Cum spunea primul nostru comentator (caruia ii multumim ! ): "ca la noi, la nimenea"! Si-n domeniul imobiliar...
Piata..., iata, a permis realizarea unor profituri absolut uriase, nemaintalnite nicaieri in lume ! La primul contact, cand le spuneam de exemplu unor irlandezi (investitori) ca-n Romania (in Bucuresti, in speta) au "iesit" profituri de...50%-70%-100% si chiar mai mult, in perioade de 6 luni-1 an chiar, au zis:"...e ceva in nergula aici, e risc mare, plecam!". La ei, 4-5-6 % este...OK ! Dupa un timp scurt, prezentandu-le cazuri concrete si vizualizand, avand o imagine cat de cat asupra situatiei si pietei in genere, au realizat ca asa e, in Romania, e posibil...mult mai mult.
Si inca e ! Mai ales in situatia celor ce investesc ca persoane fizice (nu exista tva). A fost si e o nisa care poate da profitabilitate foarte mare. Evident, sunt si riscuri pe masura pentru investitorul in aceste proiecte, mai ales persoana fizica. Riscurile pot fi generate de neputinta realizarii la termenele preconizate a investitiei si marcarea profitului prin vanzare, urmare si a birocratiei in eliberarea documentelor necesare construirii, a costurilor ce sunt estimate nerealist, a greutatii gasirii de forta de munca si a calitatii profesionale a muncitorilor (cu influenta directa in calitatea executiei, costuri si respectarea termenelor preconizate). As mentiona ca surse de probleme ce pot apare chiar si identificarea unei locatii corespunzatoare investitiei asumate, bugetului aferent, ca si lipsa unei solide experiente a unui investitor-persoana fizica, chestiuni care induc riscuri pentru acesta. Nu am pus in categoria risc gasirea bancii care sa participe la proiect, daca va considera ca proiectul e sustenabil; la concurenta care exista pe piata creditarii...
Au aparut deja proiecte ce au demarat cu avans de la cumparatori, dar...nu se pot finaliza la termen din motivele de mai sus. Unii au mizat ca si anul acesta va fi iarna un fel de primavara-vara si au mizat pe termen de executie "strans", ceea ce se vor dovedi ca o piatra de moara pentru proiectul rezidential respectiv (n-am vrut sa zic chiar...butoi de pulbere! ).
Vor fi proiecte rezidentiale care, din motivele de mai inainte, vis-a-vis de ceea ce a fost pana acum in BABILONUL IMOBILIAR romanesc, vor putea fi considerate la limita profitabilitatii, s-ar putea chiar sa fie esecuri. Pentru ca, daca ai facut bloc de 10 nivele la 25-30 km de Bucuresti...si astepti sa dai gasoniera cu 50.000 EUR acolo..., pardon ! Ori, daca ai demarat "pe sest" imobil de P+5 in zona de P+2 mizand pe..."merge si asa" si vezi ca...ti s-a stopat proiectul la jumatate, iarasi e belea ! Sau daca ai demarat construirea a 2-3 bloculete insiruite de 3-4 etaje cu termen iunie si, iata, nu poti incepe din cauza vremii ori n-ai echpa pentru executie s.a.m.d., iarasi e de rau. Si am dat doar trei exemple.
Insa..., perspectiva unor marje de profit mari pentru persoanele fizice ce investesc in astfel de proiecte rezidentiale suna ademenitor si atrage, inca. Mai ales ca exista cerere, inca..., la un nivel ridicat. Cat mai asimileaza piata, cum si pana unde, ramane de vazut. Momentan, piata cere, iar initiativa derularii unor investitii in rezidential de catre investitorul persoana fizica trebuie privita ca o normalitate, in conditiile unei economii de piata. Mai ales ca ofertele de pe piata imobiliara nu au totdeauna darul de a corespunde celor dorite de cumparator, vis-a-vis de locatie, tip locuinta, executia ca atare si finalizarea acesteia la termenul scontat. Ca sa nu mai vorbim de pret !
Pe piata constructiilor este lesne de observat ca exista o emulatie crescanda; cererea se mentine la un nivel mare. Nevoia de locuinte este mare la noi...Ar fi normal ca, oferta crescand, diversificandu-se, sa apara in timp si o stagnare a preturilor, daca nu o scadere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu