5 noiembrie 2008

BARACK OBAMA, nr 1. Primul "presedinte AL LUMII".

N-am pus semnul mirarii in titlu: nicio mirare, asa cum erau toate semnalele, americanii au ales primul lor presedinte de culoare, Barack Hussein Obama ; al 44-lea din istoria Statelor Unite.
Cel care a devenit nr.1 al Statelor Unite si al lumii, a beneficiat (asa cum postam zilele astea...) a avut votul majoritatii americanilor, in proportie masiva (chiar si in fostele fiefuri republicane), dar a fost "ales" si in lume, in majoritatea tarilor, politicienii conducatori, dar si cetatenii (conform sondajelor efectuate peste tot), indiferent daca sunt in alianta cu americanii, in afara acelei aliantei sau in dispute cu americanii, l-au dorit pe Obama, reprezentantul Partidului Democrat.
Nu doar in Statele Unite a castigat Obama, A "CASTIGAT" ALEGERILE IN LUME !
Visul american, "totul e posibil", s-a implinit iarasi...Da, dar sa nu uitam bazele acestei impliniri: democratia si civilizatia.
America si-a ales presedintele (la ei, are si atributiile guvernarii, cum se stie), cu speranta, cu entuziasm nemaintalnit (s-a stat la coada la vot precum in Romania post-'89, ca dupa o dictatura!...), a ales omul care a stiut sa comunice exact cu ei, sa le explice decent si fara ura de ce si ce e cu criza financiara si economica de la ei si cum se poate readuce tara spre reviriment, cu evolutii pozitive si in rolul S.U.A. in politica mondiala.
"Il felicit pe Obama pentru ca a ajuns presedintele tarii pe care o iubim", a spus contracandidatul sau, republicanul J.McCain. Un gentleman, un patriot, un om care stie sa piarda. Cata diferenta in raport cu politicienii nostri neaosi...!
S.U.A. a juns la mari probleme financiar-economice-sociale (ex: 700.000 americani si-au pierdut locuintele sau sunt pe cale sa si-o piarda datorita crizei creditelor ipotecare) sub administratia republicana, de la prosperitate si surplus economic avute anterior, la maxim al datoriei, cifrele Contorului Datoriei Nationale (afisaj digital din New York ce indica permanent datoria externa americana) practic nu mai sunt suficiente ca sa incapa suma datoriei..., contorul nefiind proiectat pentru a cuprinde atatea cifre.
Datoria SUA a ajuns la 10.000 mld. USD (www.ananova.com; 14.000 mld USD- Radu Tudor, Antena3).
Dupa ce comunismul a cazut in lume, lumea capitalista "veche" a dorit...singura "incasarea taimului"(!) democratiei si pacii, libertatii si dreptatii (Statele Unite fiind de departe campioane si aici...), ignorand provocarile lumii contemporane si creand dezechilibre, frustrari si antagonisme interne/ externe Americii.
Dupa cum am vazut, capitalismul contemporan, dupa caderea "Cortinei de Fier", are probleme sau chiar a clacat in multe privinte in multe locuri; iar actuala criza financiara si economica e elocventa, ajunsa ca un tavalug si in Europa si in lume...Si Statele Unite sunt tara cu impactul principal in ochii umanitatii, v-a-v de ce inseamna capitalismul.
In acesti ani, in politica externa, S.U.A. sub administratia Bush, au avut mers "cu ochelari de cal", de jandarm al lumii netinand cont de nimeni si nimic..., cu razboaie si politica de forta militara, cu degradare a imaginii americanilor in lume, cu abuzuri comise de militarii americani in Irak si nu numai (ce ironie a sortii, un "Hussein", cu tata musulman, dar crestin, presedinte american!) s.a., cu tensiuni rauvoitoare si de multe ori regizate...
De azi, lucrurile se vor schimba mult si din acest punct de vedere (ex: in maxim un an si jumatate, se vor retrage din Irak cei 150.000 militari americani, ramanand acolo probabil doar un numar mic pentru sprijin al autoritatilor irakieni).
S.U.A. intra "pe mana" OMULUI PACII SI AL DEMOCRATIEI, AL SPERANTEI SI BINELUI, presedinte cu o energie noua, cu sustinere atat de mare interna si externa, omul care spune "Voi schimba lumea"!
4 noiembrie 2008:
Barack Obama, presedintele Statelor Unite ale Americii, "presedintele" lumii !

3 comentarii:

Anonim spunea...

Superveste, am scapat de Bush si de republicani!

Bravos Obama. Lumea va arata altfel cu acest om la conducerea USA, e venit din popor, e fiu de emigrant, e om.
Vad ca toti l-au felicitat, si rusul si asta din Venezuela, iranienii, nu stiu dac asi Coreea de Nord, toate tarile lumii sarbatoresc o noua era in politica.
Japonezii sunt primii, le-a crescut bursa imediat! Banul, asta conteaza enorm acum.

Economia daca nu o reface, restul nu prea mai conteaza, se asteapta multe de la Obama si eu sunt printre cei ce cred in el.

Anonim spunea...

Ce ma bucur ca a picat Bush-labus!

America, de asta e America: or fi si multe rele, dar sunt cele mai multe bune, iar daca democratie este, se pot infaptui multe bune.

Se asteapta multe de la noul presedinte, mi-a placut ca ai zis al lumii, chiar asa e, la propriu. Eu zic ca va reusi. Varul meu este pe front in Irak, e urata treaba acolo, ei nu vor sau nu pot sa spuna, dar e urat si nu se merita sa risti viata pentru niste bani. Ar fi bine sa se incheie o data si conflictul de acolo, sa fie pace si prosperitate. In lumn e multa sperietura pentru ce se intampla azi, o sa fie si la noi, dar nu cred ca asa cum ne sperie politicienii.

Anonim spunea...

Daca nu se intampla nimic in economie,va ramane doar o amintire de culoare.Si eu m-am bucurat ca iesit un american negru la conducerea Americii,sora-mea e in campus in Seatle,toti studentii aproape au votat cu Obama,a fost un entuziasm de nedescris.
Fara tineri,nu ar fi putut sa se intample nimic nici in America,asa cum nu se putea intampla nimic in Romania in 1989.A fost o revolutie politica pasnica in tara care conduce practic lumea,asa-i!

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web