15 ianuarie 2009

BNR da voie bancilor. Bancile dau voie clientilor de credite ipotecare?!

Regulamentul nr. 11/2008 al BNR, cel care a fost invocat de catre banci ca instituitor al blocajului in creditarea ipotecara si de catre agentiile imobiliare in scaderea substantiala a numarului de tranzactii imobiliare, mai cu seama dupa intrarea invigoare a acestui Regulament (in luna octombrie 2008), cel care limita in fapt riscul de creditare pentru persoanele fizice, a fost azi schimbat de catre BNR.

"Analiza efectuata releva ca gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic in cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori (de exemplu, credite de consum si de nevoi personale negarantate). Avand in vedere aceste evaluari si pentru limitarea efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti, CA al BNR considera oportuna diferentierea conditiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci fata de cele aplicabile altor categorii de credite, si in consecinta amendarea Regulamentului ". (NewsIn)
BNR a pastrat prevederea privind acceptarea veniturilor in raport de cele declarate anul anterior in fisa fiscala (cu marja de 20%). De asemenea, va fi pastrata si obligativitatea avansului (20%-25%, minim) si s-a introdus notiunea de "proprietate imobiliara de buna calitate" cu care se va garanta. Probabil asta ar putea fi "o locuinta cat mai noua...", "in care locuieste creditatul", "proprietate imobiliara care acopera cert creditul primit", "teren intravilan" etc... E de asteptat ca aceasta sa fie lasata tot la acceptabilitatea bancii...

Prin urmare, creditarea ipotecara/ imobiliara va fi resuscitata (cel putin, se incearca), bancile avand posibilitatea sa dea credite ipotecare cu gradul de indatorare pe care-l considera de cuviinta (evident, in prealabil va avea un cuvant de spus BNR, conform profilului de risc al bancii); probabil gradul de indatorare permis ar putea sa ajunga la 50%-60%, fiecare banca urmand sa-l calculeze dupa considerentele si posibilitatile proprii.
...Se (poate?) ridica ceata?! Lucrurile sunt inca destul de complicate, in actualul context intern si mondial de recesiune economica. Totusi, e o masura buna a BNR.
In mod cert, oamenii care iau credite cu garantii ipotecare imobiliare (locuinte si terenuri intravilane), care chiar au nevoie si care chiar pot...sunt ajutati de aceasta.
In conditiile mediatizarii si existentei cat mai multor site-uri/blog-uri lamuritoare, ajutatoare, clientii au actualmente toate mijloacele de informare pentru asumarea unui credit ce face obiectul noii modificari a BNR, de protejare impotriva abuzurilor ce le practicau bancile (decizii ale BNR, ANPC, legislatie interna si a UE...), inclusiv prin obligatia ce o au bancile privind explicarea si notificarea din start a tuturor costurilor creditului acordat clientului (DAE).

4 comentarii:

Anonim spunea...

Nu cred ca va mai fi iar cresterea aia tampita,dar e posibil ca piata imobiliara va fi in revenire.E corect ca oamenii sa fie mai chibzuiti,dar nevoia de locuinte este mare pentru romani.Iti zic clar ca daca imi convine,acum nu voi ezita sa ma mut.Am o garsoniera luata acum vreo 10 ani,imi doream sa iau 2 camere in Colentina,unde stau.Cu preturile cele umflate nu se punea problema,nu eram tampit sa dau o caruta de bani.Acum,imi convine,cat de cat,e o diferenta pe care mi-o permit si as vrea sa rezolv.Astept sa vad ce conditii dau bancile.Ai idee unde e mai bine?

AristotelCostel spunea...

@marian

"nu eram tampit sa dau o caruta de bani."

Atunci, mai întâi vinde-ţi garsoniera şi pe urmă aruncă-te pe credit.
Preţurile sunt la nivelul iniţial al...prăbuşirii.

Anonim spunea...

Fa mai Mariane un schimb, iesi mai ieftin!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ Marian:
De indata ce fiecare banca isi clarifica optiunile, in noile directii ale BNR si cu aprobarea acesteia preliminare, analizezi si...
Bafta multa!

@ AristotelCostel:
Cu termenul de eliberare trebuie insa maxima atentie. In foarte multe situatii..., apar probleme (chiar si procese).


@ agenta:
Corect. Schimbul, asa este, e mai practic, mai putin costisitor notarial, dar exista dificultatea "placerii" reciproce :) ...

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web