5 ianuarie 2009

INDICELE pietei imobiliare si noua GRILA a taxelor notariale: noutati (de bine) din piata imobiliara.

Din toamna acestui an, Institutul National de Statistica, Uniunea Notarilor Publici si Banca Nationala vor publica indicele pietei imobiliare.
...De dorit sa fie informatii corecte, explicite si cu relevanta despre situatia pietei imobiliare. Guvernatorul BNR promitea asta! Pana acum, erau diverse agenti/ agentii/ consultanti ce calculau, mai mult ori mai putin profesionist, cu sau fara "interese" pregnante...de "moment" ori "cu bataie", cate un anume tip de "indice".
De asemenea, conform legii, intra in vigoare noi grile de calcul pentru taxele notariale achitate pentru proprietatile imobiliare din Romania. Deja in unele localitati/ zone sunt in vigoare. De urmarit, evident..., Bucurestiul si Zona sa Metropolitana.
Avantajul este evident, intrucat partile vor plati mai putin la notariat pentru finalizarea tranzactiei imobiliare, preturile de piata actuale fiind mult mai mici in raport cu vechea grila notariala, peste tot...
De urmarit si "valoarea reala" exista in raportul de evaluare (ANEVAR) aferent noilor grile de pe care notarii vor lucra in 2009. Din...experienta pietei, in foarte multe zone existau aberatii (in +, dar si in - ), in raport cu realitatile pietei la data intrariiin vigoare a noilor grile, in toti anii anteriori...
La tranzactionarea unei proprietati imobiliare, conform Codului Fiscal in vigoare, vanzatorul achita 3% din pret, daca valoarea tranzacţiei este sub 200.000 LEI si daca proprietatea a fost detinuta de acesta minim 3 ani, iar daca valoarea tranzactiei e mai mare, se achita un impozit de 6.000 LEI (3%) + 2% din ceea ce va depasi cei 200.000 LEI.
De asemenea, daca tranzacţia are loc dupa trei ani de la achizitionare, se plateste impozitul de 2% cand avem o valoare a tranzactiei imobiliare de 200.000 LEI inclusiv si, resprectiv, cand pretul e peste aceasta valoare, se achita 4.000 LEI (2%) + 1% din surplusul existent peste acesti 200.000 LEI. In general, cumparatorul achita impozitul.
Toate astea sunt, desigur, in vigoare in masura in care guvernul Boc nu "umbla" la modalitati de taxare si/sau orice alte reglementari cu influenta in tranzactiile imobiliare, in general...

3 comentarii:

Anonim spunea...

salut

combati bine

lucrez de 8 ani, am schimbat 3 agentii, dar situatie ca in ultimele luni nu am mai vazut, nici nu am auzit

tu?

semn bun, a inceput anul, am deja un antecontract la un apartament de 3 camere pe Racovita si o colega semneaza dimineata altul pentru un teren intre Dobroiesti-Pantelimon, 220 mp, intre case.

vanzari multe tuturor ce muncesc in imobiliare, afaceri imobiliare sanatoase si sanatate !

Anonim spunea...

va rog sa-mi comunicati care este legea care reglementeaza noua grila a taxelor notariale;
va multumesc anticipat

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ Cramer:
sa iti mearga bine!

@ Anonim:

intra si tu in orice notariat; au xerox...
Legea obliga la actualizarea preturilor odata pe an, nu e o " legea care reglementeaza noua grila a taxelor notariale" .
A aparut un ghid al preturilor, al Camerei Notarilor Publici (Bucuresti, in cazul in care despre asta discutam).

E vorba de preturi MINIME care pot fi admise la incheierea oricare tranzactii imobiliare, la care se pot calcula taxele notariale,
pentru oricare imobil, in Bucuresti si imprejurimi.

Normal ar fi sa discute cu specialisti ai pietei, cu profesionisti, nu doar cu..."evaluatori" alesi (no comment).
Oricum, preturile calculate, "evaluate", cum intuiam..., sunt sensibil mai mari in raport cu realitatea.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web