13 noiembrie 2008

Imobilele s-au scumpit (!). PROFIT al bancilor: 1 MLD EUR (pe 3 trimestre)! Expectativa si solutii potentiale (d)in piata imobiliara...

Cu toate ca trendul descrescator al pietei s-a accentuat, iar preturile la imobile au scazut (in general), din pacate insa pentru cei care, totusi..., au nevoie de o locuinta si pot accesa un credit ipotecar, imobilele au preturi sensibil mai mari , finalmente, in raport cu ceea ce era in perioada anterioara inceperii scaderii preturilor...
Acest lucru este cauzat de scumpirea creditului ipotecar, cu cauzele ei stiute si pe care le vedem accentuante in continuare. Asa incat, cu costurile creditarii crescute, actualmente un client plateste, pe perioada esalonarii creditului ipotecar, bani senibil mai multi decat ar fi platit pe aceeasi locuinta daca o achizitiona inainte..., cand avea un pret de 20-30-40%...mai mare decat e azi!

Daca in decursul trimestrului 4 al anului trecut discutam despre "pana cand, pana unde?...in babilonul imobiliar romanesc", iata ca acum punem aceeasi discutie pe tapet inclusiv la nivel de pret al imobilelor, dar in sens invers ca acela existent (si) in 2007...Am sustinut de-a lungul acestui an pe acest blog ca entuziasmul si credinta ca in Romania suntem in "buricul pamantului" si inclusiv preturile imobilelor, piata imobiliara in general, prezinta sens "exclusiv de crestere", nu pot fi decat periculoase, atat pentru romani, ca indivizi, dar si pentru noi, ca tara.

Nici nu mai are rost sa pomenesc despre ce preconizau (despre "rauri de miere si euro" in imobiliare, profituri si preturi mari si in crestere...) la sfarsitul anului trecut si pana de curand, in expozeuri "filozofice", "pe interes" sau in analize superficiale, multi bancheri, inclusiv din nechibzuinta (ex: Dan Pascariu va spune ceva? Sef succesiv HVB-Unicredit-Tiriac, fuzionate in Unicredit-Tiriac, sustinea intr-o emisiune televizata la B1tv, citare aproximativa: "Eu imi bani buni intr-o dezvoltare imobiliara, este loc de profituri mari in continuare" sau suprearealismul altora....cu "anul 2008 e anul provocarilor in imobiliare, va fi excelent") sau fel de fel de trepadusi din piata imobiliara, (co)interesati si ei sau acei sefi "facuti" de mule ori peste noapte in anumite agentii imobiliare "mari" si/sau "banoase" (internatioanale, ca "pica" mai bine..., deh!), nu mai zic de analisti imobiliari (proprietari sau nu de agentii imobiliare) sau chiar ziaristi carora le spune seful "asa scrii, ajusteaza acolo..."...etc.

Aviz si perspectivei..., accentuate de crizele ce pasc si Romania si se arata deja..., de a crede ca vom avea de acum "ani-lumina" de scaderi pe piata imobiliara, la noi, dar si in Europa. Nevoia de locuire a romanilor, pentru cumpararea unei prime locuinte sau pentru una mai mare/ mica sau de a avea un teren pe care sa-si ridice o casa sau, de ce nu?, pentru o achizitie in scopul obtinerii de profit din oferirea acelei locuinte pe piata chiriilor, se mentine la cote inalte.

Nu toti suntem (ce gluma!) la nivelul lui Patriciu sau al altora din topuri de bogati, care de curand si-au facut simtita prezenta pe piata imobiliara, cand ea e acum in scadere continua..., asa incat odata cu revigorarea sa, sa aiba "valoare" mult mai mare ceea ce achizitioneaza si/sau construiesc. Dar..., functie de cat este "portofelul", cine are cash sau isi poate permite aceesarea unui credit ipotecar actualmente si doreste sa investeasca pe piata imobiliara, pentru sine ori pentru a realiza profit ulterior (de exemplu, pe piata terenurilor, mai ales pentru parcele mai mici pe care se pot ridica una sau multe locuinte in viitor..., dar si pentru cele mai mari aflate in zone "de potential" sau in zone centrale, care si ele au ajuns la un pret mai scazut decat acela avut pana de curand), are "front de lucru".

Terenurile nu sunt "infinite" si, odata ce infrastructura se imbunatateste in continuu (iata un domeniu pe care viitorul guvern ar trebui sa si-l insuseasca si sa-l puna in aplicare in regim de prioritate O, mai ales ca "zac" atatea miliarde EUR de consumat, bani de la UE, pentru investitii...!), pot oferi conditii prielnice si avantaje pentru a construi si a avea o casa (sau a realiza profit, in timp). De asemenea, investitiile de acest gen pot si sa "aspire" din numarul de someri preconizat a fi in crestere in economia nationala.

