27 noiembrie 2008

PRESIUNI mari ale bancilor (!...etc) pentru revenirea la creditare!

Am avut astazi trei informatii (una, direct de la sursa..., altele doua "pe surse" :) ... ), care, dincolo de declaratia oficialilor bancii centrale, dar si de ceea ce se intampla in mod curent in piata, arata in clar ca bancherii sunt mai disperati decat clientii potentiali ai lor din cauza ca nu mai acorda credite...
E adevarat si ca multi dintre angajatii bancilor au ei insisi credite, salarizarea in sistem a suferit de multe ori modificari sensibile (negative), creind nemultumiri si probleme.
Nu cumva bancile s-au extins si ele pana la suprasaturatie, cand urmareau si concurau "la sange" pentru fiecare spatiu eliberat stradal in orice cartier al Bucurestiului (de exemplu)?...Erau liste de asteptare in agentiile imobiliare cu cereri concurentiale ale diverselor banci, ehe..., o tempora!
Bancile insa...pare-se ca prefera doar sa preseze BNR-ul sa schimbe normele de creditare, in loc sa isi reduca profiturile mari si foarte mari in care se scaldau. Si, inca, se mai scalda. Inclusiv salariile sefilor (numerosi, prea numerosi)...Nu mai pomenesc de furtisagurile cu comisioanele ascunse etc...
Si, oare cand diferenta intre dobanda oferita depunatorului si cea cu care se da un credit exista diferenta de peste 2-3 ori, ce anume spera sa obtina de la Isarescu?!
E adevarat, reluarea creditarii este o necesitate. Una imperioasa, atat pe piata imobiliara, cat si in economie, in general. Lipsa de lichiditati pentru diversii participanti la piata imobiliara, pentru intreprinzatorii privati, pentru companii are efecte negative, inclusiv pe piata muncii.
Dar e logic ca trebuie sa nu mai cerseasca la BNR bancherii (BNR le-a mai oferit "2% din fonduri..., de curand!), ci sa-si vada mai degraba gunoiul din proprii ochi, in loc de a cauta paiul intr-ai lui Isarescu...!

2 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Astea-s beneficiile recesiunii!
Nu se poate să ocupi fiecare parter de bloc şi să asişti la concurenţă bancară pe fiecare scară de bloc.
Băieţii să-şi închidă 90% din punctele de lucru şi să se întindă cât le permit realităţile economice.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ AristotelCostelL

Da, corect.
Necesitatea unui sector bancar cinstit si cu adevarat sprijinitor al economiei nationale, pentru nevoile cetatenilor, este insa clara...

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web