27 ianuarie 2008

Centralismul "democratic" in comunism si in capitalism

Balamucuri, balamucuri...

Onor guvernul Romaniei, fiind cu..."foamea"-n gat, trage cu dintii de orice sursa de bani, "calca totul in picioare"...Desi e mult mai putin mediatizata in raport cu jaful cu taxa auto (actulamente "de poluare", fosta "de mediu", fosta "taxa de prima inmatriculare"), problema deosebit de grava a trecerii impozitului din tranzactiile imobiliare integral la bugetul statului, furandu-se efectiv banii autoritatilor locale, a suscitat un interes mult mai redus in media si printre cetateni, in genere.

Guvernantii se chinuie si ne chinuie sa demonstreze ca au de unde si "cu ce" sa achite tot ce a umflat la sfarsitul anului si ce va mai umfla si in acest an (ca doar e an de urne, nu?), salarii, pensii etc. Astfel, ajung sa intre si-n bugetele autoritatilor si ale cetatenilor (cumparatorii auto; la unguri si-n Polonia s-au desfiintat fara probleme asemenea taxa introdusa abuziv), taxe platim de nu mai stim...cate, suntem pe locul 1 in Europa la numar de taxe. Nimeni nu zice sa nu se protejeze mediul, e chiar o necesitate stringenta a timpurilor ce le traim, dar..."una-i una, alta-i alta"! N-ar strica macar putina jena: e doar atat, "scopul scuza mijloacele" !
Revin si zic ca, print-o astfel de decizie legata de distributia sumelor cumulate din impozitele pe tranzactiile imobiliare, practic Guvernul va distribui dupa bunul plac banii stransi astfel. Asta sa fie..."autonomia locala", "incurajarea investitiilor locale" etc? Nici pe timpul raposatului n-a existat o atare fortare a centralismului. Ba, as spune ca daca atunci se chema "centralism democratic" si avea un oarecare sens, fiind tipic comunismului, acum e jenant si jalnic sa si spui astfel, intr-o societate ce se vrea democratica. In care, iata, in fapt, totul este...tot la placerea Guvernului, care va da bani pe "ochi frumosi" si pe carnetul de partid al liderilor autoritatilor locale (Primar, Presedinte Cons.Local etc).

Dupa ce a anulat practic influenta, autoritatea Primarului General in Bucuresti (lupta asta oarba politica...!), care nu mai are mai...nicio atributie, nu mai are nicio putere de decizie asupra Primariilor de Sector, asupra cum se cheltuiesc banii bucurestenilor (in afara catorva strazi semi/centrale, totul e la "sectoare", daca ne referim la strazi...) si nu mai are dreptul sa coordoneze (tehnic vorbind, dar si practic) nimic in Capitala, iata ca Guvernul ia la bugetul central tot ce strang primariile locale (inclusiv de sector) din impozitarea tranzactiilor imobiliare... Si atunci, la ce mai folosesc primarii, doar de...decor si de dragul politicii, pentru politicieni?! Pentru ce sa mai candideze un primar si de ce sa mergem la vot?

Salarii si pensii marite cu nonsalanta, fara productivitate si SURSA reala de bani, pe inflatie crescanda, deficit bugetar si de cont curent, cu scoateri masive de valuta (euro) din tara si in contextul scumpirilor semnificative la utilitati si alimentele de baza duc la cocluzia ca nu e bine, deloc nu e de bine. Si cu siguranta toate astea vor avea repercursiuni directe inclusiv in posibilitatile oamenilor de a-si cumpara o locuinta, deci si in piata imobiliara.

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web