialist intr-ale economiei, dar prea nespecialist intr-ale politicii si ale formarii unui guvern intre doua partide foarte antagoniste de-a lungul timpului (PD-L si PSD), a renuntat la desemnare, situatia a provocat multa agitatie, stupefactie si incertitudine.
Se pare ca Stolojan nu a rezistat presiunii foarte mari reiesite din discutiile dintre PD-L si PSD, mai ales asupra unei situatii in care sa "penduleze" ca liant intre partidul ce l-a desemnat (PD-L) si unele persoane cu care ar fi fost nevoit sa colaboreze, ca ministrii ai PSD.
...Ba chiar ar fi fost deranjat ca la semnearea protocolului intre PD-L si PSD i s-a "repartizat" un loc marginas..., spunandu-i-se ca..."e intre partide, dumneata esti premier desemnat, n-ai nicio treaba sa semnezi" etc.
In fine... Nu e lucrul cel mai bun care s-ar fi putut intampla pentru situatia in care s-a nascut (si..., pare-se, inca "se mai naste") acest guvern.
Protocolul dintre PD-L si PSD este semnat, intelegerea politica exista pentru "Parteniaratul pentru Romania" al celor doua partide. Frictiunile la interior in cele doua partide exista, sunt grupuri ce nu au agreat din interiorul celor doua partide alianta la guvernare care s-a format. Exista si reminescente, cu siguranta.
Cert este ca Romania are nevoie de stabilitate si guvernare serioasa, responsabila, pentru vremurile ce urmeaza.
Din toate informatiile, premier va fi Emil Boc, iar presedinte al Senatului va fi Mircea Geoana.
Practic, Stolojan s-ar putea sa se fi simtit in plus pe acolo..., el nu putea lucra pe baza protocolului PD-L - PSD, el era obligat politic sa execute anumite decizii (cu/ fara asentimentul tau), plus unele potentiale disfunctiuni cu anume persoane...
Coalitia dintre PD-L si PSD merge mai departe, poate cu sanse chiar mai mari de coerenta, promptitudine si pragmatism.
2 comentarii:
Stolojan nu era un premier pentru un guvern PSD cu PDL, ci pentru unul intre PDL si PNL.
Am vazut insa reactiile turbate ale multora dintre conducatorii PNL. Ei sunt de vina. Eu am votat cu PNL, dar speram sa iasa bine cu PDL si sa se intample ca oameni ca Norica Nicolai sau Crin Antonescu sa ne mai scuteasca!
Asta e, mergem in opozitie. Desi nu imi convine, nu facem guvernul, iar PDL intra cu PSD la guvernare pentru ca noi, PNL, am avut pata pe Basescu.
Am mai luat teapa odata si cand am sustinut referendumul contra lui, pentru demitere. Sper sa nu luam si acum!
Abia astept un viitor congre de alegeri la PNL si sper sa se faca o analiza serioasa a evolutiei in ultimii ani. Ce naiba l-o fi apucat pe Crin Antonescu sa urle contra lui Baselu si PDL, cand tocmai Olteanu venise sa spuna ca PNL e aproape gata de un guvern cu PDL si sa fie sustinere pentru Baselu?
Da, e imprevizibil foarte mult in politica asta damboviteana!
@ IRI:
PNL este un partid cu o istorie aparte dupa 1989.
Sunt oameni demni de tot respectul si in PNL, ca de altfel in toate partidele, insa ma uit la actuala conducere a PNL..., la jocurile ce le-a facut de dragul puterii sau...opozitiei si, am mai zis, Bratienii s-ar rasuci in mormant de ar vedea ce fac astia actualmente.
Trimiteți un comentariu