20 noiembrie 2008

Reglementari privind comisioanele...(etc) pentru institutii de creditare si agentii imobiliare.

Guvernul a preluat de la Autoritatea Nationala de Protectie a Consumatorilor- ANPC si a adoptat reglementari privind activitatea pe baza de comision a bancilor sau a altor institutii de credit si, respectiv, a agentiilor imobiliare (ordonanta de urgenta).
Peste o luna, cand O.U.G. va avea efect, va fi interzisa schimbarea de catre furnizorii de servicii financiare bancare si nebancare a comisioanelor ce sunt stabilite contractual intre furnizor si client, fara acordul acestuia, interzicand si introducerea abuziva a noi comisioane in timpul in care contractul se deruleaza.
De asemenea, daca dobanda contractului e variabila, ea trebuie sa fie calculata functie de indici de referinta ai pietei, fara ca institutia de credit sa poata sa intervina. In contracte va fi precizata explicit formula dupa care se modifica respectivii indici de referinta.
Fara acordul scris al clientului bancii, nu pot fi modificate clauzele contractuale cu privire la costuri.
ANPC va fi cea care va realiza controalele, in cazul creditului ipotecar sau de consum, nu Banca Nationala a Romaniei, ca pana acum.
Agentii imobiliari vor fi obligati sa prezinte oricarui client din faza de precontract informatii esentiale ale imobilului care se tranzactioneaza (gen surse de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericol de inundatii,
istoricul imobilului care urmeaza sa fie vindut, situatia juridica a sa, o estimare a costurilor ce vor fi suportate de client, nivelul comisioanelor practicate de agentia imobiliara respectiva).
Cu siguranta ca, pe fondul situatiei actuale cu scaderea pietei imobiliare si celelalte negative din economie, in general..., multe agentii imobiliare vor disparea, multi agentii imobiliari vor trebui sa-si gaseasca alte locuri de munca. Cei care vor ramane insa, vor trebui sa respecte aceasta noua reglementare, altfel, risca amenzi cuprinse intre 3.000- 30.000 lei.
Masura poate duce si la o selectare a practicienilor din intermedierea imobiliara. Dar si la o eventuala crestere a comisioanelor practicate, volumul de munca fiinds sensibil crescut; evident ca si acestea vor crea "selectie"...Oricum, criteriile de profesionalism, cunostinte si..."aplecare" asupra meseriei in sine, increderea capatata de client ar trebui sa fie cele care "duc" un client care apeleaza la un agent/ o agentie imobiliara spre un anume agent, o anume agentie imobiliara. Ceea ce e o stare de normalitate.
Masura este evident si un indemn pentru cei care decid sa ramana in imobiliare de a se pregati, de a avea informatii in domeniu, cunostinte profesionale, legislative si, evident, de a oferi potentialilor clienti informatii de genul celor cerute si in reglementarile continute de recenta ordonanta.
Momentan, exista un cod deontologic al agentului imobiliar (sub diversele sale variante...), fara insa a avea vreun impact real asupra pietei imobiliare si agentiilor, fara masuri efective...
De mentionat ca o reglementare reala a muncii in domeniul intermedierii imobiliare nu exista actualmente in Romania, desi acest lucru a fost existent din 2000, printr-o O.U.G., nr.3/2000, "girata" tot de PNL..., pana in momentul anularii sale, ca urmare a declararii ca neconstitutionale a mai multor articole ale sale de catre Curtea Constitutionala, in 2003.
Pana acum, puzderia de organizatii de profil pentru agenti si agentii imobiliare nu a reusit sa duca la bun sfarsit vreo initiativa legislativa in domeniu. Acum, odata cu inchiderea de agentii imobiliare in ritm de...1 (una) pe zi in 2008, vor "reglementa", desigur... :) .
A "reglementat" criza economica si imobiliara..., care a scazut masiv activitatea in domeniul imobiliar. In fapt, in "imobiliare", criza creditelor ipotecare (neacordarea lor, practic, dupa introducerea noilor norme ale BNR).

2 comentarii:

Anonim spunea...

ERA JUNGLA FRATICULE IN IMOBILIARE.
IAR AGENTIILE, CE SA-TI ZIC, ALA CU CARE AM FOST EU SA VAD SI MI-AM LUAT APARTAMENT IN COLENTINA, HABAR NU AVEA PE CE LUME TRAIA, ADRESA I-A ZIS DE LA FIRMA CAND S-A INTALNIC CU MINE.

SA RAMANA DIN AIA CARE STIU SA VORBEASCA SI STIU DESPRE CE, DEDICATI CERINTEI MELE, IN CALITATEA MEA DE CLIENT CARE VREAU SA MI SE REZOLVE PROBLMEA. EU CRED CA E OBLIGATORIU CU STUDII SUPERIOARE, EU ASA AS FACE.

DAR PE TIMPURILE ASTEA, SCAPA CINE POATE, PAROL!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ Marian I.:

Problema profesionistilor romani in domeniu este reala, nu de ieri, de azi.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web