18 iulie 2008

Nimic la Primaria Capitalei. Mai nimic.

Agitatie mare prin presa, demonstratii de...imagine (2 terase "rase" in Herastrau, cu contracte expirate...) si niste directori scosi din Primarie. Demisi sau demisionari (gen Udriste), de care, sa recunostem, ne-am cam plictisit. Poate si ei...

As concluziona faptul ca Sorin Oprescu vede, poate, acum "in real" ca e greu sa fii primar general al Bucurestiului ("am acum proprietatea vorbelor"..., spune Primarul General).

Intentia ca "veteranii" Dalli si Bold sa plece e clara. Dalli, "demisa"...verbal; Bold, in scris (motivatiile se asteapta a fi anuntate, in scris, de Comisia de Disciplina). Amandoi au venit de pe vremea lui Lis, primarul PNTcd, de prin 1997.

Anuntata schimbare radicala "de maine in parcarile de pe Magheru etc...se parcheaza liber" a fost o "fumigena". Reziliere..."verbala" n-am auzit. In parcarile unde era si inainte Dalli, e si azi. Primarul Oprescu doar anuntat intentia...si ca "va deveni efectiva dupa ce i se va comunica firmei respective". E adevarat ca sunt cateva personaje actuale la Dalli care pozeaza in "binefacatori" ai bucurestenilor, cand ei incasau sume colosale fara sa faca practic nimic..., iar bugetul Primariei sa ia sume ridicol de mici (nu mai zic de numarul batator la ochi de mic al masinilor declarate efectiv ca au parcat si platit in parcarile Dalli...). Sunt semne de intrebare asupra firmei Dalli, asupra patronatului si incasarilor declarate (invocate si in campania electorala de consilieri municipali ai PSD), suspiciunile legate de paguba adusa bucurestenilor sunt mari. Ce de poze tronau prin ziare ale lui Lis cu fostul partener al lui Dorin Cocos si administrator al firmei sale Dalli, Radu Jianu, actualmente continuator si incasator de fabulos profit... pe care "nu-l stim pe de rost, dar va pot spune cit dam la primarie" (oct.2005, ziarul "Cotidianul")...

Pe calapodul Petrom, s-a praduit mult din averea acestui stat: pret de nimic dat la stat (autoritati) si majoritatea incasarilor "la noi" pare-se ca s-a lurcat si in contractul lui Lis cu Dalli. Problema e ca, asa cum sunt si contractele Municipalitatii cu firmele de constructii controlate de PSD, nici la cele "alipite" PDL-ului nu poti sa le reziliezi decat daca-ti permite legea si contractul in sine incheiat. Iar cel cu Dalli e "dur" pentru primarie (exprira in 2009).

Frica de procese ar putea fi mai mare la noul primar general decat anuntata "curatenie" in contracte...Se pare si ca primarul Oprescu a primit zilele astea pe birou si auditul Loyd's, efectuat de Videanu, desi in prim plan a adus raportul Curtii de Conturi. In care se evalua de Curte (a fost si evocat cu emfaza de Primar) ca "e frauda" de 2 mil EUR..., adica un imobil luat de Primaria "lui Videanu" la Balotesti pentru adaposturi de caini a fost subevaluat penibil de Curtea de Conturi, fara a se lua in calcul si cladirile ! Hulitul Videanu n-a fost "gasit" decat cu gogorite si gogosi la controlul efectuat de oamenii lui Oprescu. Doar gargara de pe hol cu "am auzit ca unei femei de serviciu i s-au facut avansuri sexuale" si doua terase "rase" (22 le daramase si Videanu in acelasi parc) din Herastrau..., "subtire"...
Apropo: in Tineretului, nimic-nimic...(terasele cu duiumul)?

Suspiciunile de demiteri (sau fortari de demiteri) politice efectuate de dl Oprescu, cat si asupra capacitatii sale de a se descurca intr-o institutie de anvergura Primariei Capitalei, in a o conduce, sunt. Dar e nevoie si de oameni noi in Primaria Capitalei, e normal ca un nou primar sa-si aduca si oameni cu care poate colabora eficient, daca aceia gasiti acolo nu crede ca sunt compatibili cu modul sau de lucru. Trebuie gasite solutii eficiente, decente, fara a se incalca legea, inclusiv a bunului simt.

