17 iulie 2008

Ciclul brucanian.Iliescu "trage" pe dreapta!:)Similitudinile sale in comunism/capitalism."De inchiriat"!?

De vreo patru ani, spatiul comercial din imagine, de pe undeva de pe un colt al bulevardului Unirii, sta neinchiriat. E chiar lipit de sediul Tineretului Social-Democrat (TSD). In timp ce tot ce e pe bv.Unirii are chiriasi, aici... Oare care sa fie cauza? "Fuge" chiriasul de aproprierea de TSD (PSD), e "incoltit", e scump, e prost amenajat..., cine stie!?
Oare care dintre oamenii de vaza ai PSD (inclusiv din TSD) il vor "inchiria" pe presedintele Iliescu, vor avea girul sau politic pentru a-si asigura puterea la diversele nivele de conducere ?
Trecand la subiectul propriu-zis, iata cum ciclul brucanian ("ne trebuiesc 20 ani...", zicea Silviu Brucan prin 1990) aproape ca se incheie cu iesirea lui Iliescu. Din Parlament, intrucat zice ca ramane in politica. Cu directionarile sale, directe sau discrete, atat asupra PSD, cat si asupra politicii romanesti.

Nu contabilizez acum influenta in bine sau nu a prezentei sale in politica romaneasca si in evolutia Romaniei de dupa iesirea din "epoca Ceausescu". Dar, e un prilej de aducere aminte, pentru fiecare, pentru constiinta oricaruia care a trait vremurile atat de dinainte de 1989, cat si cele de dupa. Iar retragerea lui Ion Iliescu de pe listele viitoare cu candidati ai PSD la Senat e un fapt ce va marca inerent volutia vietii politice si a societatii romanesti, inclusiv pe termen scurt. Asta doar daca, de exemplu, am lua in calcul aprecierile sefului de campanii al PSD, Mitron Mitrea, care considera inca de acum o saptamana ca "refuzul dlui Iliescu de a mai candida ar putea costa PSD minim 5% din voturi la alegerile parlamentare". Dar zic ca nu e numai acest fapt de evocat.

Omul acesta in noiembrie 2002, in Cehia, desfacea sampania intrarii Romaniei in NATO, dupa ce in vremea Revolutiei din 1989 spunea despre Ceausesti ca "au intinat memoria Partidului Comunist". Si a fost in trei randuri conducatorul statului roman, Presedinte. E parte din istoria Romaniei. Ca si Ceausescu. A fost la un moment dat mai de importanta ca...insusi Soarele pentru romani (cu aprox 90% din voturi in 1990 si celebra strigare-hit "Iliescu apare, Soarele...rasare!"...), a fost invins in 1996 de CDR+PD si E.Constantinescu, a fost la pamant, deci..., intr-o reeditare capitalista a "extazului si agoniei" sale politice din comunism ("crestere" pana la varful structurii de conducere PCR si, apoi, intrarea in dizgratia lui Ceausescu, insa doar de pe pozitia de "cum e mai bine sa construim comunismul"). A fost la pamant, in agonie...politica, s-a ridicat iarasi si a castigat in 2000. Dupa care iar a fost perdant, cu PSD si Nastase, in fata aliantei PNL+PD, in 2004. A revenit, ca presedinte de onoare al PSD si sef in Senat, la varful PSD.
A dat examene politice si a examinat pe multi... A creionat destinele multora, inclusiv si mai ales ale Romaniei.
Acum, omul numarul 1 al stangii romanesti "trage"...pe dreapta :), in momentul in care PSD incearca sa reajunga la guvernarea tarii (direct, nu doar din postura de "paznic" al PNL si prin "guvernari" in anumite judete), dupa 4 ani. Avand in vedere influentele in psihologia alegatorului roman, nu stiu daca acel "minus 5%" invocat de Mitrea va fi asa, efectul simpatiei pro-Iliescu in electoratul sarac, mai cu seama satesc, poate fi imprevizibil... (+ / - ?). Desigur, trasarea colegiilor electorale are si ea o influenta importanta asupra acestui lucru si, pare-se, a "iesit" pe placul PSD la comisia in speta din Parlament...

Ramane de vazut cum vor fi influentate finalmente si fatalmente viitoarele alegeri de necandidatura lui Ion Iliescu, tinand cont si de experientele anterioare generate de influente "de moment" si judecata emotionala a alegatorilor, dar si de "jocurile" partidelor, in alegeri, stiute find evenimente de genul (evident, influenta este in proportii diferite)... :
- Vanghelie se "autosuspenda" din PSD, candideaza chiar finul lui din partea PSD la primaria sectorului 5 in 2004, e ales Vanghelie, care apoi revine in PSD, e presedinte al organizatiei Bucuresti si primar reales in 2008;
- Basescu intra in alegeri ca Primar General, pe fondul retragerii "lacrimogene" a lui Stolojan si castiga alegerile prezidentiale in 2004, in alianta PNL-PD;
- Oprescu iese din PSD, candideaza (cu liste de alegatori stranse si depuse....cum s-au strans si depus), cu Diaconescu candidat PSD "oficial", dar "neofical" majoritatea PSD a fost cu Oprescu, care a si fost votat Primar de bucuresteni, ramanand de urmarit daca va candida la prezidentialele de la anul, cum doreste aripa Mitrea-Iliescu din PSD;
- amintesc si de demisiile lui Ontanu din PSD de dupa alegerile din 2004 si sustinerea in 2008, din postura de membru reinscris in PSD, pentru Blaga de la PDL sau de cea a lui Liviu Dragnea din PSD (venit la acest partid din PD) dupa votul masiv pro-mentinere a lui Basescu ca presedinte, la Referendum, ca apoi si el sa revina in PSD, inclusiv ca Presedinte al CJ Teleorman... ;
-Nastase e injurat si umilit atat de opozantii PSD, dar si de cei din interiorul PSD, dupa pierderea alegerilor din 2004, ca apoi sa revina in tromba dupa aproape 4 ani (fara dosare judecate, "prietenii stiu de ce"!) si sa ajunga iarasi in postura de prezidentiabil al partidului;
- in recentele alegeri locale, Tineretul taranist a sustinut candidatul PNL la primaria din Capitala, L.Orban, nu propriul candidat, Pavelescu. Acesta, primise initial sprijinul PNGcd, al lui Becali, pe care si l-a pierdut ulterior...Care Pavelescu l-a sustint apoi pe S.Oprescu. Care PNGcd s-a aliat cu PDL in Consiliul General bucurestean. Valeu, Doamne!..."eu cu cine votez"?
-si altele...

Incurcate-s caile...politicii si ale interesului politicienilor.
Dar, dincolo de toate, raman adevarurile ca Iliescu, indiferent ca e simpatizat sau hulit, a creat istorie in Romania si a fost (si e) un politician mare. Unul adevarat.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Iliescu o fi om politic "mare",dar in politica romaneasca a fost cel mai mare nenorocit,el ne-a tinut pe loc ani de zile si de aia nu avem nivelul de dezvoltare la care puteam fi.
Ce sa astepti de la un comunist?El asta a stiut sa faca,comunismul,apoi doar a umblat cu cioara vopsita,capitalism de cumatrie,cum ii place lui sa zica.
Iliescu a fost o necesitate la Revolutie,o catastrofa pentru Romania dupa aceea.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web