7 ianuarie 2008

Pana CAND?...Pana UNDE?...

Bun gasit ! Va doresc tuturor un an 2008 plin de bucurii, bafta in ceea ce intreprindeti si sanatate.
Am luat decizia activarii unui blog in si despre BABILONUL IMOBILIAR din Romania de mai mult timp..., insa timpul nu mi-a permis.
Fiind la inceput de an 2008, cand inca e mai...relas, iata-ma cu blogul, asadar...
Intrucat lucrez in imobiliare de peste 15 ani, cred ca pot sa-mi exprim anume pareri referioare la piata imobiliara de la noi (evident, nu putem face abstractie de ceea ce se intampla "afara") si / sau sa comentez "evenimente, fapte, intamplari" ce se intampla in acest veritabil BABILON IMOBILIAR.
Blogosfera ne ofera, iata, posibilitati de interactionare si exprimare care pot fi utile, pentru toti participantii la ea.

...Ne intrebam, desigur: pana...cand si pana...unde va merge fenomenul acesta al tranzactiilor imobiliare in Romania?! S-a incetatenit practic la noi ideea ca, in imobiliar, la noi, totul e...IN SUS ! Adica, preturile merg in sus, terenurile alese pentru constructia imobillelor trebuie sa aiba PUZ etc asa incat "sa scoti sa le ridici..."cat mai sus ca inaltime, marindu-se astfel profitul potential, taxele merg si ele...in sus, impozitele aidoma etc. Bun. Adica, rau, pentru multi, foarte bine pentru putini. Ce se va intampla si cand...IN JOS? Greu de zis. Sunt pe ecrane si-n presa scrisa (mai rar, audio) diversi "facatori" de tendinte (la comanda sau nu), care spun "1-2-...9 ani", cam atat va mai dura "cresterea" in sectorul imobiliar.

E o minciuna ! Nimeni nu poate spune ferm ce anume se va intampla "maine" ori mai tarziu, sunt atatea fenomene interne si intrernationale care pot influent decisv inclusiv ce are sa se intample pe piata imobiliara din Romania incat e o utopie sa dai solutii "sigure", "certiduni", asa cum din pacate, exprima multi "mame...Omida", "analistii lu' Peste"...Poate ca nu e gresita asertiunea ce s-a legat, sunt si-n domeniul imobiliar "pesti", precum in prostitutie, care ori s-au prostituat ei insisi, "punand" botul :) la...crearea unei presiuni/ tendinte co-interesate, ori au avut chiar interesul direct al scoaterii "la produs" a ceea ce urmareau sa valorifice, ori chiar din prostie au creat si indus pe piata imobiliara, de-a lungul evolutiei post-1989, fel de fel de "surse" de profit (mare ori mai mic).
Sa ne intelegem, nu e nimic anormal sa se speculeze piata si oportunitatile, acesta e unul din mecanismele pietei concurentiale de tip capitalist, care se practica oriunde in lume (ma rog, vorbim de lumea cu economii de piata). Insa..., hai sa fim seriosi, ce a fost si, din pacate, inca mai e la noi, e jungla capitalista in ecnonomie, cu reverberatii directe si-n BABILONUL IMOBILIAR din Romania.

