14 ianuarie 2008

Pensii (private / de stat) si ceva...demografie; economia in 2008, incotro?

Prin urmare, la inflatie, tinta n-a fost atinsa in 2007. A fost 6,57%, in loc de 4% cat se dorea, ratandu-se acest indicator macroeconomic, ceea ce induce lipsa performantei, per total economie.

Anul acesta, iata, iarasi...tinta e 4%. Realista? Mira-m-as !...Intr-un an electoral, cand (probabil) si cadourile salariale vor fi pe masura (au tot fost inca de la sfarsitul anul trecut), cu bugetul "gafaind", inclusiv dupa marirea pensiilor de stat (degeaba asigura Vosganian ca "nu vor fi probleme nici in 2009", dupa ce-i spusese presedintelui Basescu faptul ca "vor fi...") si dupa cheltuielile "grase" de prin alte sectoare (de exemplu, in sanatate, unde bugetul a fost consistent, nu se simte performanta si imbunatatirea serviciilor; in "afara", cu un asemenea buget, cu un management adecvat, realizarile acelor state sunt incomparabile) etc; asadar..., ce se va intampla si cu inflatia, cu economia (cu implicatii directe si-n BABILONUL IMOBILIAR romanesc) ?

Cresterea pensiilor de stat si a salariilor este un lucru bun pentru romani (suntem ultimii in Europa la salarizare, am mai comentat...), dar trebuie sa fie rezultatul subsumarii performantelor economice, bugetul trebuie drimuit inteligent, astfel de cresteri fiind cu impact direct si in consum, in inflatie. Ramane de vazut cum vor gestiona in continuare politicienii bugetul (si nu numai...).

Banci de prestigiu internationale publica analize ce penalizeaza Romania, care sunt pesimiste privind evolutia economica a Romanie in 2008, in genere, sfatuind inclusiv sa nu se mai mizeze pe leu. Ministrul economiei insusi recunoaste ca "...economia Romaniei este vulnerabila", sunt fluctuatii ale cursului leu-euro, e agitatie iata si la bursa (azi: scaderi importante), mai nou, au aparut si dispute pe tema fondurilor de pensii private...Cu siguranta cresterea preturilor alimentelor de baza, cresterea iminenta si a pretului gazelor "la intern", plus cresterea continua a cotatiilor inernationale ale barilului de petrol sunt alte motive de ingijorare. Sa nu uitam si ca, anul trecut, investitiile straine directe au scazut cu peste 20% in raport cu 2006 (la 6,6 miliarde EUR)...

Suntem totusi intr-o economie de piata, iar dezechilibrele pot fi rezolvate exclusiv prin mecanismele acesteia, de aceea, trebuie sa acceptam fluctuatiile ce apar, cresteri ori scaderi de curs, preturi s.a.m.d. Fiecare insa le suporta diferit...,"dupa buget", "dupa posibilitati". Mai avem mult pana vom ajunge la economii de genul celor ale Germaniei, Frantei etc; probabil, niciodata....
Discutand de pensii, cele obligatorii (de stat ori private), am spus deja ca exista semne de intrebare vis-a-vis de capacitatea bugetului (recte, guvernului actual sau viitor) de a putea acoperi cresterile substantiale (si) ale pensiilor de stat, in viitorul apropriat...Despre viitorul indepartat, utilitatea si necesitatea lor este evidenta. Totusi, asa cum vedem, ele nu pot sustine un trai decent pentru majoritatea romanilor. E adevarat, Romania vine nu dupa 50 de ani de comunism si alti 18 de originalitate in politica si hibrid de capitalism salbatic, in care economia nu a realizat - per total -, performanta, au avut loc spolieri importante ale avutiei nationale si ale surselor de venituri ale tarii, au "cazut" banci, fonduri, guverne, sperante etc, e dificil, cel putin acum, sa se ajunga la a fi posibil un trai normal pentru marea masa de pensionari.
Sunt si anumite dezechilibre si nedreptati mari referitoare la cuantumul pensiilor, plus ca sunt fel de fel de "Case de pensii"...de stat separate, pentru unele categorii salariale; e insa o alta discutie .
...An de an, suntem tot mai putini actuali sau potentiali pensionari, populatia Romaniei scade aproape dramatic si este un lucru foarte grav, ale carui implicatii nu au fost inca analizate corespunzator, nici contracarea implicatiilor potential-negative ce pot apare inerent (pentru buget, poate ca e bine, ca sa fiu putin cinic...), n-a aparut... Conform estimarilor, la modul optimist, vom fi 20 mil in 2.015 si 15 mil in 2.050, iar la modul pesimist, locuitorii Romaniei vor fi 19 mil in 2.015 si 13 mil in 2.050 . O explicatie ar fi si sanatatea, unde sistemul e foarte departe de a oferi servicii normale intr-un stat european; in plus, cu...5 milioane de pachete de tigari consumate pe zi in Romania, nu va fi foarte greu ca populatia sa scada...
Sa mai punem la socoteala si faptul ca sunt ~4 milioane de romani ce muncesc si locuiesc practic in strainatate, dintre care peste 30% ferm nu se mai intorc.

