29 ianuarie 2009

Salarii.

...Media salariului :
- la "particular", ceva mai mult de 1.000 lei;
- la "stat", aproape 2.000 lei.
De asemenea, avem si situatia unei discrepante dintre salariile (veniturile) mari si foarte mari si cele mici si foarte mici, la stat, anormala, anacronica.

Made in Romania!? ...in vest, raportul particular/ stat e chiar de 2-3 ori mai mare in favoarea salariatilor din sectorul privat.

Se "naste greu" bugetul..., cu multa precautie din partea guvenantilor actuali.

Presiunile sunt foarte mari, "groapa" lasata de actuala conducere pnl-ista, asemenea..., nevoile sunt stringente in multe sectoare ale economiei (invatamant, sanatate, infrastructura etc), primisiunile din campania electorala (ale niciunui partid) nu se mai potrivesc cu realitatea zilei si, mai ales!, cu perspectiva apropriata/medie (ca termen...). Exista si restante ale statului la plati sunt de 2 mld EUR pentru lucrarile efectuate (restante si de acum...9 luni!), iar statul va plati asta rapid, conform declaratiilor guvernantilor, altfel...se duce la falimentarea atator firme, somaj (peste 100.000 de oameni ar ingrosa numarul somerilor...) etc.

Aici poate ar trebui si identificate lucrari si "investitii" ale guvernului anterior cu "comanda", de genul celor in universitati, scoli etc, unde sunt firme de constructii ce au "prestat" si ar incasa...20.000 EUR pe o toaleta, 30.000 EUR pentru un gard, 15.000 EUR pentru "zugraveli" in 2 clase...etc (presa e plina cu exemple!), iar astfel de "prestatii" n-ar trebui decontate decat la valoarea lor reala (cu o pre-evaluare). Si unde primarii sau altii indreptatiti au semnat receptii aiuritoare...ca primaru', sa li se impute.

Nevoia pentru cresterea salariilor mici si foarte mici, a pensiilor similare, este reala. Si ar trebui aplicata. Asa cum, de exemplu, scaderea pensiilor securistilor si comunistilor de frunte, a slugoilor turnatori, a smecherilor bine-stiuti post-dec'89 ar trebui ar trebui discutata si adioptata! Cum este in majoritatea tarilor foste socialiste si actuale membre UE.

Legi care permit aberatii de genul situatiei idioatei de judecatoare gasita beata in trafic, din Dambovita, care se "aruca" la o pensie peste actualul salariu al presedintelui tarii ar trebui schimbate rapid; e inadmisibil ca, unii, "mai presus de lege", sa aiba..."legi" care sa le perimita sa iasa la pensie avandu-se in vedere salariul din ultima luna/ media din ultimele 3 luni...

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sefii sindicatelelor din sectoarele de stat sunt o cloaca de smecheri!
Aia de la invatamant sunt cei mai retrograzi.Azi m-am amuzatsi in acelasi timp enervat de un idiot care spunea ca "noi vrem sa profitam de greseala fostilor guvernanti,ce daca fostii parlamentari au fost prosti si ne-au dat 50%?"Degeaba incerca Dana Grecu sa-i explice ca trebuie si sa judece, nici macar o singura sansa.
Astia,nu mai au nici obraz nici nimic.Intr-un an ca asta,sa iti bati joc de tara?!PSD si PDL nu au ce face,dau salarii,altfel...Sindicatele din invatamant ingroapa tara in anul asta!Vai de scoala lor.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ Maris:
pana la urma, in invatamant, s-au luat cam 17% mai inainte si alte 5% urmeaza, nu 50%.
E criza, peste tot in lume.
Dar cei cu salarii mici...tot mici le vor avea, la aia "barosani", acolo trebuie estompat. Iar cu legile date inainte...Totusi, guvernul actual e clar ca incearca sa stranga bani si sa reduca tot ce era risipa, inclusiv salarizarea nejustificat de mare a multora care nu (prea) faceau nimic pentru ea...

E an greu, oricum.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web