16 iulie 2008

Despre sedii de institutii de cultura si arta. Si despre...MIZERABILI !

68 mil EUR a luat Costica Costanda pe jumatate din satul francez (zicere TMC)...Tare, Costanda asta! El e doar cel mai "vizibil", datorita scandalurilor media, dar sunt atatia altii care, "pe tacute", au pus mana utilizand acelasi procedeu (al cumpararii de drepturi litigioase) pe mari valori, mari averi imobiliare actuale, de nici lor cu siguranta ca nu le vine a crede.

...Asta in timp ce, de exemplu, institutii sau organizatii de cultura din Romania sunt expuse permanent pericolului azvarlirii in strada sau chiar evacuate.

S-a pastrat sediul GDS din Calea Victoriei nr 120, dupa multe sicane si proteste, interventii si discutii. Doua fundatii-fantoma "de tineret", infiintate cu scopul parca explicit al praduirii (vandusera deja cateva sedii din provincie, dupa atribuirea prealabila a acestora de catre stat) incercau, prin intermediul celor doua camere parlamentare, sa puna mana si pe aceasta locatie. Legea in sensul acesta chiar fusese adoptata, numai ca, la presiunea oamenilor de cultura implicati, a presei si a unor organizatii, ca si a catorva politicieni, a aparut o ordonanta guvernamentala ce a pastrat la GDS sediul actual. Era si logic, imobilul fiind in proprietatea Ministerului Culturii si Cultelor (prin intermediul Muzeul Satului) si apoi a fost transferat in 1981 la Comitetul Central al PCR, neapartinand niciodata patrimoniului fostului UTC, de la care, in mod eronat, legea initiala adoptata in parlament "ducea" sediul respectiv la fundatiile respective...

Au fost discutii si procese si pentru sediul UNITER sau pentru muzeul apartinand de Uniunea Scriitorilor de pe Stirbei Voda, reusita deplina fiind pentru sediul Uniunii Artistilor Plastici (UAP) din str. N.Iorga nr 21, evacuarea fiind in derulare de azi dimineata...In 1986, cladirea UAP de pe aceeasi strada, de la nr 42, a fost demolata, dandu-i-se o cladire in ruina, de la nr 21, pe care a reconsolidat-o si renovat-o din temelii.
Ca o paranteza: daramarea de la nr 42 s-a produs in avantul demolarilor care cuprinsese atunci Bucurestiul, ceausist si cenusiu. Dar azi?! ...Vremurile s-au schimbat, dar uneori "capitalistii", "ciocoii noi", sunt mai "demolatori", distrugatori la propriu, decat regimul comunist care a fost pana in 1989 in Romania. Despre uratirea si saracirea Capitalei de cladiri de valoare artistica si culturala mare, inclusiv de patrimoniu, am mai spus pe acest blog...

Revenind, UAP este in strada, a fost nevoita sa evacueze astazi sediul din aproprierea Pietei Romane (din imagine), evaluat la 15 mil EUR (fara vitraliile si alte lucrari de arta existente in cladire si fixate in aceasta, lucrari de patrimoniu), isi cara pe te miri unde ce au strans acolo, in atatia ani. Practic, desi cei carora li s-a retrocedat tot imobilul in natura de catre Primaria Capitalei au avut in proprietate doar doua apartamente, ei intra azi in posesia splendidului imobil in integralitatea sa. Sa ne intelegem, proprietatea este sfanta, intangibila de catre orice autoritate sau functionar. Dar, nici asa..., sa fie pusi in posesie o puzderie de falsi proprietari, de urmasi inventati la comanda, de improprietariri pe 100% dintr-o cladire cand in fapt ai 30%..., de retrocedari in natura la un numar pe o strada unde e o cladire somptuoasa, desi ai avut proprietate pe o cocioaba la alt numar (alaturat, inexistent azi)- caz relatat de fostul primar de Bucuresti si prim ministru, V.Ciorbea (astazi fiind avocat) s.a.m.d.!

Culmea tupeului politicienilor vremurilor post-'89, a nesimtirii, a nepasarii lor: RAPPS, controlata permanent politic, prin intermediul careia fel de fel de escroci, profitori si sforari (inclusiv politicieni, "de varf" sau "de baza" sau "de la baza" partidelor...) si-au "tras" vile si apartamente in vile de milioane de euro pentru care au platit cateva mii sau zeci de mii de dolari ("ieri"...) sau euro ("azi"...), prin care li se pun si azi la dispozitie cu chirii modice imobile si apartamente de lux, in zone ultracentrale, la diversi politiceni, actuali sau fosti demnitari (sa le stea in gat cand vorbesc ei de "ce mila" le e de saraci, de nivelul de trai..., de scumpiri etc!) care se comporta precum infractorii si hotii de rand (din bugetul statului, in cazul lor, adica...tot al nostru), dar nu sunt evacuati..., aceeasi RAPPS care pune la dispozitie tot aproape gratuit sedii in imobile alese pe spranceana de politicienii care conduc azi Romania pentru asociatii si fundatii ale lor sau rudelor lor (declarate "de importanta nationala"...), iata ca pentru sediul UAP, uniune de prestigiu intern si international, nu se poate pune la dispozitie un sediu. Asta dincolo de modul cum s-a "reusit" evacuarea...

Cand e vorba de mafioti sau profitori ai vremurilor sau politicieni escroci care si-au luat pe nimic imobile de mare valoare, prin cumparare in calitate de chiriasi ai caselor nationalizate (atribuirea acestora a fost, cum stim, dupa publicarea Legii 112 a caselor nationalizare, o adevarata cursa de inavutire, jefuire si preamarire a multora..., care azi mai sunt sau nu "vizibili" in societatea romaneasca), atunci nu se intampla a li se da imobilele inapoi proprietarilor reali, de drept, ci acestia primesc doar despagubiri in bani (de multe ori si acelea la valoare mult sub ceea ce e real, fie la Fondul Proprietatea, fie urmare a proceselor intentate de acestia la Strasbourg sau prin tara...). Pe care tot noi, cetatenii Romaniei, le achitam, prin intermediul bugetului de stat.

"Unde esti tu, Tepes, Doamne, ca punand mana pe ei...". Mizerabilii!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ai perfecta dreptate! Respect proprietatea, dar sunt cazuri ce pot face exceptie de la regula cand e vorba de interes national. Artistii plastici nu trebuiau aruncati in strada, iar mostenitorii proprietarului ar fi putut fi despagubiti si altfel, inclusiv cu un imobil din fondul RAPPS.
In alta ordine de idei, vad ca ai aranjat altfel blogul si esti activ-activ. Imi place.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ simona:

Multumesc frumos.

Fructific pentru postari pauzele "lungi si dese, cheia marilor succese" (glumesc, desigur, v-a-v de timpul liber) si laptop-ul...
As vrea si "sa ma tina" acest ritm:).

Constat ca e important sa zicem (scriem). Cand faci asta din placere, dar si cu cunostiinte (vorba lui Oprescu, spusa in multe interventii post-alegeri: "acum, am proprietatea a ceea ce vorbesc"; bine, dansul dupa ce a intrat in Primarie, eu o am dinainte de...a decide sa expun pe blog), te simti bine.

Si, putin cate putin, cumulat, poate se aude...unde trebuie si/sau e nevoie, util.

Imi place sa cred ca (tu, sigur) si eu nu sunt asa..., "in treaba" cu(b)logoree, ci cu treaba scrierii pertinente
pe blogosfera, din placerea de a scrie.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web