6 iulie 2008

Comisia Europeana: cel mai MIC nivel de incredere in economia Romaniei...

Comisia Europeana a concluzionat ca Romania se afla la cel mai mic indice de incredere, din punct de vedere economic, din ultimele 12 luni calendaristice (in cifre, indicele acesta este 102,9 puncte). Inca o chestie de rau augur pentru ansamblul evenimentelor socio-economice si politice din acest an (fatidic? ...si pentru cine?...) 2008.

Acest indice de incredere in economie e calculat ca urmare a raspunsurilor date de managerii companiilor din statele membre UE. El indica pesimismul ori optimismul mediului de afaceri in evolutia economiei nationale a tarii respective, in perioada studiata. Perceptia v-a-v de economia unei tari e influentata de modul cum evolueaza preturile, cursul de schimb, situatia pe pietele financiare internationale si interne s.a.
Dupa ce Guvernul liberal...social-democrat (ba chiar socilalist, in anumite privinte si decizii, adica ordonante / legi), doar e clar ca PSD l-a tinut in viata..., a "aruncat" in acest an in economie multe promisiuni, vorbe "de duh" fara acoperire in "vistierie", unele chiar care se modificau in decurs de 1-2 zile, functie de...interese, cantiatatea de prostie (scuze, dar n-am alt termen) a unuia sau altuia dintre functionarii guvernamentali (ori chiar ministri) si/ sau chiar aproprierea datei alegerilor locale, iata ca si chiar onor maria-sa Guvernul, de la primul ministru la ministrul muncii constata ca, in fapt, nu (prea) mai e "bunutul" la vistierie, s-a cam umplut paharul pentru "cresteri salariale", "100% crestere a punctului de pensie", "carute de bani pompate electoral", "scutiri de plata a datoriilor pentru...unul sau altul" etc. Pai, stimabililor, daca nu mergem si cu productia si productivitatea "in sus", ce facem? Adica, ce faceti dvs?!
...Faptul ca a fost si o atentionare ferma din partea UE pare sa-i fi consitentizat si pe guvernantii nostri de ce se intampla, realmente, in si cu economina noastra.

Dupa ce a mintit Sindicatele, momindu-le cu o crestere de 8% (de la 500 lei, la 540 lei) a salariului minim pe economine, acum, Guvernul da inapoi. Nu ca la "taxa de prima inmatriculare", re-botezata dupa protestele masive ale cetatenilor in "taxa de mediu" si modificata apoi cu "ajutorul" amenintarii UE, acum banii chiar mergand in cehstiuni legate de mediu!, ci in cel mai pur stil balcanic: "ti-am zis ca-ti dau, dar...acum, n-am!"
Si ce mai se gudura si Ministrul "banilor", Vosganian, ca "economia duduie"s.a. Acum, tot domnia vine sa ne spuna ca "o sa avem recolta mare anul asta, nu se va simti ca a crescut pretul la gaze cu 20%" . Dle ministru, "da' cu calul ce-ati avut?"
In primul rand, se uita sau se eludeaza cu buna stiinta celelalte cresteri substantiale care se vor simti si mai pregnant in urmatoarele luni..., care se pot constitui intr-un adevarat tavalug de pierderi in buzunarele romanilor (deja energia termica e cu 12,5% mai mare de cateva zile, urmeaza inevitabil influnetele in pretul alimentelor, la intretinere etc).
In al doilea rand, tot la mila publica si la a...Domnului sa tinem tara asta? In speranta ca, oricum, trimit romanii bani din "afara" si "da Dumnezeu ploaie si malai" sta mintea si politica dvs? Mai treceti, domnilor, poate..., si la o analiza serioasa, la ce se intampla in economia reala romaneasca, in consonanta si cu ceea mondiala si reverberatiile ei in Romania, meditati putin si la inclusiv piata imobiliara, la cresterea mare a datoriilor si numarului restantierilor bancilor. Etc!
...Sa ne mai aducem aminte de "sunt bani foarte multi de pensii" si apoi..., la vreo cateva saptamani, "de la sfarsitul anului trebuie sa scoatem niste miliarde de la vistierie, nu vor mai fi bani de pensii"? Ca si acum, "n-avem bani de cresterea salariului minim, cum v-am zis anterior, asta e" ?! Sau de sutele de ordonante de guvern cu care s-a guvernat aceasta jumatate de an in Romania, mai multe decat numarul legile trecute prin Parlament ("tinut" in priza de Guvern si cu fel de fel de scandaluri politice si politicianiste)? Parlament care a muncit efectiv in acest an...40 de zile (cred ca e caz unic in lume, ar trebui sa intre in Guiness Book!)...

Cam tot ne vin cartonase galbene...directe de la UE, pe diverse teme (justitie, birocratie, taxe smecheresti si aiuristice, fonduri europene fie neconsumate, fie escrocate etc), precum si indirecte (medii de afaceri)...

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web