8 ianuarie 2009

Terenuri...a la Sahara: Dabuleni, Dolj, Oltenia.

Romania, 220.000 ha de nisip...! Daca n-ar fi real, ai zice ca e nebunie, "daca n-ar fi, nu s-ar povesti". Din pacate, nu e doar poveste.
Dar poveste poate ajunge situatia viitoare, cand actualii copii vor spune copiilor lor: "aici aveam pomi, cultivam porumb, erau isalzuri, mancam struguri..." etc!

Prapadul cel mai mare la nivel de terenuri distruse, "arse", sahariene, este in fieful lui Geaona. Acolo, majoritatea localnicilor se ocupa cu pepenii, mai existand plantatii de vita de vie (unde se mai poate...) ce dau celebrul zaibar "al lui Nea Marin"...pana la Bailestiul lui natal, ceva piersici s.a....Fructele cultivate in zona sunt cele mai dulci din Romania, cu siguranta cu cel mai bun gust.

Asa e in sudul Olteniei, in Dolj..., dar situatia se "intinde" pana in Olt, la Corabia, dar si spre vest, in Mehedinti. In Mehedinti, inca de acum 3-4 ani, exista sacalii..."de la natura"! In Dabuleni si in imprejurimi, insa, exista adevarate crescatorii de chinchilla, un animal exoctic interesant.
Cer e ca desertificarea a devenit o problema uriasa. Si extinderea continua, fara ca sa se ia vreo masura. Sunt peste 80.000 ha de terenuri de desert oltenesc, iar la Dabuleni...3.500 ha. Cand bate vantul, e "ploaie" de nisip..., iar arsita, vara, e sufocanta.
Acolo, la Dabuleni, existau statiuni de cercetare puternice, dar totul s-a distrus si furat dupa 1989, foarte putine proiecte mai fiind posibile, personalul e foarte putin, fondurile alocate asemenea...
De asemenea, marea problema este distrugerea sistemului de irigatii, cu efecte absolut catastrofale asupra mediului.
Terenuri, extravilane/ intravilane, in Romania. "Destinatia"? Desert! Pare neverosimil, dar e real. In Romania.

Actualul sef al PSD, Mircea Geoana, dupa uninominal (ma rog, mult schimbat in raport cu ceea ce presupune un vot uninominal direct), s-a "scos", a ajuns Presedinte la Senat, vice in CSAT etc, ce sa se mai implice in astfel de probleme de genul desertificarii la Dabuleni si in atatea localitati aflate in colegiul lui? Sunt grav afectate de fenomen si alte localitati oltenesti (gen Calarasi, Sadova, Desa, Mirsani etc).
Daca e..."bucurestean" (acum, ca are in sfarsit o functie in stat, nu mai ocupa ilegal vila de RAPPS, poate si sa si-o cumpere..., s-o lase "mostenire copiilor"), daca are "functie" inalta, pa!
Daca lui Geoana chiar i-ar pasa de asa ceva, asta ar fi prima urgenta a sa, vav de oamenii ce l-au votat: sprijinirea si luarea de masuri ferme, cu investitii (nu "gargara" !), cu refacerea sistemului de irigatii, cu replantari si resuscitarea Institului de Cercetari...E adevarat, "iarna nu-i ca vara", insa, cu influenta ce negresit o are, se pot lua deciziile absolut necesare.

...Interesul pentru terenuri in sudul Olteniei, in Dolj, pentru viitorul acelor zone, pentru viitorul acelor oameni, asa s-ar "traduce". Cine sa se (mai) implice? Geoana? Bine ar fi. Dar sanse (aproape?) nule...

...Nea Marin, celebrul si inegalabilul Amza Pellea, "intre blocurile Bucurestiului":

2 comentarii:

Anonim spunea...

Geoana e in USA, iar astia din partidul lui care nu au vrrut sa fie in guvern il sapa cum pot.

La Dabuleni vara asa e,e ceata de nisil cand bate vantul,dar cat e zaibarelul si e de munca la pepeni,merge treaba.Cand no sa mai aiba pamant sub casa ci nisip o sa sara taranul la gatul oricui,si al lui Geoana.Nu poate nimeni de acolo sa faca ceva fara bani,nu au cu ce,irigatii si altele,foarte necesare.

Anonim spunea...

Te uiti in gura lui Geoana?

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web