11 iulie 2008

Liderii pietei imobiliare romanesti. Si cateva statistici, dupa 6 luni.

Piata imobiliara romaneasca are 4 "jucatori" principali, care (pre)domina...

Iata-i: Immoeast (Austria), Ixis (Franta), Sonae Sierra (Portugalia), ING Real Estate (Olanda). Evident, sunt si grupuri care dezvolta afaceri importante in Romania, din Israel, Spania, Turcia, Marea Britanie, Grecia s.a., insa liderii sunt cei 4 mentionati.

Cea mai mare tranzactie imobiliara incheiata in Romania nu a fost realizata (pana acum...) de vreuna dintre acestea, ci de o subsidiara a Deutsche Bank, gigant al pietei imobiliare mondiale, detinand active de circa 50 de miliarde EUR, Compania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, care a cumparat cu 340 mil EUR proiectul imobiliar bucurestean format din ansamblul rezidential Upground, cu 600 de apartamente si 800 de locuri de parcare si doua imobile de birouri cu o suprafata inchiriabila de 100.000 de metri patrati, dezvoltate de un grup greco-britanic. Proiectul e localizat (evident...) in zona nordica din Bucuresti si se afla in plina dezvoltare.

De mentionat studiul companiei de consultanta Atisreal, care specifica faptul ca doar in primele 4 luni din 2008 volumul tranzactiilor de investitii din piata imobiliara din Romania a fost peste jumatate din tot ce s-a inregistrat in tot anul trecut (aprox 900 mil EUR in 4 luni din acest an). Defalcarea investitiilor arata astfel (pentru prima jumatate de an): 24% in rezidenţial, 46 % pe retail, 17% in complexuri mixte si 8% pe proiecte legate de logistica.
S-a produs si o stabilizare a randamentelor, la aprox 7,5% industrial si retail si, respectiv, la 6% pe segmentul birourilor.

Niciun comentariu:

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web