Directorii care si-au dat demisia, OK. Dar cei care au ramas si sunt functionari publici nu vor putea fi "scosi" simplu...Asa e si situatia arhitectului sef, Bold, cu care situatia e mai complicata decat parea sau pare. Autorizatiile de constructie in Bucuresti nu le mai da din 2002 Primaria Capitalei, ci acelea de sector (raman totusi 5 ani (1997-2002)...Uratirea Capitalei este in principal datorita constructiilor demente efectiv, pe zona de P+1, au aparut P+10 s.a.m.d., nu mai vorbim de arhitectura mizerabila a multora dinte cladirile noi, inserate intre cladiri-monument, biserici etc!

Cert e ca arhitectul sef, demis deja de Oprescu, are deja proces la Curtea Europeana exact pe ce i se pune "in carca" de Comisia de disciplina a Primariei Capitalei. Si nu trebuie sa fii mare "deontolog" intr-ale politicii in a-ti da seama ca i se cauta motive sustenabile pentru a fi demis, inca n-au aparut motivatiile demiteri in scris, ci doar...verbal (neprezenta la serviciu s.a.). Arhitectul sef are vina in modul cum arata azi Capitala, in uratirea ei (care sufoca cladirile istorice, de patrimoniu, cum si cea din imaginile puse de mai sus, care "striveste" sediul CEC-ului central..., actualmente a BCR). Dar, cunoastem existenta unui numar mare de functionari publici, inclusiv guvernamentali, care dupa ce au fost demisi, au revenit la functie repusi in drepturi de judecatori, cu plata integrala a salariilor pe perioada demiterii. Pare-se ca una dintre acuze ar fi si ca firma de consultanta a sotiei lui are milioane de euro adunate in cativa ani de activitate. Chiar de ar fi legaturi intre firma Mariei Barbu (sotia lui Bold) si lucrari ce le-a avut aceasta doar pentru ca au avut "darul" recomandarii Arhitectului Sef de la "Capitala" (foarte posibil sa fie, doar nu e nimeni naiv sa creada ca sotul nu-i putea "plasa" sotiei lucrari "grase"...), astfel de acuze in demiterea sa vor trebui sustinute in instanta, motivate, precum si sa se poata dovedi caracterul lor fraudulos, afectand "prestatia" lui Bold. Totusi, aproape 12 ani boss la "Capitala", e cam mult. Chiar si pentru un Arhitect Sef, care a avut girul Ordinului Arhitectilor din Romania la numirea sa si, din informatii "pe surse":), pare-se ca inca l-ar avea.

Asteptam.
Inclusiv imbunatatiri ale confortului in transport si infrastructurii, spitale (vechi si noi) de nivel european, servicii de calitate ale functionarilor Primarie Generale, parcuri frumoase in toate sectoarele, Apa Nova (rugina...pe tevi), stadioane, aspect urbanistic de capitala europeana ( PUG s.a.m.d.), siguranta cetateanului etc. Asteptam..
.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salutare!
Interesant blog. De ce nu ai intrat mai de mult la "media"? Zici ca lumea!
La Oprescu, in afara de trucaj si vorbe cu scop de imagine, nu prea, in rest. Cred ca nici nu se pricepe, el era invatat cu contracte de spitale, cu babutele lui..., cu halate albe, nu cu munca de jos.
Oricum a mai avut o experienta de viceprimar si se zice ca n-a calcat pe acolo. Acum, sa nu-l uite cerul si pamantul pe acolo, la somn! Sau sa fie mereu in informare, nici nu s-a suit pe scaunul de primar si...hopa prin occident, pe banii mei! Cica sa se informeze despre autostrazile zburatoare pe care si le trage peste Primaverii!:)

Sa scoata putregaiurile alea ce s-au impreunat de ani de zile, indiferent de coloratura politica, nu ca ala e de la PSD, lasa-l si ala e de la PDL da-i afara. Daca isi face treaba, bine, daca ia licitatia, la fel.
La munca, ma, Oprescule! Aia cu bordurile lui Videanu, laso, zau. Acum am citit ca Videanu a pus 7 la suta din astea prin Bucuresti, restul cei de la sector. Dar tot pe el il injuram, ca a pornit cu toate si ne-a terminat psihic!

Cel mai tare a bordurat cica Marean al nostru, la 5, ca el oricum si-a luat credite ce au indatorat sectorul cat pentru tot restul Bucurestiului, pe ani de zile, iar angajatii lui s-au lafait prin America si in insule la experiente sau au ciordit casele batranilor!

Hai, mai dai in...lor ca toti sunt sunt hoti!

Riciu

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web