7 ianuarie 2009

Credite ipotecare.

Cat reprezinta creditele ipotecare din PIB :
- in Romania = 4 % ;
- in Polonia = 11 % ;
- in Ungaria = 11 % ;
- in Cehia = 15 % ...

Deci, loc e..., la noi. Dar...

Deocamdata..., creditarea ipotecara sucomba (si) in Romania (inclusiv pe piata "capitalista"; bucuresteana, adica... :) ). Fara o relaxare a conditiilor creditarii, o orientare a bancilor (si) spre client (nu doar spre interesul propriu si imediat) si o asezare a preturilor la imobile..., dar si o dinamica a livrarii de locuinte noi (la propriu), cu preturi nu de hotie!..., ce noutati sa apara?

...Despre actiunile total inverse decat necesitatea ale multor banci privind dobanzile si costurile (ca si cand romanii ar mai fi dispusi sa se imprumute...oricum, ca si cand piata imobiliara ar fi tot aia...!), ce sa mai...?! Bancile s-au "aruncat" disperate pentru atragerea de depozite, in disperarea de obtinere a cash-ului, a lichiditatii, deoarece multora dintre ele bancile "mama" le-au sistat "livrarile", ba chiar le-au golit conturile de pe aici...

E adevarat, cand inainte "ingurgitau" de la bancile de "afara"-"mama" bani pentru creditare ipotecara pe zeci de ani, iar acum iau bani chiar cu...restituire la 2-3 luni, de ex, au si bancile "blocajul" lor (acesta, obiectiv).

In plus, situatia concreta actuala, cu buget national neadoptat, cum mai aminteam si anterior, dar si netransparenta si neelucidarea situatiei la nivel de fiscalitate si stimulente/ influente directe pentru sectorul constructiilor, pentru dezvoltatori (s-au propus si discutat multe, atat in campania electorala, cat si dupa...), creeaza in continuare incertitudini si situatie de stand-by, atat la nivelul BNR, cat si la nivelul...consumatorilor directi.

Desigur ca sunt multe prioritati ale actualului guvern. Dar timpul...costa si el. E de dorit ca lucrurile sa fie clarificate cat mai rapid.

Piata imobiliara inca asteapta...

5 comentarii:

Unknown spunea...

Cat din PIB-ul ala era constitui chiar de domeniul bancar-imobilar-speculativ-dezvoltator, un nimeni nu misca in front de cateva luni ?
Cat din PIB-ul ala era dat de capsunari, care anul asta n-au mai reusit nici sa salveze cursul EUR ?
Cat din PIB-ul ala era dat de investitii straine directe ? Mai crezi ca exista cineva acum cu bani lichizi, gata sa investeasca in Romania in 2009 ?
Cat din PIB-ul ala era dat de domeniul auto, productie/import, care a scazut in vanzari cu 60% in decembrie ?

Dar daca ti-as zice ca jumate din PIB-ul Romaniei o sa dispara anul asta ca si cum n-ar fi fost, parca incep sa se stranga un pic peretii, nu ?
Si parca aia 4% credite ipotecare, cele mai multe luate in EUR, incep sa se umfle.

renderman spunea...


"Noua salariati din zece platesc rate lunare la banca, jumatate dintre acestia avand si restante"


Crezi ca "relaxarea" creditarii ar ajuta la ceva cand 9 din 10 salariati au deja credite? Eventual i-ar ajuta pe homelessi..

In alta ordine de idei, nu cred ca un grad mare de indatorare al populatiei este un motiv de mandrie intrucat asta se repercuteaza imediat in consum si pana ce omu' nu-si plateste toate creditele, consumul lui va fi la cote de avarie. Iar consum mic inseamna crestere economica mica sau chiar recesiune Uite cum sta Europa

http://www.hypo.org/Content/Default.asp?PageID=202

Procent creditare ipotecara din pib
Islanda : 121%
Olanda: 100%
Danemarca:92.8%
Uk:86.3%
Irlanda: 75.3%
Portugalia:62.1%
Spania:61.6%

Practic astia muncesc doar ca sa-si plateasca creditele ipotecare la banci. E de mirare ca tarile astea sint in rahat pana la gat?

Spania, Islanda, Irlanda, urmate de UK sint prea notorii ca sa mai caut linkuri, insa nu stiu daca isi mai aminteste cineva, danemarca a fost prima tara din UE intrata in recesiune:

Danemarca, prima tara din UE care intra in recesiune

Olanda nu este departe...
Netherlands in recession in 2009

Hai sa spunem ca am relaxa creditele pentru cei 10% care nu s-a imprumutat pana acum. Insa fara un control asupra speculei n-ai rezolvat nimic. Inainte ca cei 10% sa se dezmeticeasca, apar trepadusii care cumpara repede apartamentele si le ofera spre vanzare la preturi astronomice, doar s-a relazat creditarea, nu?. O impozitare la sange a speculei imobiliare ar rezolva problema, insa putin probabil sa fie promovata o lege in acest sens avand in vedere ca unii din cei mai mari profitori ai speculei imobiliare sint, fireste, mirificii nostri politicieni.

Anonim spunea...

Pai la cat de lacome au fost si sunt bancile, la ce te asteptai?

Cine are nevoie, va face tranzactie, vad ca multi s-au reorientat spre schimb (am pe scara o garsoniera si un apartament de 3 camere care s-au vandut asa), cine nu...

Eu insumi imi caut acum un mic teren ca sa pot sa ma apuc intr-un an doi sa construiesc o mica locuinta.
Pe pamant, nu la bloc, ca m-am saturat.

O sa treaca si harababura asta, ca doar nu va fi cat lumea!

Anonim spunea...

@ P = jumate dispare? Pai...a fost, cand doar s-au umflat toate cu specula?

Ce dracu de capitalism mai e si asta in care banii, capitalul in sine, nu exista? Ce sa ne miram atunci ca a venit si o criza? E foarte normal sa fie asa.

Anonim spunea...

Fara credite, nu se poate dezvoltare, nicaieri. Doar o oligarhie incompetenta la americani si-a facut de cap si a dat peste cap finantele din lume!

Cat despre procent din pib in alte tari, ca "e mare" nu e nicio problema, dimpotriva. Problema e ca au fost credite date oricui si oricand, care nu au mai putut sau nu mai pot fi platite, si nu e vorba doar de credite date populatiei ci si multor companii de stat sau particulare, in toata Europa.

Care e nivelul de trai in tarile alea cu credite cu procent mare din pib si care e la noi?

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web