Cand acum relativ putini ani, de exemplu, o garsoniera era mai ieftina decat o masina chiar, cine se gandea sa cumpere si sa investeasca in domeniul imobiliar?! Multi, majoritatea, eram ocupati cu mineriade, cu "blugi de la turci"..., cu meschinaritatea lumii si luptelor politice, cu distractia sau cu diverse "mancatorii", cadeau bancile "la greu" (din cauza "usurarii" lor de catre interesati si co-interesati), eram paria Europei in multe domenii (se pare ca intr-unele chiar am ramas), se fura pana la nivelul la care pana si-un prim ministru (Radu Vasile) ajunsese sa zica "dle, in Romania nu mai e nimic de furat", ca s-a inselat, am vazut si vedem din plin...) etc. De aceea, daca masina era 6-7 mii si garsoniera era 4-5 mii, nu e cu nimic de acuzat acea persoana care a "speculat" acel moment si, poate (cunosc cateva cazuri) si a ajuns sa creeze profit dupa profit, in timp, azi detinand in portofoliu diverse active imobiliare ori afaceri consistente.
Am chiar in memorie un articol din presa vremii (Bursa, pare-mi-se): "avand in vedere ca o Dacia Solenza s-a facut....X $, e posibil sa ajunga si o garsoniera X+1 $, avand in vedere ca, totusi, masina nu e o....casa", ba, mai mult, la ProTV era o emisiune de vara in care cel ce prezenta zicea:"am prieteni care au asa de mult drag de masina incat s-au mutat cu chirie doar pentru a-si cumpara masina, sa fie a lor". Probabil, unii dintre ei stau si azi cu chirie, i-a..."luat valul" si i-a "prins nepregatiti". Sa recunoastem, nu e cel mai fericit lucru pentru nineni intr-0 atare ipostaza. E si cazul terenurilor, exponential fiind Becali, care...era rugat de taranii de pe la Stefanesti si nu numai:"ia-l, ba, Gigi, si pe al meu..."....Acum, se stie prea bine..."C-asa-i in tenis ! ", vorba marelui Toma Caragiu, "unii castiga, as!, iar altii...pierd, rateu!"; asa a fost si-n BABILONUL IMOBILIAR de la noi: unii (mai multi, majoritatea) au vandut la pret mic..., altii (mai putini, minoritati oricum) au cumparat si au scos profituri, uneori (cum e cazul pamanturilor) imense.

Ce am vrut sa exprim este ca oricine are dreptul sa speculeze in interes propriu orice se intampla intr-un domeniu al economie, cu atat mai mult in cel imobiliar, evident, in cadrul legii. Sa ne aducem aminte de Soros, care, cand lira o luase pe tobogan, toata lumea...vindea, el cumpara, ca apoi, dupa un timp...sa scoata profituri uriase. E un risc pe care fiecare are dreptul sa si-l asume, fiecare decide cum si in ce mod isi investeste sursele financiare sau alt capital ce-l detine. Insa, e grav la noi ca s-a spoliat atat de mult din surse importante de venit pentru bugetul statului (se stie foarte bine ce s-a practicat cu activele firmelor de stat), s-au intamplat adevarate jafuri asupra averii nationale, nu mai vorbim de ce s-a intamplat cu imobilele nationalizate (case, terenuri, fabrici ), unde s-au consumat adevarate tragedii umane in multe cazuri (ma refer atat la cei deposedati abuziv de regimul comunist, cat si la cei ce au ajuns dupa zeci de ani in strada, dupa ce au fost chiriasi ai statului). In fine...Cert e ca au fost eforturi sustinute, din diverse directii (inclusiv din directia politicii), prin care economia a fost adusa in stadiul pe care-l stim toti, iar majoritatea cetatenilor au ajuns traitori de pe o zi pe alta, in eventualitatea ca exista serviciul. Cu (cine a avut "de la...Ceausescu" ori de la parinti, bunici etc) singura lor avere, reala, locuinta.

Cum-necum, taras-grapis, iata-ne ajunsi si-n NATO, UE si..."integrati". Oare?! "Economia merge", totul e frumos, romanii de afara trimit miliarde de euro in tara etc si, cum ii auzim pe multi dintre oamenii puterii (de la primari la...sus !):"averea romanilor a crescut, preturile locuintelor lor s-a marit, pretul pamanturilor lor s-a marit, deci...e bine!" Foarte bine, dar...e oare "foarte bine"?!

