7 ianuarie 2009

BNR a zis-o: "Ramane cum am stabilit; anterior ". Euro trece "cu avant" de 4 lei.

Situatia privind creditarea este in status-quo si dupa decizia de ieri a BNR, care se traduce:" ...totul ramane cum am stabilit anterior". Cel putin pana ce guvernul va decide asupra destinatiei banilor din bugetul national, adica pana la adoptarea acestui buget si in Parlament.
Oricum, sunt multe banci care practic au inceput sa scumpeasca deja creditele, punand in dobanda variabila doua chestiuni care, actualmente, dau mari batai de cap...si sunt la cote destul de inalte: riscul de tara, precum si costurile cu rezerva impusa de BNR (minima si obligatorie). In loc sa scada din marja de profit, astfel de banci gasesc de cuviinta sa procedeze astfel. Si atunci...ce asteapta (de la BNR, de la clientii potentiali...)?
Efectul situatiei actuale (cumulate cu prudenta multor detinatori de valuta... si unor nevoi destul de consistente de plati in moneda europeana) se traduce si intr-un curs monetar de peste 4 LEI per EUR. Cu consecinte de plati mai mari ale noastre pentru utilitati, alimente (import, mai cu seama) s.a.
De remarcat si existenta problemei dezechilibrelor salariale, acutizate grav in timpul guvernarii PNL, care se acutizeaza in economie. Vedem cum cei cu venituri foarte mari de la stat...li s-au marit salariile (cu exceptia "sefilor primi"), vezi sectoarele justitiei, politiei, profesori universitari etc, iar cei care oricum le aveau mici, de exemplu actori de prestigiu pensionari care si munceau..., bucurandu-ne in spectacole sau filme sau profesori din invatamantul preuniversitar care, cu pasiune si potenta de a munci, cumulau pensia cu un venit suplimentar din reluarea activitatii (partial sau nu...), iata-i fortati sa iasa din activitate...
Solutii ar putea fi. De exemplu, persoanele respective sa activeze ca PFA, persoane fizice autorizate (sugestie facuta aici ), insa...sta oare un pensionar, chit ca-i intelectual, de..."hartii" s.a.?
Ceva trebuie "umblat"...Nu e normal ca un director la o institutie/ regie etc sa aiba un venit de pana la 1.200 EUR, iar adjunctii si directorasii de pe acolo sa nu aiba nicio retinere in a incasa de 3-4 ori mai mult. Si situatii ca asta sunt, destule. Guvernul va trebui sa aiba grija mare cu astfel de situatii, iar ministrul muncii Sarbu are foarte mult de munca... Si va avea.

2 comentarii:

Anonim spunea...

io am 50 de mil lunar, vreau sa-mi iau o garsoniera in blocul unde stau cu chirie, in piata iancului, daca insa cretinii astia de la banci nu ma lasa, ce sa fac?
stau cu chirie in continuare.
preturile oricum scad, nu?
mai un credit, de care scap in martie si apoi chiar ca voi cumpara.
stii o agentie buna si un agent care sa munceasca devotat?

Anonim spunea...

Stai putin, la ala de la Catavencu e sugestie gresita, nu e vorba de PFA, ci de a putea lucra pe Conventii civile sau pe Drepturi de Autor.
Imi pare rau de oameni ca Arsinel si Stela, ei sunt manipulati de un tip ca Diaconu, actor bun, dar smecher.
Dar, cine ii tine sa nu ia pensia si sa lucreze omeneste, cu Conventie, care e problema?

Ce spui de cele 2 mil de someri care, dupa 2 ani de somaj, nu mai sunt inregistrati nicaieri? Un actor tanar si talent nu poate si el sa lucreze la National, iar Stela si Arsinel si altii, sa lucreze pe Conventie civila?

Si asta in multe domenii.
Eu cred ca e corect ce a facut guvernul.
Mizeriile PNL au fost multe. Inclusiv pensionarii lor, smecherasi, care luau sute de milioane de lei pensii si salarii cumulate, in posturi la stat!!!! Jenant! Daca nu urla presa, astia cu salarii si pensii uriase la stat erau si acum astfel!

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web