24 ianuarie 2009

Unirea (cea "mica"): 150 de ani. "Ocaua lui Cuza". Istoria de care avem nevoie.

Ales domnitor in Moldova la 5 ianuarie 1859, colonelul A.I.Cuza este recunoscut domn si in Tara Romaneasca la 24 ianuarie 1859, realizandu-se astfel Unirea Principatelor Romane, cea "mica", fara Transilvania si Basarabia (care aveau sa sufere in continuare regimuri de ocupatie, austro-ungar si, respectiv, tarist, pana la Marea Unire de la 1 decembrie 1918).

Unirea de acum 150 de ani a fost posibila si datorita conjucturii istorice favorabile, mai ales beneficiind de influenta si sprijinul ferm al imparatului Napoleon al III-lea (cu care Cuza a si fost comparat in actiunile sale, chiar si in cele negative...), ce ce era denumit "campionul autodeterminarii popoarelor mici"; si asta cu toate ca, la intern, existau si anumite cercuri conservatoare sau radical-liberale ce se impotriveau. Unirea era dorita insa de toate paturile sociale romanesti, iar generatia pasoptista a avut o contributie esentiala la realizarea ei.

...Si cum sa nu ne amintim de "rateul" istoric (Basarabia) "infaptuit" de...Iliescu-Snegur, in anul cand Germania se unifica, tarile baltice si alte foste state comuniste scapau de inregimentarea sovietica...etc)...Alte vremuri, cata diferenta ! (harta de alaturi e din vremea Unirii de acum 150 de ani)
Unirea a fost acceptata oficial de puterile Europei in urma Congresului de la Paris, in 18 octombrie 1858. Totusi, timp de 3 ani, domnitorul a fost nevoit sa lucreze cu doua guverne, doua adminstratii (Iasi si Bucuresti), abia la 24 ianuarie 1862 formandu-se un singur parlament al Principatelor Romane Unite, ca si un singur guvern (primul prim-ministru fiind Barbu Catargiu), iar statul national roman a luat denumirea de Romania.

Printre reformele si initiativele domnitorului A.I.Cuza s-au numarat si cele legate de terenuri, pamanturile agricole: secularizarea averilor manastiresti (Cuza a luat terenurile agrigole controlate de biserica si a improprietarit taranii), in decembrie 1863 si reforma agrara (s-a desfiintat sclavia taranilor, pamantul s-a redistribuit, taranii primind titlul de proprietate pe terenurile muncite, iar mosierii au ramas cu o treime din suprafata), in 1864.
De asemenea, in vremea lui Cuza (care-l avea drept consilier cel mai intelept si apropiat pe Mihail Kogalniceanu) au fost si alte legi si reforme foarte importante: Legea educatiei (scoala primara devenea obligatorie si gratuita (1864) si infiintare Universitatilor din Iasi (1860) si Bucuresti (1864), Legea codului penal si Legea codului civil (1864).

!...si pe atunci erau smecherii, afaceri odioase, supraevaluari, inginerii financiare, escrocherii. De pre vremea aceea a ramas legenda Ocaua lui Cuza, ca o confirmare a atitudinii ferme si necrutatoare a lui A.I.Cuza contra celor ce inselau. Ocaua era unitatea principala de masura in Principatele Romane: 1,291 kg in Moldova si, respectiv, 1,271 kg in Tara Romaneasca.

Poate ca de legenda asta avem nevoie si actualemnte, asa incat sa se masoare corect, in tot si in toate, atat in valorile umane, cat si in cele materiale.

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web