18 ianuarie 2008

Semne de "in JOS" in Babilonul imobiliar (?...).

Dupa ce in 2007 au fost peste cele realizate in pietele imobiliare central si est-europene, randamentele previzionate (pe domenii extra-rezidential) in BABILONUL IMOBILIAR romanesc al anului (de gratie ?)... 2008 se inscriu pe un trend clar descrescator :

anul office / retail / logistica, industrial

2007 6,5% / 7%-7,5% / 8%

2008 5,5% / 6%-6,5% / 7%-7,5% .


Despre sectorul rezidential, am comentat anterior...; de re-remarcat, insa, ca in anul 2007 aproape 72% din apartamentele noi au fost "achizitionate" cu scop speculativ..., inca din faza de "hartie"-proiect. Mai mult, din cele livrate in Bucurestiul anului 2007, jumatate au fost luate de un fond de investitii norvegian, "Romania Invest", incluzand chiar un bloc intreg si ceva...din "Planorama"- Dna Ghica. Deci, nu sunt achizitii pentru locuire efectiva imediata, iar majoritatea acestora n-are cumparatori romani.
Apropo de "Planorama": dupa ce a trecut prin momente cel putin delicate din cauza unor probleme de suport financiar al investitiei, compania turca Yapitek (constructorul) intrand in faliment..., actualmente, La Compagnie Financiere Edmond de Rothschild Banque va prelua, prin intermediul unui fond de investitii, 60% din firma de dezvoltare imobiliara din Romania care e implicata inclusiv in realizarea acestui proiect imobiliar. O buna parte din aceasta firma, implicata in realizarea a circa 10.000 apartamente in Romania, este detinuta in buna parte de Roy Gil si Eitan Roy (afaceristi israelieni) si e evaluata la peste 150 mil EUR.

...De vazut si impactul in pretul tranzactionarii locuintelor din sectorul rezidential cuprinzand blocurile vechi, generat de aparitia scepticismului la nivel de banca legat de posibilitatea garantarii cu astfel de locuinte pentru obtinerea unui credit (lesne de intuit motivatia...). Cu o astfel de situatie m-am confruntat in aceste zile de inceput de an...Nu dau numele bancii, insa semnalez acest fapt ca inca unul care poate duce la ieftinirea sau cel putin limitarea cresterii preturilor la apartamentele din imobilele vechi. Odata ce un cumparator al unui astfel de apartament apeleaza la banca si nu mai poate obtine creditul din acest motiv, e clar ca vanzatorii vor gasi mai greu un cumparator. Si atunci, in mod normal, vor scadea pretul sau...se vor uita la apartament. Mentionez si ca locuinta de care pomenesc a beneficiat de evaluare a unui evaluator agreat de banca.

In acceptiunea mea (si, din cate am vazut in practica, incusiv a bancii), "veche" e o locuinta dintr-un bloc cu an de construire cel putin dinaintea anului de trista amintire 1977. E (oarecum) amuzant cand vezi stradania unor vanzatori de a arata cu fel de fel de argumente..."de poezie" ca blocul lor, finalizat in 1977 si cu fundatie plus primele etaje gata inca din 1976 ar fi fost, in fapt, realizat "de prin vara lui 1977", "a avut doar fundatia la cutremur, s-a refacut apoi, dar asa au scris comunistii in act, , cand ne-a dat actul...", "e-n 1978, va spun " etc; evident, scopul e de "impresie" (mai) pozitiva la prezentarea cumparatorului...

Nu pot sa inchei fara sa remarc ca, imediat dupa agitatia produsa de aceasta scumpire a monedei europene in raport cu leul nostru, a carei durata nu poate fi apreciata pe o astfel de piata emergenta precum cea romaneasca, au si aparut responsabilii cu "zvinistica" precum ca..."preturile cresc din cauza euro" si "vanzatorii schimba moneda de vanzare din euro-n lei" etc. Doar atat spun: abur !

PS: ...gata, Costanda "s-a scos"! A primit Satul francez (fara club si nescai vile...), la pret de 7 mil EUR in contrapartida cu ce "avea"-n Bordei, unde oricum a mai ramas cu pamant pentru o "dezvoltare"; cica...("nota bene" !) a renunat la penalizarile ce le avea de incasat de la Consiliul General Bucuresti (adica, de la noi). Si, cand te gandesti ca numai din chirii isi va umple contul cu peste 2,5 mil EUR pe an, nu mai zic ca au fost dati initial nu 7, ci...12 mil EUR pe Sat de catre C.G.Bucuresti...
Cati "mostenitori"...urmasi de-a saptea spita pe la nus'cate viloaie de prin Bucuresti nu au fost inventati sau "cumparati" in drept litigios "made in Costanda"...?!

...S-a "respins" actiunea de acaparare a terenului F.R.Tir, din Tunari-Baneasa. Si ce "atac" a fost, mama-mama ! De vina o fi, poate (si)...Olimpiada (sunt cativa sportivi "in carti" pentru Beijing) ?

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web