28 ianuarie 2008

Terenurile satelor romanesti...De la "totul la export" la "luam totul de afara".

Practic, de ani de zile taranul roman e nevoit, in vremurilor post-decembriste, neavand nici informatie, sa ramana fara bunul sau cel mai de pret: pamantul. In foarte multe cazuri, primari, viceprimarii ori dintre consilieri sunt cei care au contribuit sau chiar au infaptuit direct jafuri dintre cele mai abominabile, cu terenuri arabile, cu paduri si pasuni, cu lacuri, cu balti de peste, sere, IAS-uri, CAP-uri, SMA-uri, terenuri de sport, retrocedari si deposedari..., in interes propriu direct ori in cardasie cu imbogatitii de ieri si de azi...

Dupa dezastrul din agricultura romaneasca a anului 2007, "sarbatorit" cu caltabos si palinca, asistam la o inconstienta crasa a factorilor de decizie in domeniu v-a-v de problemele reale cu care se confrunta cei ce muncesc efectiv in agricultura, atat in munca directa a campului, cat si in zootehnie. "Subventii" sezoniere, mai mult electrorale si propagandistice, venite si alea mereu tarziu, nu pot inlocui o coerenta a actului decizional si o implicare directa, de efect, prompta, cu copul asigurarii hranei romanilor si depasirea stadiului predominant de subzistenta al agriculturii romanesti.

In Romania, e posibil ca un litru de lapte sa iasa de la producator cu 0,8 lei si sa ajunga in magazine la 2,5-4,5 lei. De asemenea, e arhicunoscuta permanetizarea situatie cu legumele, cu samsarii pietelor...Cat despre mult trambitatele de acum cativa ani "centre de gros" de legume, s-a cam ales praful; si de ele. Oare statul asta atat de nebun sa fie incat sa nu vada..., sa nu intreprinda nimic in fata spolierii atat a muncii taranului, cat si a veniturilor orasenilor, asta in folosul unic al escrocilor? Escroci ce se numesc fie supermarket-urile si magazinele, fie samsarii pietelor. Spun si de supermarket-uri, de marii retail-isti de la noi pentru ca goana lor dupa profit i-a impins intr-o colaborare tacita spre a mentine preturi mult marite in raport nu numai cu aspectul sesizat mai inainte, cu produs(e) de la "intern", ci si cu cele aduse din import, produse vandute romanilor cu pret mult mai mare decat sunt vandute in majoritatea tarilor vest-europene. Sau e..."cu dedicatie", asa cum a fost tot ce s-a jefuit in tara asta, premeditat?...

S-au achizitionat zeci si sute de hectare de pamant de oricine..., din afara sau din interiorul tarii, pamant ce sta nelucrat, nefolosit, in speranta detinatorilor de a revinde in cativa ani cu pret mult mai mare. Are cineva astfel de statistici? Nimeni...
Ca forta de munca de la sate e imbatranita, ca multi romani si-au cautat "mai binele" prin strainataturi (foarte multi, desi nu se spune si nu apar in nicio statistica, traiesc la limita si sub limita, din toate punctele de vedere...), asta se stie si se vede de catre oricine merge prin satele romanesti. Atat cate ceva de bine (gen investitii in case si terenuri ale celor ce se intorc), cu un pret insa deseori enorm, schilodirea psihica a propriilor copii ramasi in tara, uneori de singuri, de izbeliste..., cat si cele de rau, cum ar fi privelistile cu campurile cu maracini, caii lasati pe camp si sosele, saracia, hotia, decaderea morala etc.
Ii mai pasa cuiva dintre factorii de decizie ai acestei tari daca mai si producem ceva cu si pe pamanturile astea ale Romanie sau..."luam totul de afara", asa cum inainte de '89 dadeam "totul la export"?!

De ce nu se intampla de 18 ani ca vreun politician hot sau alti jefuitori ai atator ramuri ale economie nationale sa intre la parnaie? Ca au mai fost...(ceva) glume, gen fratele lu' Guru din Suedia, Bivolaru (cel cu jaful de la BRD), tinut la racoare cativa ani pentru vreo treime din capitalul de atunci al bancii (Bancorex...,cu dobanda 5% pentru credite de tip imobiliar date "pe alese", "cui trebuia", cand erau dobanzi de...80-100% !, Banca Agricola, Banca Albina, SAFI etc, banci si "Caritas"-uri, fi-ne-ar scarba de ele si de "EI" toti !!!) sau niste spectacole de televiziune pe ici pe colo..., cu "anchetari, arestari"..., astea sunt asa, praf in ochii fraierilor (contribuabilor). Concret, ceva...nimic !

Si o simpla intrebare in acest context : de ce nu se sesizeaza oare organele abilitate pentru a cerceta vinderea a unei mari cantitati de grau de catre statul roman in afara tarii, in 2007, in timp ce tara era intr-un an agricol dezastruos, iar azi...tot acelasi stat importa grau la pret mult mai mare? Stati, dragi organe, somn usor, cum ati mai stat, "ca...statul va plateste"!

"Tara frumoasa, pacat ca e locuita "; de unii...

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web