28 iulie 2008

Afaceri imobiliare straine in faliment si la noi? Si Becali si-a "luat" fostele sere din Popesti (cam) gratis.

Invocam acum ceva vreme posibilitatea ca unele investitii straine sau romanesti in domeniul imobiliar sa aiba soarta rea (recte faliment). N motive... Si uite ca se intampla. Momentan, sunt cateva mari greutati in a mai putea vinde la preturi foarte mari, supraevaluate si...lacome, prin sectoarele 3 si 5 (fara nume, dar...in numar de 4).
Ce e cert este ca si investitori straini (unii portughezi, altii israelieni) cam "scartaie" si ei, la cate unul-doua proiecte...
De pomina sunt englezii de la Atrium, condusi (in Romania) de Michael Israeli, manager general si actionar la Atrium Centers, care au investit peste 300 mil EUR deja in centre comericale de tip mall in Arad, Cluj-Napoca, Baia Mare, Satu Mare.
Atrium (grup listat la bursa londoneza) mai avea pregatite de investit la noi inca vreo 900 mil EUR acum, dar, intrand in faliment, incearca acum sa-si salveze investitiile efectuate pe piata imobiliara romaneasca, revanzand practic aceluiasi actionariat, de 3-4 ori succesiv, activele in speta. E..., au "invatat" ceva smecherii de la noi :)... Asa, spera ca, avand alta denumire, sa aiba credibilitate si sustinere in finalizarea celor 4 "mall"-uri din Ardeal.
...Dintre miliardarii astia din lumea sportului, ca tot a inceput campionatul de fotbal..., mai toti cu afaceri (si) imobiliare, vezi pe vreunul sa dea ceva..., sa ajute nepastuitii sortii din Moldova, Bucovina, Maramures? Acolo comanda pamantul din cateva judete fostul arbitru international Adrian Porumboiu (patron la Sporting Vaslui), Gigi Becali, "seful" Stelei, are si el o "Avicola" in Iasi, Arpad Paskany de la CFR Cluj-Napoca (cu investitii de sute de milioane de euro in "imobiliare"...), Gheorghe Stefan e si patron la retrogradata Ceahlaul P.Neamt si proaspat Primar reales acolo etc.
De bun simt ar fi sa se implice in ajutorarea oamenilor cu destine grele, cu agoniseala de o viata risipita intr-o clipita ca urmare a inundatiilor. Fara sa astepte la "ceva" inapoi, ci doar pentru ca asa e uman si logic, cand ai (prea) mult, sa ajuti pe cel aflat in mare nevoie...
Asta cu toate ca, de exemplu, Gigi Becali a construit case in Oltenia, la Rast, unde a fost alt dezastru acum 2 ani, iar acum, la alegeri, PNG a iesit...pe locul 2 la alegeri, primar fiind ales de la PSD.
Daca statul e principalul care trebuie sa se implice in ajutorarea oamenilor, la refacerea infrastructurii, a locuintelor etc, si cei cu bani in surplus si foarte multi pot si ar trebui sa se simta, inclusiv din sport (Tiriac, de exemplu..., ca tot il vedem "nr.2" in Top 300, cu avere crescuta de la 90 mil USD in 1990 la...1,4 miliarde USD "la zi"). Dar si persoane precum liderul imbogatatilor de dupa 1989 din Romania, Dinu Patriciu, cu peste 2,5 miliarde USD in topul mondial al revistei "Forbes") sau altii de genul Viorel Catarama, D.Voiculescu, S.O.Vantu, Zoltan Teszari, Micula (Frutti-Fresh",N24,National TV etc...), D.V.Sucu ("Mobexpert") s.a.
...Sa-i vedem si...sa-i auzim!

O paranteza: de la zero in...cativa ani la sute si sute de miloane de euro/ dolari americani...No comment.

Si inca una, tot cu legatura si cu sportul: COMAICO a lui Bucsaru (fostele sere din Popesti-Leordeni), patronul Unirii Urziceni, vinde 110 hectare mult sub pretul zonei de peste 45 EUR/mp, la vreo 8 EUR/mp, lui Becali, prieten al sau.
Culmea, Bucsaru ia mai putin de jumatate din pretul platit de el la SIF. Asta da, (a)facere, nu gluma! :) ...

3 comentarii:

Anonim spunea...

Dle, cand o sa dea drumul BNR la normele alea noi, chiar ca o sa dea din colt in colt vanzatorii! Si aia cu apartamente de pe timpul lui Ceasca, dar si astia cu complexe noi.

Pe la capat de Ozana vor unii pe 2 camere 145 de mii de euro si au dat vreo 4-5 apartamente din o suta. Si insista in continuare cu preturile astea.

Gigi Becali si-a luat teapa in Dolj, nu cred ca mai da asta vreun ban acuma, el e pe interes si atat.
Patriciu, Tiriac, alti profitori si superbogati nu au ei in maneca sau in clin cu saracii si oamenii amariti.

Ciprian Dumbrava

Unknown spunea...

Hai ca preturile scad, puteti vedea pe site-uri de anunturi imobiliare.

Anonim spunea...

Scad, preturile, scad. Ma intreb pana cand.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web