In Rusia, la ora actuala, foarte multa lume care dispune de bani..., pentru a se proteja de problemele si situatia financiar-bancara (si la ei au "picat" ceva banci, altele au primit "infuzii" de capital de la statul rus), cumpara terenuri, dar si alte proprietati imobiliare. In UE (dar si in alte tari europene), exista tendinta evidenta de recesiune a pietei imobiliare, in constructii, preturile materialelor de constructii si pentru forta de munca suportand si ele corectii (negative). Evident, de castigat in astfel de vremuri au tot cei care dispun de cash, care pot face achizitii foarte bune, unele chiar spectaculoase. Cum se stie, majoritatea dintre cetateni nu au acest statut, dimpotriva...

In plus, merita a fi subliniat vav de creditele ipotecare faptul ca in Romania creditele ipotecare abia merg spre 5% din produsul intern brut (PIB), pe cand in strainatate ele de duc spre 50% chiar...De aceea si vulnerabilitatea Romaniei la intamplarile nefericite din zona financiar-bancara americana si europeana nu au avut reverberatii la noi ca acolo. Bineinteles, un rol important, pe care l-am mai subliniat, l-a avut si atitudinea prudenta, profesionista, a BNR, a guverantorului Isarescu.

Cert este ca, dincolo de toate..., dincolo de atitudinea expectativa a multor clienti potentiali, chiar si a unor banci, este clar ca fara reluarea accesului oamenilor la credite, singura solutie pentru majoritatea romanilor de a-si putea implini visul de a avea o locuinta, acesta devine dificil de pus in practica, chiar daca preturile au scazut la imobile. Desigur, este nevoie si de o supraveghere si un control mai mare pentru a preveni si elimina practicile neserioase, de spoliere a banilor romanilor de catre multe banci cu activitate in Romania (comisioane ascunse etc), dar si de chibzuinta din partea beneficiarilor potentiali, de o analiza reala la risc.

La ora actuala, dupa ce s-a renuntat la creditul in franci elvetieni, bancile sunt pe cale sa elimine si pe cel in valuta clasica (USD, EUR); deocamdata, este vorba de o limitare a acestuia, cu accente diferite de la banca la banca.
R.Ghetea sustine ca, practic, va fi o piata a leului, referindu-se la moneda pe care o vor adopta si promova bancile pentru credite ipotecare. Mutarea e logica. Insa, din pacate, "seful" bancherilor romani nu prea are nicio solutie pentru deblocarea creditarii ipotecare...Intrebat daca are stiinta despre o potentiala subventionare a dobanzilor bancare pentru cumparatorii de imobile, R.Ghetea habar nu avea...("nu am cunostinta"...etc).

Slaba, foarte slaba prestanta sa...In afara de vorbe constatatoare..., la solutii, pas! Poate doar vaicarirea ca nu au putut sa mai dea credite pe stilul de pana la noile norme...Deh, s-a inchis posibilitatea de furaciuni si, deseori, a inselarii clientilor de catre banci, iar creditul trebuie sa fie cu sustenabilitate reala in venituri, corect acordate, altfel...eram acum in plati pentru nationalizari si falimente "in cascada", de nu era Isarescu "baiat destept"! Oamenilor nu trebuie sa li se vanture solutii iluzorii, gen "relaxare a creditarii" pe fondul crizei ce o vedem toti..., afara si in interiorul Romaniei, asa cum si dl Ghetea doreste, cumva "de pe la inceputul primaverii"... Bancherii se pare ca nu prea au inteles cum e "mersul" si..., daca ar mai putea, ar mai continua cu vechile metehne, ar mai da iarasi niste mici "tunuri", cu practicile de care nu cred ca mai e cazul sa le reamintesc. Nu mai merge, nu mai tine!

Nici punga romanilor, nici mintea lor, nici BNR, nici ce se intampla in economia reala nu mai pot "gira" si permite mersul "ca inainte"...

Dl Ghetea ar mai trebui sa stie ca in Europa s-a gasit si s-a pus in practica aceasta solutie de subventionare a dobanzii, pentru a se putea face totusi accesibile, cat de cat..., creditele ipotecare, atat pentru viitorii cumparatori, dar si pentru cei care au un astfel de credit deja contractat si intampina dificultati in a mai putea sustine platile catre banci, urmare a crizei financiar-bancare, dar si economice (exemplu: Spania). E drept, nu s-a luat masura pentru cei cu salarii mari si locuri de munca stabile, ci pentru categorii de oameni in dificultate (gen cei intrati in somaj sau cu salarii mici, cu un anume plafon al creditului etc).

Mai mult, in Romania, deja exista o institutie care deruleaza de ani de zile un program de constructii de locuinte livrate pentru cumparare cu credit cu dobanda subventionata, Agentia Nationala de Locuinte (ANL). Ca de acolo s-au primit cadouri ani de zile pentru smecherii politicieni de la putere ori pentru rude, prieteni si (posibil, probabil) spagagii "de aproape...", asta se stie foarte bine si e alta problema.

Deci, ar putea fi o solutie, pentru multi romani cu nevoie de a avea o locuinta, extinderea construirii pe "tipicul ANL", cu livrarea locuintelor direct pe piata imobiliara, asa incat sa aiba acces oricine, real, nu doar smecherii de care pomeneam mai inainte! In plus, cate locuri de munca s-ar crea? Plus alte beneficii pe orizontala/ verticala, in economie, cu domeniile conexe...Statul roman, guvernat serios, responsabil, trebuie sa se implice rapid, cu decizii in folosul oamenilor si economiei, in general, pentru a incerca stoparea cat mai mult posibil a efectelor negative ale situatiei actuale, atat cu influente din exterior, cat si generate de deficientele si, din pacate, prostia sau intentia clara de "faultare" a intereselor nationale, manifestate in acesti ani in sferele guvernamentale (nu doar de azi). Are mijloacele necesare.

...In orice caz, ce e clar este ca bancile din Romania vor adopta, practic, moneda locala pentru a oferi credite ipotecare. Practic, creditele in valuta au devenit si vor deveni mai scumpe, inaccesibile majoritatii populatiei, la acest moment.

Nu plange nimeni de mila bancilor, au realizat deja profituri colosale, "averea" le-a crescut (vezi tabelul cu datele furnizate de seful din BNR al Directiei "Supraveghere", N.Cinteza), asa ca...

3 comentarii:

Anonim spunea...

Ne-au smecherit cum au vrut!
Si eu am cotizat si cotizez si eu la miliardul ala de euro care l-au incasat astia...

Vine Craciunul si azi ne-au anuntat ca ne-am lins pe bot de prima, nimic!
Dar eu le-am zis astora, ma, sa ramanem cu salariu asta, sa nu ne ia astia la misto si sa ne dea pe scari afara.

Sa nu uit: daca baga astia cu dobanda subventionata, baga si la noi, astia cu credite deja luate tot asa? Nu cred, dar ar fi bine!

Am o garsoniera in Titan, am dat cat am dat, nu spun ca mi-e rusine, dar o am, daca nu o aveam, dam pe chirie. Si din ce inteleg ca se intampla, e mai scump acum, aca luam o casa mai ieftina acum eu plateam in total mult mai mult.
Dar mai luam credit? Nu mai aveam cum sa iau, la salariul meu.

Stii ceva? Sanatosi sa fim, ca iesim noi romanii si din sperietoarea asta!

Anonim spunea...

TARICEANU CICA VREA SA FACA SI EL LOCUINTE SOCIALE...
SA-I FIE RUSINE PENTRU CE A FACUT IN ACESTI ANI, CA UN NETREBNIC OBSEDAT DE PUTERE!

ACUM VINE EL CU PLAN DE CRIZA SI ALTE TERTIPURI CU CARE SA IA VOTURI?
O SA IA ALTCEVA!

ECONOMIA MONDIALA E IN CRIZA ACUM, EU SUNT SCEPTIC CU CE VA FI IN ROMANIA PENTRU CA NU STIM NICI CE E IN VISTIERIA TARII, POATE E ACELASI LUCRU MAFIOT CARE L-A FACUT PSD CU PETROM, CU BECHTEL S.A.M.D., CU PLATI SI POMENI DATE CU NEMILUITA (SI VEDEM CE A FOST RELATAT DE PRESA DE NENOROCITII ASTIA), CU CINE STIE CE DATORII CE VIN DUPA CE EI IES DE LA GUVERNARE SI AU FURAT DE AU RUPT...

REVIGORARE IN PIATA IMOBILARA ESTE GREU, NU AI CUI SA VINZI! EU AM IN CONSTRUCTIE DOUA CASE, UNA INTENTIONAM SA O VAND, ACUM M-AM OPRIT, TERMIN UNA SI GATA, AIA O TIN, CAND OR VENI ALTE TIMPURI. PANA ASTA VARA, STATEAM DUPA MUNCITORI, SA CAUT, ACUM MA CAUTA EI PE MINE, DAR NU MAI AM NEVOIE. MACAR SA APUC SA TERMIN CASA PANA IN SARBATORI, PANA ACUM AM AVUT NOROC CU VREMEA, DAR ACUM S-A NASOLIT CU FRIGUL.

NU AM INCREDERE IN TARICEANU IN CE SPUNE, E RAZGANDEANUL VESNIC SI HOT, MINCINOS, MAI RAU CUM NU AM AVUT IN NASTASE INCREDERE SI BINE AM FACUT.
EU AS VREA SA IASA VADIM, ITI ZIC CINSTIT.

Anonim spunea...

S-AU SCOS! LA 1 MILIARD , P0A SA VINA SI CRIZA CEA MAI TARE, AU SCOS BANII DIN ROMANIA SI GATA,,,

DACA SUNTEM PROSTI, CA STAT SI CA OAMENI DE RAND, ASA MERITAM~!

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web