24 iulie 2008

Tot mai multi romani "fug" (la mare) "afara" (mai ales in Balcani). Logic.

Nu am vrut sa postez vreo imagine cu mizeria de pe litoralul nostru pentru ca am un dispret atat pentru autoritatile statale (locale si guvernamentale) indreptatite a se ocupa de Litoral, cat si pentru nepasarea (nesimtirea) multora dintre hotelierii si cei ce au restaurante sau alte spatii de alimentatie publica, agrement sau shopping la mare. Litoralul nostru a ajuns tot mai naspa, in conditiile in care posibilitatile sunt cu totul altele..., iar marea si noi, turistii (astea si sunt imaginile ce le-am postat) am merita alt tratament.
Lipsa serviciilor civilizate si a preturilor decente, inexistenta curateniei si a unei ambiante placute ne "gonesc" an de an pe tot mai multi dintre romani (cu atat mai mult pe straini...) de pe litoralul Romaniei.
...Ieri vedeam cum in Venus pur si simplu, dintr-un hotel cu restaurant propriu, dejectiile si gunoiul erau deversate...direct pe pantele ce duc spre plaja si mare. Stupefiant! Si nimeni dintre cei abilitati si platiti pentru control nu vede, nimeni nu da o amenda uriasa, chiar cat valoarea activului unde se intampla asa ceva, pentru ca asa ar trebui tratati toti acesti adevarati criminali, inclusiv cu puscaria !

De voie, de nevoie, totusi..., majoritatea romanilor aleg sa vina pe Litoralul romanesc. Chit ca preturile mari si conditiile, cu servicii de multe ori deplorabile, nu justifica ceea ce primesc pentru ce platesc.

Intervenind si curiozitatea fiecaruia dintre noi, preturile si serviciile fiind mult mai bune ca in Romania, iar distantele apropriate, romanii pleaca mai ales in tarile balcanice (Grecia, Turcia, Bulgaria, Croatia...sau chiar Albania, cum am vazut la click, simona), cert e ca an de an numarul romanilor care merg in concediu la mare in Romania scade. Al strainilor? Evidenta e clara.

Nemtii (mai ales), dar si engelzii au investit si "lucrat" ca Litoralul bulgarilor sa arate asa cum il vedem si ramanem "masca" toti. La noi, majoritatea celor care au "luat" in pastorire active pe Litoraul sunt fie romani (mai neaosi ori nu), fie de prin Orient. Iar diferentele mari se vad.

S-a "lucrat" intens si cu scop de jefuire mai peste tot la privatizarea activelor Litoralului nostru, e lucru stiut si am mai comentat inclusiv pe acest blog.

Obiectivele turistice, de agrement sau alimetatie publica au fost "luate" (aranjate) cu metode "specifice": metoda MEBO (cu fostii angajati ai statului ajunsi "patroni" in cota-parte, ca apoi sa se premediteze falimentul respectivului obiectiv turistic si, finalmente, a si-l insusi aproape gratis "cine stia, "cine trebuia"...), asociatie in participatiune pentru "plasare" la cine trebuie a obiectivului turistic sau de alimentatie, licitatii...smecherite unde sa "iasa" cum se doreste, marire de capital pana ajunge boss actionarul "dorit", spaga pentru unele active sau plaje concesinonate pe mai nimic si fara vreo responsabilitate contractuala indeplinita). De unde, asadar, nemti si englezi la noi?!

"Avem", de exemplu,...ZERO plaje ecologice. Si cui ii pasa ca, in conformitate cu prognozele si modul cum se erodeaza litoralul, in vreo 40 de ani, Mamaia de exemplu, nu va mai avea plaje?

Si atunci, ce (mai) speram?

Nu mai vormbim de promovarea jalnica la mai toate targurile de turism internationale, atat a Litoralului, cat si a altor zone turistice romanesti, cand cei de la Turism se apuca de aranjarea standurilor pe la expozitii mondiale...dupa ce a trecut jumatate din timpul afectat expozitiei sau ne prezentam mereu cu sarmalute, Bucovina, oale si "Calusul", fara un marketing profesionist adecvat . Cat despre sumele "tocate" cu scopul "promovarii" turismului in Romania si al crearii unui brand de tara, e de-a dreptul jalnic ce a facut Guvernul, prin autoritatile de resort si ministere, inclusiv cel de externe. As aminti doar de miloanele de euro "pompate" in contrurile unei obscure firme de bloc (creata parca doar cu acest scop...) pentru doua spoturi tampite si anti-reclama. Si exemple dintr-astea sunt multe.

Firesc, toate aspectele mentionate mai inainte i-au facut pe tour-operatorii mari europeni, mai ales din Germania, gen TUI, ITS, Neckermann sau din nordul Europei, TUI-Scandinavia de exemplu, sa cam ocoleasca litoralul nostru. In schimb, toti activeaza in Bulgaria.

Asa ca...

Totusi, oriunde ar fi, romanul stie sa se distreze. Chiar si sa faca haz de necaz. Asa ca...distractie placuta tuturor, "oriunde ati fi" in concediu sau vacanta, la mare sau la munte!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Zici de mare? Stai sa vezi in Mamaia...!!

Laudata Mamaia se afiseaza cu preturi enorme, 8 lei cutia de lapte, 11 lei apa plata sau chiar 14 berea, astia chiar nu mai au scrupule.
Amic al prietenului meu pleaca maine in Grecia, in insula Thasos. Cat am consumat noi in 3 zile il costa pe ala cu nevasta-sa tot sejurul de 8 zile la greci, cu masa cu tot.
Sa fugim toti afara, pare o solutie mai buna!

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ anonim:

De ani de zile, preturile si conditii sunt invers proportionale cu ceea ce intalnimi in strainatate, chiar si la vecinii nostri.
Cu toate astea, situatia se mentine la fel.
Cel putin pentru cate un concediu pe an, ai dreptate, merita "sa fugim toti afara". Din toate punctele de vedere.

 
Boxlinks - Linkuri utile Director Web