Azi, un salariat roman sustine...~ "1,4" asistati social (somer / pensionar), iar dintre cei 6 mil de salariati, in constructii si in industrie activeaza aproximativ 2,5 mil romani, restul de 3,5 mil lucreaza in sectorul bugetar si-n servicii. Remarcam faptul ca sectorul constructiilor este unul de prim-plan si nivelul acesta de evaluare, al populatiei salariate din economie .

Pe piata imobiliara de la noi au fost prezente sau actioneaza si astfel de fonduri de pensii de "afara", din Europa, America s.a., care au realizat profituri importante. E posibil sa fie si romanii fericiti in viitor cu subscrierea (oblogatorie sau facultativa, functie de varsta ce o au) la astfel de fonduri. Sunt state foste comuniste si actuale membre in U.E. unde fondurile private de pensii, lansate acolo inaintea noastra, au realizat performante bune (Cehia, Polonia s.a.). Dar nu se poate garanta ! Da, e posibil ca peste 30-40 ani, la pensie, sa iei pensie...mai putin decat ai contribuit, valoarea nominala a contributiei minus comisionul de administrare (2,5%)...Ca si in alte tari, este insa posibil sa fie si falimente, s-au intamplat chiar si in U.E. si intr-alte locuri. Fondurile prezente la noi sunt fonduri de prestigiu, activeaza pe piete consacrate, de mai mult sau mai putin timp, dorinta lor si, logic, a fiecaruia care subscrie, este sa fie performante, cu profit cat mai mare. As mentiona si ca, in state occidentale, sunt companii de renume (Siemens, IBM s.a.) care au propriile fonduri de pensii pentru angajatii lor...

Sa ne aducem aminte de subscrierile in celebra "cuponiada"...Situatia e oarecum similara, doar ca acum exista obligatie si numarul posibilitatilor de subscriere (ca numar) e infinit mai mic... Atunci, dupa subscrieri, performanta si sumele incasate au diferit foarte mult de unde anume ai subscris. Daca au fost societati care au dat faliment, nu ai mai luat nimic...; daca ai subscris la o societate care a realizat profituri (mari, mici) sau un SIF, ai fost OK...

Performanta fondurilor private de pensii nu e si nu poate fi garantata ca fiind pozitiva, nici nivelul potentialelor cresteri. Ar fi si anormal, stindu-se ca (de exemplu) ani de zile dobanzile oferite de banci au fost real negative, deci...Necesitatea fondurilor deriva din dorinta de a se avea bani la pensie mai multi, care pot fi mai multi, ca rezultat al investitiilor dorit performante ale fondurilor unde s-a subscris (statul, oricum, s-a divedit a fi un prost administrator...). Fondurile care nu vor reusi insa sa atinga un nivel minimal de performanta, sub medie, vor fi eliminate, portofoliul lor fiind preluat de celelalte . Performanta va tine exclusiv de abilitatea si capacitatea administratorilor fondurilor .

Multe semne de incertitudine si dileme la "decolarea" in acest an...

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web