Sediul Comisiei U.E.-Bruxelles
Pana acum, e adevarat, dobanda, cresterea dobanzii si alte costuri bancare, plus inflatia, au fost acoperite din plin de cresterea preturilor proprietatii achizitionate.
Exemplu: un apartament luat cu 20.000 EUR in 2003, pe 25 ani, cu dobanda 17%, nu creeaza azi nicio problema cumparatorului imprumutat de banca, nici in raport cu banca, nici in raport cu...piata. Evident, nu vorbim de cazurile nefericite in care...cumparatorul (-ii) nu a(u) reusit a-si pastra un job, chiar schimbat apoi..., sau cand au sparut probleme nedorite legate de starea de sanatate, de divort sau - sunt cazuri -, de reavointa (dublata de inconstienta) in achitarea ratelor, cazuri in care s-a pierdut proprietatea prin executare judecatoreasca silita. Per total, insa, cumpararea prin credit bancar (imobiliar / ipotecar) s-a dovedit a fi un lucru pozitiv , inclusiv la nivel de eficienta, profit (sunt persoane care au cumparat astfel chiar pentru revindere ulterioara, avand din achizitii si revinderi ulterioare succesive, practic...o afacere, cu profituri deloc neglijabile). In fine... "Viitorul suna bine" acum doar daca iei in calcul si notiunile de prudenta si risc in accesarea unui potential credit, coroborata cu...perspectiva si evolutia la nivel personal (job, familie etc...).
La alt nivel..."intern" (mai larg, Uniunea Europeana): conform estimarilor realizate de Comisia Europeana la sfarsitul lui 2007, anul acesta, luandu-se in calcul ansamblul economiei europene, este prognozat mai dificil decat anul care a trecut, avansul economic al U.E. se va reduce cu 0,5% ( 2,9% in 2007, 2,5% in 2008). Mai mult, exista chiar o preocupare importanta la nivelul forurilor Uniunii Europene vis-a-vis de PRUDENTA in abordarea sectorului de creditare , care "se confrunta cu probleme"; Margot Wallstrom ("vice" la Comisia Europeana): "autorităţile UE trebuie să fie PRUDENTE..." !
De remarcat si faptul ca urmeaza sa intre in vigoare un proiect de lege care reglementeaza creditarea cu valori intre 200 EUR-70.000 EUR pentru cetatenii Uniunii (deci, va fi obligatoriu si pentru noi). Interesant e si cum se va reglementa inclusiv posibilitatea accesarii creditului in banci din alte tari membre. Nu ne e nici acum ingradit explicit acest lucru, insa nu e deloc la indemana oricarui roman (n motive)...Stiut fiind faptul ca la noi bancile se imprumutau cu 2,5%-3% si vindeau (vand) romanilor credite cu...15%-20% etc, ca sa ne referim doar la ultimii ani, in timp ce afara erau dobanzi sensibil mai mici... Oricum, de urmarit !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu