...Mobiliare (auto) :
Dupa ce s-au confruntat cu scandaluri si greve ale angajatilor (si la sfarsitul anului trecut si acum), cu discutii "infinite" pentru sau contra taxei de inmatriculare/ mediu / poluare sau cum i-o mai zice..., in loc sa gandeasca pur economic, sa vada ca au crescut si ei mult (precum piata imobiliara), ca piata poate nu mai poate "absorbi" la infinit masini, ca e totusi criza atat pe piata auto nationala, cat si in zonele ce constituie piete de desfacere pentru marcile Dacia, iata-i - in sfarsit! - si pe francezi (cei de la Dacia) gandind !
Prin vocea romanului C-tin Stroe, vicepresedinte, se anunta (NewsIn): "Dacia va aplica un procent de reducere din marja sa de profit. Tinta noastra este o reducere de pret la clientul final de 1.500-2.000 EUR".
Pai, CUI sa mai vanda? Si asa...
Oricum, salutar (cel putin pentru cei ce muncesc acolo si au...credite :), inclusiv imobiliare!) gestul decizional care urmeaza sa fie adoptat. "Da-i, Doamne romanului (si...frantuzului !) mintea de pe urma!"...
...Imobiliare:
... "35 - 40% din firmele de constructii risca sa dea faliment in cazul in care sectorul de profil din Romania nu va beneficia urgent de finantarea proiectelor din domeniu", conform ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii), prin presedintele sau, Laurentiu Plosceanu, care "crede ca piata ar putea inregistra...o comprimare de pana la 80 - 85% din valoarea de anul trecut, sau o crestere de pană la 10% in conditiile adoptarii unor masuri urgente." (Mediafax)
Bine..., toti asteapta o deblocare si o mai mare accesibilitate la creditare, masurile BNR urmand (pare-se...) a fi date publicitatii in curand. Masuri dupa care, practic, bancile vor avea ele insele o putere largita in a decide bonitatea si gradul de indatorare a clientului (persoana fizica/ juridica).
Poate ca n-ar strica ( ! :) ... ) sa-si puna si fondurile proprii la contributie, din profiturile fabuloase de pana mai ieri..., sa-si creeze chiar bancile fonduri anti-criza cu care sa resusciteze creditare; sau macar sa incerce.
Chestiunile favorabile ce se doresc a se intampa cat mai urgent sunt (conform sefului ARACO):
-dinamica (evident, o crestere substantiala) pentru lucrarile de infrastructura;
-cofinantare pentru lucrari din surse de la bugetul de stat;
-reducere de TVA pentru lucrarile de reabilitare termica;
-constructie de locuinte sociale;
-reducere/ eliminare a impozitului pe profitul reinvestit.
Evident, cea mai afectata parte a domeniului constructiilor actualmente e, de departe, cea imobiliara.
...Pana nu demult, cautau antreprenorii ca nebunii personal, meseriasi pentru constructii, cu costurile aferente. Acum, fenomenul e invers, muncitorii cauta disperati un loc de munca. Inca un motiv de ieftinire a construirii de imobile, atat pentru beneficiu direct (ex: regie proprie), cat si pentru pretul locuintelor (case/ apartamente) livrate pe piata ulterior.
Ma rog, cine construieste...Cum ar fi Tiriac Imobiliare. Grup care si angajeaza specialisti, dar si crede, conform afirmatiilor lui Ion Ion Tiriac, reprezentanul actionariatului in Tiriac Imobiliare (cu o valoare estimata a investitiilor de 900 mil EUR pana in 2010), ca, "pe termen lung, nu ai ce pierde aici. Depinde cat de urgent ai nevoie de bani...”. (Money Express).
I.I.Tiriac crede ca "terenurile care sunt inaccesibile astazi vor deveni interesante, pe masura ce orasele se vor dezvolta si infrastructura va fi imbunatatita"...Cumparati terenuri ?!
...De exemplu, la nivel de terenuri destinate agriculturii, suntem mult sub ceea ce exista in Europa, ca pret.
Acum vreo doi ani, erau terenuri agricole de 300-600 EUR/ha, azi sunt la 1500- 2000 EUR/ha (chiar mai mult, mai cu seama in cazul comasarii), oricum sub ce e in Europa (de exemplu, Ucraina, +/- 7000 EUR/ha, Serbia, 8000 EUR/ha, Franta 6000 EUR/ha, Italia 10000-15000 EUR/ha s.a.m.d., pana la +/-50000 EUR/ ha in Irlanda).
La terenurile intravilane din localitatile rurale/ orasenesti din Zona Metropolitana Bucuresti preturile sunt mai scazute, evident, ca acum un an, insa scaderea este totusi foarte diferita de la caz la caz, dupa pozitionare (locatie), infrastructura (rutiera si de utilitati), vecinatatile zonei (pozitive/ negative) s.a.; sunt chiar zone unde pretul a ramas aproape nemiscat (gen Pantelimon, Dobroiesti / Ciorogarla, Bolintin/ Mogosoaia).
4 comentarii:
Unii sunt cu cutitul la os si pot sa-si piarda casa pentru ca nu mai pot plati ratele, altii cumpara pe nimic si case si apartamente si terenuri si asteapta apoi 1 an 2-3 si iar se umplu de bani.
Asta e capitalismul,trebuie sa ne obisnuim,unii pierd mult,putin, dar pierd,altii castiga,mult,putin,dar castiga.
cu ce sa faci agricultura? taranii nu au bani si isi vor da pamantul bogatanilor si vor sta slugi la ei.
si inca altceva: ne trebuie bani, iar banii trebuie luati de la banca, insa trebuie sa ai minte cand te imprumuti.
bunul simt!
NU STIU CUM MAI CUMPARA ASTIA TERENURI CA SA SPECULEZE.
DOAR DACA AU NEVOIE SA CONSTRUIASCA EFECTIV, ASA DA, PARE IN REGULA, PENTRU CA PRETURILE FORTEI DE MUNCA SI PENTRU MATERIALE SUNT MULT MAI IEFTINE DECAT ABERAU IN ANUL TRECUT.
PE TERMEN LUNG, CINE ISI FACE AZI O CASA SI EU ZIC CA NU ARE CE PIERDE, DIMPOTRIVA, NU MAI ZIC DE CONFORTUL PERSONAL.
@ save 1:
eram obisnuiti sa spunem "economia de piata regleaza"... Se vede insa treaba ca si statul, chiar in capitalism, mai ales in vremuri de criza, mai trebuie sa regleze (salveze)...
Si pe o piata imobiliara in scadere/stagnare exista speculanti de genul celor pe care ii invoci.
@ SR:
sunt oameni care performeaza in agricultura, chiar si acum. E greu, asa e, pentru majoritatea producatorilor. Daca accesul real la credit va fi imbunatatit, inclusiv la fondurile europene, eliminandu-se si birocratia excesiva, plus infrastructura, exista si pentru acest sector sanse. Sa speram.
@ CD:
Sunt diverse persoane pe piata imobiliara. Si, evident, fiecare reactioneaza intr-un fel sau altul...
E corect ce spui cu casa pentru "confortul personal".
Trimiteți un comentariu