15 decembrie 2008

Analiza pesimista (si) privind sectorul imobiliar...

Pe fondul crizei ce se accentueaza, iata ca Romania a urcat chiar pe locul 1 in clasamentul dintr-un foarte serios sondaj privind increderea in mediul de afaceri din 11 tari din Europa Centrala si de Est.
Asta cu toate ca "rezultatele arata ca increderea investitorilor directi din centrul si estul Europei a scazut drastic", conform Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), o banca din Austria ce a pregatit sondajul (realizat cu Reuters).
De asemenea (www.newsin.ro ), se mentioneaza ca "o dezvoltare exploziva a sectorului imobiliar din Tarile Baltice, Romania si Bulgaria a luat sfarsit brusc, dupa inrautatirea conditiilor de creditare, iar viitorul pare la fel de pesimist".
Intre altele, OeKB are incheiat un acord pentru furnizarea de produse si servicii si in Romania, cu Eximbank, iar in Ungaria este printre actionarii Bursei de Valori din Budapesta (aprox 19%).
Preturi la "imobiliare"? Babilonul imobiliar "in sus" continua, de asta data..."in jos"! Pana unde, pana cand?
De exemplu, la garsoniera, in cartiere gen Titan/ Dr. Taberei:
- ianuarie 2008 , 70.000 - 75.000 EUR ;
- decembrie 2008, 40.000 - 45.000 EUR ;
- martie 2009, 30.000 - 35.000 EUR ?
PS: Leul, gata sa..."gareze" la un curs de peste 4 lei/ EUR, dar a fost oprit de interventie a BNR.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Daca dau drumul la creditare, nu se stie.
Problema este ca e clar ca-i o
criza economica pe care o vom trai la anul la cote inalte.
Dar eu cred ca exista destule sume disponibilie, cash, dar oamenii ezita sa cumpere si sa incheie afaceri in imobiliare, datorita unei doze destul de mari de imprevizibil din economia de la noi, cuplata bineinteles cu tavalugul de afara.

Anonim spunea...

Scade, asa am votat si eu la tine, dar cred ca la anul se vor schimba lucrurile in bine. Ca agent imobiliar de 7 ani, nu am crezut ca se va ajunge la asa ceva.
Ne sufla vantul si prin agentie, mai suntem 3 din 14, dar si prin buzunare, doua inchirieri si o vanzare in toamna asta.
Asta e situatia, dar si eu cred ca la anul se vor schimba lucrurile in bine, nu poate fi continua la infinit astfel.

AristotelCostel spunea...

@pentru ajentii anteriori

Cash-ul e in mainile baietilor destepti, iar acestia nu vor cumpara ever ceva care-si pierde valoarea. Valoarea imobiliarelor era data de disperarea habaucilor...care au fost tepuiti in masa. In lipsa mirajului, adica a Caritasului, valorile se ...cern.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web