16 ianuarie 2009

"70%". Si cum (trebuie) sa ajute Guvernul sa ajute economia,romanii: cash in economie,stop risipei,absorbtia fondurilor UE,constructiile,agricultura.

Fraude, furaciuni din bugetul statului, ilegalitati, unele chiar inlesnite de lege… Iata ca ai lui Geica si altii ca ei, inca stau linistiti si incaseaza sute si sute de milioane lei vechi, pensii, salarii, chiar consilieri ai propriei...persoane (!...).
Poate ca actualul Guvern, in afara anularii/ reducerii salariilor/pensiilor privilegiatilor din legile speciale si a sporurilor adaugate prin fel de fel de chichite...si smecherii (chiar legale!), la stat, ar trebui, de exemplu, sa se gandeasca si la procentul vehiculat de 70% ! din ce se vehiculeaza in industria carnii, tot cam atat in panificatie (grau etc), care este…la negru (TVR- ieri, “Interes general”).

Barilul de petrol scade, ajunge la ceva mai mult de 35 USD, la noi pretul benzinei…creste (ex: LukOil), fiind la aproape aceeasi valoare precum era cand barilul era la 150 USD/ baril. Fura, da’ fura “pe fata”, legal…

Actorii, alte categorii sociale cu salarizare redusa, nu au de ce sa se teama de reducerea incasarilor lor lunare ca urmare a viitoarei Legi ce va fi supusa aprobarii Parlamentului privind imposibilitatea salarizarii simultan cu pensia de la stat.
Discutiile de multe ori in necunostinta de cauza ale multora au adus in discutie nu jaful, furtul din banul public si bugetul din ce in ce mai fara vlaga al statului, la multe din institutiile statului (precum Justitia, Armata, Internele, unii functionari de rang inalt din Administratie, din Regii s.a.), ci tocmai au scos in fata actorii, profesorii, mamele sociale s.a…

De exemplu, actorii pensionari (a dat exemplul sau personal elocvent marea actrita Draga Olteanu-Matei…, la RealitateaTV) incaseaza in afara pensiei si/sau salariului ori banii din
dreptul de autor, in plus, cat li se cuvine din fondul national de la buget pentru aparitiile/ rolurile lor jucate intr-un an (teatru/ film/ tv); nu mai zic de cei care isi vand vocea/ imaginea in spoturi (gen Rebengiuc, Caramitru, Magda Catone s.a)…
Victor Ponta, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul: "Sunt categorii care treceau de pe un post mai mic pentru o luna inainte de pensionare, cu ajutorul colegilor, pe un post mare, bine platit, ieseau la pensie de pe acel post mare si, imediat ce ieseau la pensie, pentru ca pensia se calcula fată de ultimul salariu, luau si pensia si se reangajau pe postul de la care au plecat…, ceea ce e profund incorect."…"Nu catre actori a fost gandul nostru. Daca cumva, din greselile noastre de exprimare, intra si actorii, o s-o scoatem imediat." Asa sa fie!

Cum ordonanta…a murit (fiind declarata neconstitutionala pe forma de CCR), traiasca Legea ! …in traducere, declaratia premierului Emil Boc de ieri. Va fi, deci, o lege. De dorit a fi mult mai clara, mai explicita si fara a mai putea exista vreo confuzie. Prin urmare, marii incasatori si escroci…legali (sau nu) de la stat (deh!, Tariceanu nu a dorit...), au de ce sa-si faca griji. Dar trebuie o reglementare unitara, principial fiind foarte corecta initiativa Guvernului.

Pasul urmator? Atacarea si a legilor speciale de salarizare date cu dedicatie de guvernele lui Nastase (5) si Tariceanu (2)…Cum se spune si in motivatia Curtii Constitutionale de respingere a Ordonantei guvernamentale cu speta, trebuie reglementata salarizarea si pensionarea in mod unitar, pentru toata populatia, cat si cumulul/ necumulul de pensie cu salariu.

Ministrul Muncii, M.Sarbu, a si anuntat ca urmeaza sa interzica a se cumula doua salarii (de orice natura) de la stat…, iar chiar de la sfarsitul lunii in curs, conform unui Ordin al Ministrului de Finante, Gh.Pogea, toti cei care lucreaza la stat si indeplinesc conditiile vor trebui sa treaca la pensie.

Astazi, presedintele Basescu a sustinut la intalnirea cu Patronatul Roman ca 3,5 mil de oameni ce muncesc in domeniul privat in industrii, servicii etcasigura salarii pentru 1,5 mil de cetateni salarizati de la buget si, cu contributia acestora impreuna…, se achita 4,5 mil asigurari sociale de stat si peste 1 mil de pensii agricultorilor…".
Atunci, de UNDE ?…, inclusiv o continuare in jupuirea bugetului si a huzurului unora in incasari de bani de la buget?
Trebuie sa asiguram lichiditati in economie” (ieri…, pentru creditele imobiliare, BNR!) si “trebuie un buget de austeritate”.
Prin urmare, inclusiv in salarizarea bugetarilor, trebuie cumpatare, mai ales in conditiile de prapad bugetar “lasate de guvernul Tariceanu, gen deficitul ajuns la 5,2%, datorii enorme lasate de fostul govern " (aproape 2 mld EUR, ce trebuie achitati rapid, "pentru a nu ucide guvenul aceste firme"!), dar si de ceea ce se intampla in lume, cu criza actuala.
Fundurile de la Uniunea Europeana trebuie absorbite, pana acum suntem foarte departe de asta!

Agricultura, una dintre marile probleme ce le avem! Avem potential de productie…, dar nu reusim sa ne hranim populatia! Pana nu legam productia de industria alimentara, nu e bine.
Agricultura reactioneaza rapid. O politica de asezare a IMM-uri pentru valorificarea productiei agricole in mediul rural ar fi o solutie extraordinara si pentru mediul rural
”, crede Basescu.

Geoana a avut si el interventii pertinente, afirmand ca “trebuie sa avem un raspuns eficient la criza”. “Creditarea economiei reale e practic paralizata " si "trebuie solutii urgente de stimulare si sprijin pentru IMM-uri, ca sa nu se sufoce (prin capitalizarea CEC si Eximbank).
Cum sa stimulam consumul? Trebuie resurse pentru cresterea veniturilor cetatenilor care le au mici (salarii/ pensii), sa spunem celor cu venituri mari sa mai astepte”.

Trebuie un program sectorial pentru industriile-pivot: industria auto si sectorul de constructii”, cu “formule de stimulare”, cu “100% subventionare a anvelopei termice a blocurilor”, “credite pentru familia tanara, pentru constructii, pentru locuinte sociale”.

Jumatate din populatie (la sate si in orasele foarte mici), e in afara circuitului economic al lumii capitaliste actuale. Programe de scoatere la lumina a acestei celeilalte jumatati a tarii!”…, deci, agricultura!?

E inacceptabil ca dialogul social si Consiliul Economic si Social sa nu functioneze de 2 ani!”…Tariceanu si guvernul lui a fost facut praf social de Geoana (dupa ce fusese criticat dur si economic de Basescu).
Adevaratul sprijin trebuie luat si din dialog social”, crede Geoana, care a adaugat: “Guvernul precedent, oarecum infatuat, a renunţat prea devreme la relaţia cu Banca Mondiala şi cu BERD; chiar daca nu sunt bani gratis, ca banii strcuturali şi de coeziune europeni”…, sunt necesari.

Geoana crede si faptul ca actuala "criza este o oportunitate si pentru reformare…, a statului…, a Constitutiei.”
Pai, aveti 70% ! (in Parlament); la munca, la concret, la eficienta, la decizii prompte si clare!

3 comentarii:

Anonim spunea...

E o criza foarte a dracului si astia doar pot s-o domoleasca,in nici un caz sa o zadarniceasca. La Ramnicu Valcea, e nasoleala, dupa ce Oltchimul nu produce,o sa fie proteste,balamuc.Guvernul poate sa dea,dar daca nu exista piata de desfacere,cui sa mai vanda?Asa ne-a croit Ceasca,cu o fabrica in oras intr-o zona si daca pica aia,se duce totul de rapa,lumea moare de foame sau o taie pe afara.Dar si pe acolo e imputita treaba acum,in multe zone.Asta e.Totusi eu cred ca treaba se va normaliza in acest an,dar nu putem noi face mare branza,va veni de afara inspre noi.Noi,doar sa temperam treaba,sa traim.
Pentru aia cu constructiile,cu imobiliare,daca ai bani faci credit,cine nu ar vrea sa stea intr-o locuinta mai ca lumea,daca nu,stai si te uiti.
Student de la Valcea.

Anonim spunea...

Astia care ne dau motorina sau benzina sunt mari nenorociti.
A scumpit si Petromul si Rompetrolul de ieri.Jeguri!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ Anonim (1):
Dle Student,
problema locurilor de munca este mai acuta in provincie, decat in Bucuresti. Asa e, pe timpul industrializarii fortate, s-au intamplat cum spui. Sunt orase si zone monoindustriale aproape si...
Intr-o "normalizare" speram toti.

@ Anonim (2):
Aici, la "petrolisti", e putregai mare!

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web