6 ianuarie 2009

GAZZA, GAZA, GAZE si GAZPROM.

Gazza, pe numele sau Paul Gasgoine, "oaia neagra" (chit ca...era alb) a fotbalului englez, a fost foarte iubit de suporteri, dar un mare nonconformist in afara gazonului, e...praf! :) .

Dupa ce si-a incheiat cariera de fotbalist, jucand pentru Newcastle Utdd, Tottenham Hotspur, Lazio, Glasgow Rangers, Middlesbrough, Everton, Burnley – in Europa, Gansu Tianma – in Japonia, Boston Utd – in Statele Unite, dupa ce de-a lungul timpului s-a "refugiat" in alcool si droguri, si-a facut si un "stagiu" la clinica de boli mintale Saint George (Darlington)… (www.mirror.co.uk)
Clubul ce l-a lansat, Newcastle Utd, i-a oferit un post in conducerea clubului, Gazza dorind sa se reapropie de fotbal, cu primisiunea ca se cuminteste…(cica!).

Gaza . Bombe, invazie a Israelului pe teritoriul (supragalomerat…) al palestinienilor, cu scopul declarat de lichidare a Hamas (grupare palestiniana de guvernamant, actualmente, desi presedinte este de la Fatah, partidul presedintelui istoric Yasser Arafat), sute de morti…, mii de ranitia…, pagube si…pagube colaterale. Razboi!
Cand va fi pace si in locurile unde s-a nascut crestinismul? Dzeu stie !

Gazele sunt…crizate (si ele!). Europa nu mai primeste gaze, multe din tari “tremura de frig”...
Gazprom, condusa de fosti KGB-isti, folosita de Rusia ca instrument politic (intern si international), traia bine..., gazul era la pret maximal, era perfect! Asta in vara. Si, cand scade pretul la o treime, cand apare criza si e stransa cu usa de banci, unde are datorii de 500 mld EUR, Rusia cauta motive. De santaj. De fortare a unui pret mai bun. Si altele...
E adevarat ca si Ucraina e foarte posibil sa fie oarecum ciorditoare, nu are surse de gaz si…e totalmente dependenta de Rusia, care e iritata si de atitudinea conducerii neapropriate si neslugarnice actuale ucrainene de a intra in UE si NATO.
Mai mult, gazul se intermediaza in genere in UE printr-o firma intermediara controlata de fosti KGB-isti si smecheri din Turkmenistan (tara de unde, alaturi de Azerbaidjan, rusii cumpara foarte ieftin gazele si le revand apoi in mare castig)…, plus nemtii (fostul cancelar al Germaniei, G.Schroder e...boss la Gazprom!). Toate astea spun multe.

Gazprom-ul doreste si bani de la UE, fiind in “pana”, in criza profunda. Pe fondul unor temperaturi in scadere accentuate in Europa, vor fi mari probleme…
Bineinteles, “circul” si scandalul vor mai continua. Pana cand “maica Rusie” isi rezolva accesele si excesele de vanitate si dorinta de USD/EUR cum doreste ea. Rusia vrea sa le mareasca pretul la gaze pentru ucraineni, dar…sa le dea mai putin pentru tranzitarea gazului pe teritoriul acesteia. Pentru asta, Putin, Rusia, “ataca” economic Europa, e practic intr-un razboi economic folosindu-se si de santaj.

Rusia, iata, vara “calareste” Europa cu tancurile, unde nu-i convine situatia, profita de (sau inventeaza) “situatii”; e drept, de data asta s-a marginit la fosta R.S.Socialista Gruzia, patria lui Stalin, devenita dupa proclamarea independentei Georgia…), distrugand si ucigand…Iar iarna, hopa!, santajul…gazului la adresa Europei!
Cum a vazut temperatura mica, Gazpromul, la ordinal actualului premier rus, fost presedinte al Rusiei si fost sef al KGB-ului, a oprit gazul. Tipic Rusiei. Tipic vechilor apucaturi.
In cativa ani de zile, Rusia nu va mai avea un rol prea mare, va ramane doar un actor in sfera energiei, a gazului, dar…, daca acum cativa ani Europa importa 70% din consumul de gaz de la rusi, iar azi doar 40% si…scade, pe masura ce tehnologia avanseaza si…, in plus, gazul mai poate veni si din zona Marii Nordului sau Orient. Si atunci…sanatate, “tavarasci”!

Ce facem noi, romanii? Avem noroc ca majoritatea consistenta a gazului ce-l consumam e romanesc. Dar tot…se simte! Sa speram ca situatia nu va dura mult. Deja multe tari din Europa se vaita si au mari probleme (mai cu seama din Balcani si din Est)…
Sa speram si ca, de exemplu, actualul ministru Videanu, guvernul nou al Romaniei, vor acorda mult mai multa atentie surselor alternative, gen energia eoliana sau cea nucleara (daca Romania isi rezolva si ce-al doilea reactor la Cernavoda, practic nu va mai avea nevoie de gaz rusesc!).
Tocmai ce Emil Boc a anuntat ca “avem situatia sub control”,iar Videanu spune ca, din 61,5 mil mc / zi, cat e consumul de gaz la noi, din care populatia consuma pana la 34 mil mc, problema sunt cele 2,5 mil mc din import rusesc…, dar care vor fi compensate, daca rusii nu dau drumul la gaz.
Problema e ca o eventuala extindere (si) a crizei gazelor poate influenta si economia, direct si indirect…, preturi la alimente (import, export), ceva servicii de baza s.a. Rusia, e clar, a dorit “sa-si arate muschii”, da dovada de nesimtire si, prin comportamentul ei, se izoleaza in continuare (nu e membra in GATT, nu e semnatara a Cartei Energiei…si, evident, nu-i in UE).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Excelenta postarea ta.

Ai blog interesant.

Chiar imi place.

Anonim spunea...

MAICA RUSIE TOT NESIMTITA SI TUPEISTA, MAGIA DOMINATIEI IMPERIALISTE COMUNISTE IN EST SI INFLUENTA IN ARENA INTERNATIONALA SUNT INCA PASIUNI LA KREMLIN

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web