E adevarat, constructiile aduc profituri mari celor implicati, nevoia princeps si visul oricaruia este sa aiba o casa "a sa" (mai mult sau mai putin "cea dorita", macar acoperis deasupra capului sa fie !). Cum se construieste insa?! Cu...cine, cand majoritatea meseriasilor buni ai nostri construiesc in vestul Europei? Cine cumpara insa?! Pai, daca 72% din imobilele noi construite in 2007 si care s-au vandut efectiv au fost achizitionate NU pentru locuire, ci speculativ (iar dintre cei ce au cumparat majoritatea sunt cetateni ori companii/ fonduri straine), ce beneficii au fost, in mod real, pentru romanii care-si doresc cumpararea unei locuinte?! Ce "semne de maturizare a pietei imobiliare" si ce folos au avut romanii din "invigorarea pietei imobiliare" cand la nivel de Bucuresti, unde e stiut ca nivelul salariilor e oricum considerabil mai mare ca in majoritatea localitatilor din tara, ceva mai mult de 100.000 de oameni isi pot permite sa achizitioneze (prin creditare) o locuinta de 100.000 EUR ?! La salarii "est", romanii isi pot cumpara chicinete comuniste la pret de...casa / vila "vest"!

...Si daca am ajuns si la banci, nu pot sa nu amintesc ca ele s-au constituit si ca principalul samsar in BABILONUL IMOBILIAR romanesc, dar si ca au avut un rol important in crearea (indeobste, unicei) posibilitati de a achizitiona o locuinta pentru romani. "Rau e cu rau, dar mai rau e...fara" sau "fa-te frate cu dracu' pana treci parleazul" sunt dictonuri populare ce se aplica cu prisosinta si pentru banci. La ora actuala insa, subiectul "credit imobiliar" trebuie abordat cu atentie de cei ce doresc accesarea lui. Practic, in afara variantei...creditului, romanii nu raman decat cu varianta chiriei. Fiecare decide pentru sine, ce si cum, dar e bine sa ia o decizie in cunostinta de cauza, cu disecarea atenta a perspectivei, mai cu seama la nivel de job s.a.
Revin si pun pe tapet ceea ce se sustinea nu mai departe de acum 2-3 ani, cand si cand, pe prima pagina auzeai care mai de care "ziarist priceput", "analist"...:"pretul caselor sta sa se prabuseasca", "in cateva luni, preturile la imobile scad " etc...Si, astfel, cei ce doreau sa cumpere..."mai asteptau" ("sa iau un credit", "sa iau de la mama", " sa iau de la Sefu'..." etc) si, stand, cumparau apoi mai scump, mai scump..., banca era multumita (!), iar cei ce speculau...cumparau, cumparau, cumparau.
NU scad nici preturile cand vor unii sau altii, nici NU cresc aidoma..., ci DOAR PIATA imobiliara decide (cu influentele ei, interne/ externe...) ce anume si cum si unde, ea reglementeaza preturile. Evident, statul, fiind co-interesat (taxe, impozite etc), are rolul sau in piata, nu mai spunem de ceea ce e imprevizibil legat de influentele directe ori indirecte a ceea ce se-ntampla "afara", la nivel socio-politico-economic, asupra Romaniei. Atentie! Nu se stie in ce directie, in SUS ori in JOS. De aceea, cata vreme necesarul de locuinte este mare si cererea ca atare, atunci sa nu ne asteptam la stagnare ori scadere a preturilor, in tot ce se intampla in imobiliarul romanesc. Totusi, piata imobiliara are ciclicitatea ei si, oricand (chiar si in acest an), pot interveni corectiile de piata, legate de toti factorii ce i-am adus in discutie mai sus.

Asadar, pana...CAND? Pana...UNDE, in fenomenul imobiliar? Doar Dumnezeu stie in mod cert! Cum n-avem cum sa-l intrebam direct, ramane doar sa ne adaptam la realitate, mai bine, mai putin bine, dar...sa incercam (doar se stie ca "viata-i o lupta, deci...te lupta!", nu? ). Si sa tinem cont ca raspunsul la intrebarea articolului este: pana CAND si pana UNDE doar PIATA va permite !

Bafta tuturor!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Da, sunt realitati ce le-am constatat si eu. Ca la noi, la nimenea !
Insa, e clar ca piata nu mai suporta, parerea mea, umflari. Cresteri, e posibil sa mai fie. Cat tine, tine. Cat nu, explodeaza! In folosul cui si cine vor fi perdantii, vedem.

Bafta cu blogul !

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web