21 noiembrie 2008

America paraseste Romania. Pentru bani.

Dupa ce o generatie intreaga a tot asteptat America sa contribuie (decisiv) la alungarea comunismului din tara asta...(asta dupa ce, preliminar, America parasise aproape toata regiunea balcanica si estul european, lasand-o "in mana" rusilor...), iata ca multe din companiile americane au decis sa lichideze afacerile lor din Romania.
Companii mari, Coca-Cola (in Basarabia), Colgate-Palmolive (in Polonia), Kraft-Jacobs (in Bulgaria) vor parasi in aceste vremuri de criza Romania..., din motive mai mult sau mai putin transparent expuse, legate insa cert si de momentul de criza economica mondiala (plasandu-si apoi proprietatile imobiliare in piata de profil; palida consolare...!).
Ne-am bucurat ca au venit Nokia etc, acum suntem in situatia celor din vestul Europei ce erau parasiti de companii puternice pentru a se reloca in Romania...
Consecintele sunt dintre cele mai neplacute. Pe fondul eliberarii de forta de munca de la multe firme mici si mijlocii, nu mai vorbim din cele mari care exporta in vest si intampina mari dificultati de productie si care concediaza la randu-le mult..., inevitabil, parasirea Romaniei de catre aceste firme americane are efecte perverse, atat de exemplu pentru altii..., "de semnal" economic, cat si de aparitia unui posibil efect de domino in zonele unde au avut activitatea economica respectiva.
Suntem in economie de tip capitalist, fenomene de acest gen sunt o obisnuinta, o companie privata urmareste incasarea de cat mai multi bani, profitul si maximizarea sa. Iar cele trei companii americane de prestigiu, cu siguranta...
Ce punem in loc, asta va fi problema.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Era normal sa plece yankeii, dupa dolari sau euroaie.
Dand bani foarte multi si neacoperiti de productie ani de zile PNL,au inceput si salariatii de la privati sa ceara bani mai multi,chestie care i-a gonit pe multi investitori,in criza asta.

In plus,s-au marit mult si pensiile,la unii enorm,pensii pe care nu le mai poate plati nici un guvern viitor,2 miliarde de euroaie o sa se imprumute iar statul pentru a da bani la pensionari in 2009,asa a aranjat Hrebe cu Olteanu,PSD cu PNL,ce sa se intample mai departe?De bine nu.
Daca intra lumea in somaj atata,de unde sa mai fie bani pentru pensionari?

Nici in vest,in America sau Europa,nu mai poate romanul sa se refugieze.Nu politic,ci economic.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ yzi:

E complicata viata in perioada asta, chiar si cea politica.
Poate s-o mai lamuri dupa alegeri. Depinde si cine...si...cum!?

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web